Ítélelet mondtak a budapestiek: ilyen taxikat akarnak a fővárosba

2019. december 14. 11:00

Gyorsaság, kényelem, költséghatékonyság és környezettudatosság. Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint ezen szempontok alapján dönt Budapest lakossága arról, hogy mindennapjai során milyen közlekedési eszközt választ. A környezettudatosság leginkább a fiatalabbak számára lényeges, de minden korosztálynak határozott elképzelése van arról, hogyan lehetne javítani a főváros levegőjének minőségén. A legtöbben elvárják a közlekedési társaságoktól a környezettudatos működést. A Főtaxi, Budapest legrégebbi és legnagyobb taxitársasága a fenntarthatóság érdekében elindítja a Zöldút Programját, amelynek keretében tovább növelik elektromos autóiknak és töltőiknek a számát, és többek között minden évben annyi fát ültetnek, ahány autójuk van a flottában.

A budapestiek számára az ideális közlekedési eszköz gyors, kényelmes, költséghatékony és környezettudatos - derül ki a Főtaxi megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Arra a kérdésre ugyanis, hogy milyen szempontok szerint választ valaki közlekedési eszközt, a megkérdezettek sorrendben ezeket a szempontokat tartották a legfontosabbnak. A gyorsaság 63, a kényelem 53, a költséghatékonyság pedig a megkérdezettek 47 százaléka számára döntő jelentőségű. Egyharmaduknak, legfőképpen a 16-29 éves korosztályból, fontos a környezettudatosság. Ezen a téren azonban még nagyon sok a teendő, ugyanis arra a kérdésre, hogy volt-e már arra példa, hogy a magas légszennyezettség miatt letette az autóját, az embereknek csupán 38 százaléka felelt igennel.

Ugyanakkor a fővárosiaknak nagyon is pontos elképzelésük van arról, hogyan lehetne javítani Budapest levegőjén. A felmérés szerint erre az elektromos autók, valamint a kerékpárok és rollerek használatának elterjedése, a kevesebb autó és a több zöldfelület lehet a garancia. A négy megoldásra közel ugyanannyian (51-54 százalékos arányban) szavaztak.

A budapesti lakosság a főváros útjait használó közlekedési vállalatoktól nagyon határozottan elvárja a környezettudatosságot. A megkérdezettek 79 százaléka a környezetvédelmi szempontokat nagyon vagy eléggé fontosnak minősítette. Ezt erősíti, hogy taxirendelésnél például a megkérdezettek 72 százaléka örülne, ha eldönthetné, hogy elektromos/hibrid vagy hagyományos autóval utazzon. Az emberek egyébként úgy látják, hogy egy közlekedési vállalat úgy tud tenni valamit a környezetszennyezés ellen, ha több elektromos járművet használ, járműveit hatékonyabban üzemelteti és tudatosan használja a különféle közlekedéstechnikai módszereket.

2000 autónkkal és évi 10 milliós fuvarszámunkkal mi magunk is jelentős szereplői vagyunk Budapest közlekedésének, ezért a főváros levegőminőségének javítása érdekében elindítjuk Zöldút Programunkat. Célunk, hogy Budapest legrégibb és legnagyobb taxivállalata hosszú távon is fenntartható legyen, mert hiszünk abban, hogy a zöld az új sárga

- reagált a felmérés eredményeire Angyal Zsolt, a Főtaxi vezérigazgatója.

Hogy ez teljesüljön, a Zöldút Program keretében számos újdonságot vezetett be a Főtaxi. 2019-ben 30 elektromos autó vásárlásával, és egy kedvező bérleti rendszer kidolgozásával új korszakot nyitott a cég, jövőre ráadásul ezt a számot duplájára emelik. A Budapest Airport taxis parkolójában már most is 5 elektromos töltőt telepítettek, ezek számát 2020-ra a duplájára emelik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A karbonsemleges autók mellett a flottában jelenleg is több mint 200 hibrid autó van. A társaság sofőrjeit tagdíjkedvezménnyel próbálják ösztönözni, hogy a jövőben elektromos, vagy hibrid autóra váltsanak, így minél előbb elérhessék, hogy az applikációban már zöld autókat is lehessen rendelni. Nem feledkeznek el azokról sem, akik még benzines autót használnak. A taxisofőrök mellett mindenki számára elérhető ajánlás készül arról, hogy milyen technikákkal lehet úgy vezetni az autónkat, hogy a lehető legkevésbé terheljük a környezetet.

A Főtaxi autóinak többségében már most is papírmentes POS terminálok működnek, a jövő év elejére ez már minden autóban elérhető lesz, emellett a vállalat irodái is a teljes papírmentességet tűzték ki célul. Mindezeken felül a társaság vállalta, hogy a karbonlábnyomának csökkentése érdekében minden évben annyi fát ültet el, ahány autója van a teljes flottában. Az első ilyen faültetés 2020 márciusában valósul meg, a MyForest Alapítvány segítségével 2000 fát telepítenek.

A Főtaxi folyamatosan vizsgálja, hogy a megváltozott mobilitási környezetben milyen új lehetőségeket és technológiákat tud beépíteni a taxi iparágba, illetve Budapest mobilitási ökoszisztémájába.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem