20 °C Budapest
Újra beindulhat a vita Vitray Tamás balesete után: te életkorhoz kötnéd a jogsit?

Újra beindulhat a vita Vitray Tamás balesete után: te életkorhoz kötnéd a jogsit?

2021. február 20. 16:02

Súlyos autóbalesete ellenére sem hagy fel a vezetéssel Vitray Tamás. A 88 éves tévés legenda kedden ütközött össze egy Audival, amikor szabálytalanul kanyarodott ki az Andrássy útra. Mint mondta, a kocsija totálkáros lett, CASCO biztosítása nem volt. Legutóbb a nyáron alakult ki vita arról, hogy életkorhoz kell-e kötni a jogosítványt: akkor a Pénzcentrum olvasóinak véleménye szinte egyértelmű volt.

Vitray Tamás kedden a Szív utcából kanyarodott ki szabálytalanul az Andrássy útra, amikor ütközött egy fekete Audival. Mint mondta, olyan gyorsan történt minden, hogy nem is kapott sokkot, a baleset után rögtön a másik autóhoz rohant, hogy megnézze, hogy van az Audi sofőrje.

Ötvennyolc éve van vezetői engedélyem, de ilyen horderejű balesetem soha életemben nem volt. Arrafelé még a régi szabály élt a fejemben, hogy elsőbbséget kell adnom, és kanyarodhatok, de ez megváltozott. Hibáztam, nincs mit szépíteni ezen, s ezt rögtön be is láttam, elnézést kértem

- nyilatkozta a Borsnak a 88 éves legendás tévés, aki egy nővel ütközött össze. Hozzátette, nem gondolkodik azon, hogy többé nem ül a kormány mögé. A baleset egyedül a bordáiban hagyott nyomot, a fájdalmai vannak ugyan, de elmondása szerint napról napra jobban van - nagyobbik fiát jobban megviselték a történtek.

A kisebbik fiam sietett a segítségemre, a nagyobbik szegény először a hírekből értesült. Hát, az borzasztó lehetett neki, főleg, hogy nem tudta, mi van az apjával, de utána beszéltünk telefonon, és mindenki megnyugodott

- emlékezett vissza Vitray Tamás, aki ugyan szerencsésen megúszta az ütközést, de kocsija totálkáros lett.

Nem volt Casco az autómon, s bár még nem tudom a kár összegét, az autó totálkáros, úgyhogy, ha másért nem is, emiatt sokkos vagyok. Biztosítás nélkül, önerőmből kell megjavíttatnom a kocsimat, de az is lehet, jobban járok, ha új autón gondolkodom

- mesélte.

Életkorhoz kötnék a jogosítványt?

Rendre fellángol a vita arról, hogy a legidősebbeknek meg lehet-e hosszabbítani a jogosítványát: a téma legutóbb a nyáron került elő, amikor egy idős sofőr forgalommal szembe hajtott fel az autópályára. Az ügy az ország egyik leghallgatottabb rádióműsorában is téma volt, Sebestyén Balázs elég kemény kijelentéseket tett. Véleménye szerint az idős férfinak el kellett volna azonnal venni jogosítványát, és börtönbe zárni (!) a háziorvost, aki kiadta neki az alkalmassági engedélyt:

A csávótól elvenném a jogosítványt, a mamának kötelező házikarantén egy évig, senki sehova. Felderíteném a háziorvosát és azonnal kettő év letöltendőre ítélném őt is, mint a huzat. Elmennek a háziorovosok a fenébe, akik ötezer forintért átengedik, az összes rohadjon meg

- vélekedett Sebestyén Balázs az ügyről, és hozzátette: "Egy bizonyos kor felett mindenkitől elvenném a jogosítványt. Ez ritmus, ez dinamika, tempóérzék, egyszerűen hülyülünk, ahogy öregszünk. Elfogynak a reflexek, máshogy ismered fel a veszélyt, nem veszed észre, ha hülye vagy. Menjél vonattal."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erre reagálva a Háziorvosok Online Szervezete, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja, a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódtak Sebestyén Balázs műsorvezető azon kijelentéseitől. Azt azért hozzátették, hogy a háziorvosok is szigorítanák bizonyos életkor felett a jogosítvány hosszabbításához szükséges feltételeket - de helyesbítésre szólították fel Balázst.

Lement a szavazás is

Az esetet követően a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, hogy ők éltkorhoz kötnék-e a jogosítványt. A több mint 2000 vokssal zárult szavazás eredménye egyértelmű volt: 73 százaléknyian nem értettek egyet a felvetéssel, hogy életkorhoz kellene kötni a vezetést. A kommnetek alapján ők a teljes szabadság hívei: mindenki vezethessen addig, ameddig az orvos alkalmasnak találja arra és, vagy alkalmasnak érzi magát.

27 százaléknyian voksoltak arra, hogy igen, meg kell szabni, hány éves korukig ülhetnek az emberek a volán mögé. A támogatók csoportja javarészt saját rossz tapasztalatai alapján gondolja azt, hogy bizonyos kor fölött már ne engedjék vezetni az időseket. Mások az alkalmassági vizsgálatok megbízhatóságában kételkednek, fel is vetődött többekben, hogy az egész rendszert kellene átalakítani, és független orvostestületeknek kellene határozni az emberek alkalmasságáról a saját háziorvosuk helyett.

Címlapfotó: Honéczy Barnabás / MTI

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?