Így kerülheted el a brutális parkolási bírságot

2016. április 28. 13:01

A Budapesti Békéltető Testülethez számos olyan kérelem érkezett, amelyben azt kifogásolják a fogyasztók, hogy 5 perces türelmi időn belül váltották meg a parkolójegyüket vagy indították el a mobilparkolást, mégis büntetést kaptak. Hogyan lehetséges ez és mire érdemes ügyelni ennek elkerülése érdekében?

Habár a tudatosság valamelyes javuló tendenciát mutat, mégis rendre előfordulnak olyan beadványok, amelyek szerint a fogyasztók nincsenek tisztában azzal, hogy ha 1 óránál rövidebb időtartamra váltanak parkolójegyet, akkor 5 perces türelmi időt biztosít a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. Ezzel a pótdíj alóli kimentési lehetőséggel a jogszabály alapján csak akkor élhetnek, ha a türelmi időn belül megváltott jegyet vagy elindított mobilparkolást a parkolás üzemeltetőnél bemutatják vagy igazolják.

A probléma akkor jelentkezik, ha valaki az adott napon abban a parkolási zónában többször parkol vagy átparkol és a lejárt parkolójegyét a szélvédőn hagyja. Az arra járó parkoló őr a lejárt jegyet veszi figyelembe a pótdíj kiszabásakor. Ilyen esetekben a parkoló-társaságok nem veszik figyelembe a türelmi időt. Ugyanis a lejárt jegynél a parkolási cég a parkolási idő vége és az ellenőrzés időpontja közötti időt veszi alapul. Ha a fogyasztó tehát úgy váltott jegyet, hogy az ellenőrzés időpontja és a megváltott jegy érvényességének kezdete között 5 perc még nem telt el, de a szélvédőn ott hagyott egy lejárt parkolójegyet, akkor azt már nem fogadják el. Ilyen esetekben a fogyasztónak kell ugyanis bizonyítania, hogy nem ugyanazon a helyen parkolt folyamatosan, hanem átparkolt, mely adott esetben egy új parkolási eseménynek számít, tehát érvényesülhet a jogszabály alapján biztosított türelmi idő.

A parkolásról szóló 30/2010 (VI.4.) Főv. Közgy. rendelet szerint a gépjármű üzemben tartója mentesül az egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha:

  • a) a várakozási díjat megfizette, de az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, vagy
  • b) a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött elhelyezte, de előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából nem teljes egészében látható, vagy azt hátlappal felfelé helyezte el,

és a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában az eredeti parkolójegy, a mobiltelefonos parkolási díjfizetés megtörténtét igazolható sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolás, vagy az ellenőrzéskor regisztrált mozgásában korlátozott személy eredeti parkolási igazolványának a bemutatásával igazolta.

Ezekben az esetekben tehát a parkolásüzemeltető az egyórai várakozási díj és pótdíj tartozást törli a nyilvántartásból.

Egy másik esetben az óvatlan fogyasztó a XIII. kerületben parkolt és a frissen megvásárolt lakossági várakozási hozzájárulást igazoló matricát nem a megfelelő helyre ragasztotta fel, az autója anyós ülésének az oldalsó üvegére. A parkoló ellenőr azt nem észlelte, így pótdíjat szabott ki. Jogos-e a pótdíj kiszabása ebben az esetben, hiszen a hozzájárulást kifizette a fogyasztó?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adott parkolási területen érvényes helyi önkormányzati rendelet egyértelműen rendezte ezt a kérdést, mert rögzítette, hogy a hozzájárulást igazoló matricát a gépjármű első szélvédőjének üvegére, kívülről jól látható helyen és teljes egészében olvasható módon kell kihelyezni. Ráadásul a matrica hátoldalán is nagy betűkkel ott állt a tájékoztatás, hogy az első szélvédőre kell kiragasztani. A fogyasztó figyelmetlensége több tízezres pótdíjat vont maga után, de a békéltető testületi eljárásban egy méltányos csökkentett összegű pótdíj fizetésére jött létre egyezség.

A harmadik esetben a fogyasztó arra hivatkozott, hogy az utcában lévő 50 méteren belüli 2 parkoló jegy automata is műszakilag hibás volt, ezért nem tudott jegyet váltani. Ebben az esetben a parkolás üzemeltetőhöz viszont nem történt bejelentés a parkolás napján és időpontjában a műszaki problémáról, így a fogyasztó a kifogását nem tudta bizonyítani. A pótdíjat meg kellett fizetnie, de a békéltető testületi eljárásban egy méltányos kamatmentes részletfizetésre vonatkozó egyezség jött létre.

Mire figyelj a parkolásnál?

  • 1. A fogyasztóknak azt ajánljuk, hogy parkolást követően alaposan nézzék meg, hogy melyik zónában parkolnak és ennek megfelelő jegyet vásároljanak!
  • 2. Ha átparkolnak ugyanazon zónán belül, akkor a lejárt parkolójegyüket vegyék ki az autójuk szélvédőjéről!
  • 3. A megváltott jegyet, a lakossági várakozási hozzájárulást vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolványt jól látható és olvasható módon a gépjármű első szélvédője mögé helyezzék ki!
  • 4. Ha műszaki meghibásodást tapasztalnak egy jegykiadó automatánál, az ott feltüntetett telefonszámon azonnal jelezzék a parkolás üzemeltető felé.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM