20 °C Budapest
Hivatalos: itt törlik el az útdíjat

Hivatalos: itt törlik el az útdíjat

2015. január 22. 10:00

Véget ért a megyei útdíjrendszer tesztüzeme. Február 1-től ingyenesek lesznek az autópályahidak, nem kell ügyintézési díjat fizetnie annak, akit januárban megbírságoltak matricahiány miatt, illetve díjmentesen juthatunk majd el a repülőtérre Budapesten - ismertette a változtatásokat Fónagy János államtitkár egy mai sajtótájékoztatón.

A január elsejével bevezetett próbaüzem tapasztalatai alapján a kormány úgy döntött, hogy számos változást léptet életbe február 1-től.

KATTINTS! Szuperdrága a magyar autópálya: ennyivel fizetünk többet

Eszerint az autópályahidak díjmentesen használhatók majd. Illetve a megyei útdíjmatricák a szomszédos megye első lehajtójáig lesznek érvényesek.

Az egyik nagy felháborodást az új rendszerrel kapcsolatban az okozta, hogy egy rövid szakasz miatt is meg kellett volna venni a megyei matricát: csak azért, hogy ki lehessen autózni a ferihegyi repülőtérre Budapesten. Ezentúl azonban ez a szakasz metesül a díjfizetési kötelezettség alól. Aki csak a repülőtér miatt vásárolta meg a megyei matricát, annak visszatérítik annak díját. De csak abban az esetben, ha csak a ferihegyi gyorsforgalmi úton használta a matricáját, ezt ellenőrizni fogják. Erre február 28-ig van lehetőség.

Díjmentesek lesznek az ún. "szellemutak" is. A 61-es főút kaposvári elkerülőjét, valamint M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszát a kormány úgy támogatja, hogy legyen ingyenes ezen szakasz használata, amíg el nem éri az autópályát.

Emellett a négy vagy több gyermekes családokat oly módon támogatják majd, hogy átvállalják a D1 és D2-es kategóriák közötti díjkülönbséget. Ez áprilistól várható, hiszen ehhez törvénymódosításra lesz szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sokakat érintő kérdésben nem született kedvező döntés: az autópályák Budapest környéki bevezető szakaszai továbbra is fizetősek maradnak, így például a budaörsi szakasz áruházaiba sem juthatunk el ingyenesen.

Az előzetes tájékoztatással ellentétben mégsem kell megfizetnie a kötelező ügyintézési 1470 forintios díjat, illetve a bírságot annak, aki januárban még matrica nélkül használta a díjköteles szakaszokat - jelentette be Fónagy János államtitkár egy mai sajtótájékoztatón.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?