15 °C Budapest

Autó, vonat, busz? Tízezreket spórolhatsz, ha így indulsz el a horvát tengerpartra

2018. július 2. 14:30

Továbbra is Horvátország a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelye, amely az ország közelsége, valamint hosszú tengerpartja lévén nem is meglepő. A nyaralás megtervezésekor azonban még a viszonylag kicsi távolság ellenére is az egyik legfontosabb kérdés a lejutás módja: vonattal, busszal, esetleg autóval induljunk-e neki a nyaralásnak? Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy melyik a legolcsóbb megoldás.

Horvátország továbbra is ott található a magyarok kedvenc nyaralóhelyei között, ami az ország közelsége, illetve hosszú tengerpartja lévén nem is igazán meglepő. A viszonylag csekély távolság ellenére azonban a nyaralás megtervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis hogyan jussunk el a kiválasztott úti célig. Bár az utazási mód kiválasztásakor több szempont alapján kell mérlegelnünk - kényelmi, gyorsasági szempontok -, nyilván az egyik legfontosabb tényező az utazás költségei lesznek. De mégis mennyibe kerül lejutni Horvátországba autóval, busszal, vagy éppen vonattal?

Hogyan számoltunk?
A számítás során a Budapest-Split útvonalra kerestünk rá az aktuális jegyárakra, illetve a két város távolságát vettük alapul a benzinköltségek kiszámításakor. A példákban egy négyfős családot vettünk alapul, a gyerekek életkora 12 év alatti.

Vonattal

Idén nyáron is választható alternatíva a vonat, június közepétől ugyanis a MÁV közvetlen járatokat indít Splitbe. A vasúttársaság honlapján elérhető tájékoztatás szerint egy oda-vissza útra szóló jegy (Budapest-Split) 79,50 euróba kerül egy felnőtt személy számára. A 12 éven aluli gyerekek számára 39,80 euró egy oda-vissza jegy ára, míg a 12-13 éveseknek 67,10 euró. Ezen felül még helyjegy váltása is kötelező, amely személyenként és irányonként 3 euró.

Egy négyfős családnak tehát - 12 éven aluli gyerekek esetén - 262,6 euró kell a vonatozásra fordítaniuk, ami a vasúttársaság által jelenleg alkalmazott 325 forintos euró-forint árfolyam mellett 85 345 forintot jelent. Persze utazhatunk külön fekvőhelyes kocsiban is, ám ennek plusz díjai vannak. Egy 4 személyes fülke ára 14 euró, méghozzá személyenként és irányonként, ami újabb 112 euró jelent oda-vissza (36 400 forint).

Busz

Autóbusszal a Népliget autóbusz-pályaudvarról indulhatunk, amennyiben ezt az utazási módot választanánk. A jegyárak 16 ezer és 26 ezer forint között változnak, de az általunk talált ajánlatok többsége a 16-19 ezer forintos tartományban mozgott egy felnőtt esetén (július 9-i indulással). Az olcsóbb jegyek esetében 1 átszállással kell számolnunk Zágrábban, ám a legdrágább, bő 25 ezer forintos jeggyel már közvetlenül utazhatunk Splitbe.

A négyfős család példájánál maradva az árak 61 ezer forinttól kezdődnek, a legdrágább, közvetlen járat költsége pedig 93 ezer forintba kerül. Visszaút esetében - július 16-i indulás esetén - már olcsóbb a közvetlen járat, ezért 63,5 ezer forintot kell fizetnünk. Összesen tehát bő 156 ezer forintba kerül, amennyiben busszal szeretnénk megjárni Splitet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Autó

Horvátország viszonylagos közelsége miatt sokan vannak, akik autóval indulnak neki az útnak. Ez nyilván sokkal nagyobb szabadságot ad az utazás, illetve az egész nyaralás alatt, ugyanakkor itt is komoly költségekkel kell számolnunk, ráadásul fárasztóbb is. A Google térképe szerint autóval a legrövidebb útvonalat használva 755 kilométert kell megtennünk. Ez azt jelenti, hogy még egy szerényebb fogyasztású autó esetén is legalább kétszer teli kell tankolnunk az autót, ami 31-32 ezer forintot jelent (80 liter benzinnel és 394 forintos benzinárral számolva). Ezen túl fizetnünk kell az autópálya használatáért is, amely Magyarországon még egyáltalán nem nagy tétel - a 10 napos matrica ára 2 975 forint a személyautók esetében -, ám Horvátországban már jobban zsebbe kell nyúlnunk.

Déli szomszédunknál ugyanis fizetőkapus rendszer van, így az autópályát használva több helyen is fizetnünk kell, mire elérünk Splitig. A határtól (Letenyétől) Zágrábig tartó szakaszon 47 kunát kell kifizetnünk, míg a Zágráb-Split közötti részért 200 kunát. Oda-vissza tehát 494 kunával kell számolnunk, amely a jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 22 ezer forintot jelent. Összességében azonban még mindig csak 57 ezer forint környékén járunk, tehát jóval olcsóbbnak tűnik, mint az első két megoldás. (Parkolási díjjal nem számoltunk, feltételezve, hogy az ottani szálláshelyen van mód az ingyenes parkolásra.)

Nem csak az ár számít

Persze utazáskor nem az ár az egyetlen szempont, hiszen az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt érjük el az úti célunkat, illetve mennyire kényelmesen tudunk utazni. Durván 14 órás vonatútra kell számítanunk akkor, ha a MÁV-ot választjuk, míg az autóbusz többnyire 10 és fél - 12 óra alatt megteszi ezt a távot. Messze az autó a leggyorsabb, hiszen az internetes útvonaltervező alapján valamivel több, mint 7 óra, de forgalom nélkül akár 6 és fél óra alatt is leérhetünk Splitbe.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem