14 °C Budapest

Ezért jobb egy gázos autó, mint egy dízel

Pénzcentrum
2016. április 15. 08:32

A gázüzemű motorok sokkal tisztábbak és olcsóbb az előállításuk, ezért ésszerű alternatívát jelentenek a dízelekkel szemben - hangsúlyozta a Magyar Idők pénteki számában Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) vezetője.

A lap szerint nem csak a kifogásolt VW-dízelek kibocsátása tér el az előírásoktól, valós körülmények között mérve a korszerű dízelautóbuszok is elbukhatnak a teszten. Az MKGE vezetője elmondta, hogy idővel a dízeltechnológia teljes felülvizsgálatára kerülhet sor.

Felhívta a figyelmet egy, a közelmúltban elvégzett tesztre, amelyben két nagyságrenddel magasabb nitrogén-oxid kibocsátást mértek jó állapotú, Euro IV-es normát teljesítő dízelmotorral ellátott autóbuszoknál, mint ami az előírásokban szerepel.

Mint mondta, a legkorszerűbb dízeltechnológia is csak ideális körülmények között képes teljesíteni a kibocsátási előírásokat. A városi buszközlekedésnél a sok megállás, fékezés és gyorsítás nem teszi lehetővé, hogy a katalizátor megfelelő hőfokot érjen el, ezért idővel működésképtelenné válhat.

A gázüzemű motorokra való átálláshoz kedvező feltételeket kínál a cseppfolyósított földgáz (LNG) világpiaci árának csökkenése, és a járműgyártók is közvetlen gázbefecskendezést használó kamionokkal és autóbuszokkal jelennek meg jövőre a piacon - mondta el az egyesület vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem