13 °C Budapest

Több száz család autóját "sorozták be" Magyarországon

Pénzcentrum
2014. május 23. 09:03

Nagyot nézett Zoltán és Tímea, amikor két egyenruhás katona a napokban átnyújtotta nekik azt a levelet, amelyben közlik: leltárba veszik a család kilencszemélyes kisbuszát.

Mint arról a Blikk beszámolt, a hivatalos iromány szerint az autót a jogszabályok szerint indokolt esetben kötelesek a honvédség rendelkezésére bocsátani.

"A két katona elmondta, hogy velünk együtt összesen hatszázan kaptak hasonló levelet, ezeket mind személyesen kézbesítették" - magyarázta az asszony, aki férjével öt gyereket nevel.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a nyilvántartásba vétel nem jelenti a kijelölt eszköz tényleges igénybevételét, arra alapvetően csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor. Nem igaz tehát az a feltételezés, hogy "bármikor jöhetnek, vihetik." Csak a kijelölt eszközöket és csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor.

Kiegészítette a tájékoztatást a Honvédelmi Minisztérium
A Magyar Honvédség Alaptörvényben és sarkalatos törvényben meghatározott kötelessége, hogy felkészüljön a honvédelem komplex feladatának végrehajtására. Ez a feladat magába foglalja, hogy szervezze és tervezze a honvédelmi feladatok végrehajtásának nemzetgazdasági eszközökkel történő biztosítását. A békétől eltérő időszak eshetőségére természetesen napjainkban nem kell számítani, de a feladatot békében a törvényi kötelezettség alapján a honvédségnek el kell végeznie - tájékoztatta lapunkat a Honvédelmi Minisztérium.

A nyilvántartásba vételt a honvédség folyamatosan végzi, annak frissítését a honvédelmi feladatok ellátásában részt vevő rendvédelmi szervek (jelen esetben a rendőrség) kérésére megteszi (a tájékoztató levélben is szerepel).

A katonai igazgatási szervek feladata, hogy a korábban kijelölt ingóságok és ingatlanok rendszeres felülvizsgálata során a korábbi kijelöléseket megszüntesse, fenntartsa, vagy új kijelölést kezdeményezzen (ezt a feladatot a törvény határozza meg, ezért a jelenlegi tájékoztató feladója a honvédség).

E felülvizsgálatra jelen esetben a rendvédelmi és a honvédelemben közreműködő szervek igényei biztosítása céljából van szükség, a tájékoztató és egyéb iratokat több száz tulajdonos, gazdálkodó szervezet kapta meg országszerte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy a hadkötelesek nyilvántartásával kapcsolatosan is bebizonyosodott: a polgári lakosságot békében semmilyen plusz intézkedés, vagy kötelezettség nem terheli. Jelen esetben is fontos tisztázni, hogy az adatszolgáltatáson túl a technikai eszköz honvédelmi célú igénybevételére egy különleges jogrendi helyzetben kerülhet sor. Az állam felelőssége, hogy az állampolgárok és hazánk területi épségének megvédése érdekében a lehető legfelkészültebb legyen. Ez az adminisztratív intézkedés az állam alapvető feladatából fakad, jelen esetben egy kijelölés tervezéséről, pontosításáról van szó.

A kijelölés nem jelenti a kijelölt eszköz tényleges igénybevételét, arra alapvetően csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor.

Nem igaz tehát az a feltételezés, hogy "Bármikor jöhetnek, vihetik." Csak a kijelölt eszközöket és csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor, vagyis békében, napjainkban, semmilyen körülmények között nem kerülhet rá sor.

Az igénybevételt külön közigazgatási hatósági határozattal rendelhetik el. Ahogyan azt a tájékoztató levél is tartalmazza, a szolgáltatás teljesítése során esetlegesen felmerült vagyoni hátrányért kártalanítás jár, melyet az igénybevételt elrendelő hatóság állapít meg.

A kijelölt eszközt a tulajdonos természetesen szabadon eladhatja, de azt be kell jelentenie, mint ahogy azt is, ha ellopták és ezért nincs a tulajdonában. A bejelentések valódiságát, az eszközök állapotát ellenőrizhetik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem