13 °C Budapest
Így néz ki most a használtautó-piac: erre fizet rá a legtöbb vevő, akár százezreket később

Így néz ki most a használtautó-piac: erre fizet rá a legtöbb vevő, akár százezreket később

2020. május 5. 18:02

Bár a világjárvány miatt jelentősen lelassult Magyarországon a használt autók értékesítésének üteme, a sofőrök manapság egyre gyakrabban ellenőrzik a járművek előtörténetét. A korábban vásárolt járművekre vonatkozó lekérdezések száma 38 százalékkal nőtt az országban. A statisztikák nem is olyan meglepők, ha tisztában vagyunk azzal, mennyi meglepetést rejthet az autó előtörténete. A tulajdonosok gyakran sok igazán hasznos és néha megdöbbentő információra derítenek fényt. 

A Magyarországon ellenőrzött autók 27,4 %-ának javították már a karosszériáját. Ugyanakkor a carVertical.hu adatai alapján a használt autó karosszériájának javítása az EU-s átlaghoz képest viszonylag olcsó. Az országban átlagosan 50 000 kilométerrel tekerik vissza a kilométerórákat. Egyértelműen a BMW-k esetében csalnak a legtöbbször. A kilométerórával kapcsolatban elkövetett csalások 24,2%-a ezt a gyártmányt érinti. 

Emellett a BMW-modellek gyakrabban fordultak meg karosszériajavító műhelyekben is. Ugyanakkor a Mercedes-Benz-sofőrök költenek legtöbbet javítási munkálatokra. Körülbelül 1,2 millió forintot áldoznak erre a célra. Eközben a Volkswagen és a Ford versengenek ezért, melyikük lesz a magyarok kedvence. VW gyártmányból adnak el a legtöbbet az országban, míg a legkelendőbb modell a Ford Focus. A carVertical.hu látogatói legtöbbször Ford és Volkswagen járművekre keresnek rá. 

A megtévesztett vevők legalább 300 000 forint ráfizetéssel számolhatnak.

A becslések szerint a használt autók legalább harmadát adják el hamis kilométeróra-állással. A carVertical által kiszűrt kilométeróra-csalások átlagos mértéke Magyarországon eléri a 49 336 km-t. Vagyis a tisztességtelen kereskedő úgy adja el a 200 000 km-t futott autót, mintha az csak 150 000 km-t tett volna meg.

Akkor sokkal kevésbé tűnik megviseltnek, és nem éri el a lélektani határnak számító 200 000 km-t. Emellett a meghamisított kilométeróra-állás miatt lehetetlen lesz kideríteni, hogy már sort kellett volna-e keríteni egy különösen fontos karbantartási munkálatra (például a vezérműszíj cseréjére), vagy ez még várat magára

- mutat rá Arnas Vasiliauskas, a carVertical innovációs és termékrészlegének vezetője. Természetesen minden átverés sokkal többe kerül a vevőnek, mint kellene. Vasiliauskas szerint a kilométeróra-csalások 15-20 százalékkal emelik meg illegálisan az autók árát. Magyarországon a népszerű gyártóktól származó használt autók átlagos ára 2 085 661 Ft, tehát a vevő legalább 300 000 Ft-tal fizet többet a csalóknak. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összegzés megírása során az autók előtörténetét ellenőrző carVertical-platform szakértője több mint 600 000 olyan autóhirdetést elemzett, amelyet Magyarországon adtak fel 2019-ben. A mellékelt ábra további statisztikákkal és információkkal szolgál az ország használtautó-piacával kapcsolatban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?