7 °C Budapest

Tartozol az adóval? Szégyenfalra tehetnek az önkormányzatok

Pénzcentrum
2011. december 6. 15:55

Januártól közzétehetik az önkormányzatok a helyi adóval, gépjárműadóval tartozó magánszemélyek, vállalkozások egyéb szolgáltatók nevét, címét és az adótartozás összegét. A türelmi idő meglehetősen szűkre szabott: az adó megfizetésének határidejét követő 10. napon már mehetnek is a szégyenfalra a renitensek.

A saját törvényét sem tartja be az Országgyűlés
Az Országgyűlés Házszabályának 107. § (1) bekezdése teljesen egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet zárószavazás előtti módosító javaslatot benyújtani. Eszerint:a zárószavazás megkezdése előtt módosító javaslatot lehet benyújtani bármely - korábban megszavazott - rendelkezéshez kapcsolódóan, ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az Alkotmánnyal vagy más törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével, vagy a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével. Az önkormányzati adózái szégyenfal lehetőségét biztosító indítvány esetében egyértelmű, hogy nem más jogszabályokkal való összeférhetetlenség kiküszöböléséről van szó, hanem egy teljesen új rendelkezés elfogadásáról.
Az előző Fidesz vezette kormány idején (1998-2002) azonban a parlament Ügyrendi Bizottsága olyan állásfoglalást adott ki, amelynek lényege, hogy ha az alkotmány- és igazságügyi bizottság (illetve adott esetben a költségvetési bizottság) a zárószavazás előtti módosító javaslatról érdemben állást foglalt, akkor az egyúttal azt is jelenti, hogy a módosító javaslatot a bizottság házszabályszerűnek ítélte. A házszabály a bizottság e döntésének vitássá tételét nem teszi lehetővé. Vagyis teljesen mindegy, mi van a Házszabályban, az említett bizottságok bármikor felülbírálhatják az abban foglalt rendelkezést.

A jövő évi adótörvény-csomaghoz csempészte be a parlament elé zárószavazás előtti módosító indítvány formájában Koszorús László, a Fidesz képviselője azt az egymondatos javaslatot, amely lehetővé teszi az önkormányzati adóhatóságoknak, hogy közzétegyék az adótartozók nevét, pontos címét és a tartozás összegét. Magánszemélyek esetén már 1000 forintot meghaladó összegű tartozással a szégyenfalra lehet kerülni, más adózóknál 10 ezer forint a limit. Az Országgyűlés kormánypárti többsége által elfogadott javaslat szerint már az esedékességet követő 10. nap 0 órától közzé lehet tenni a tartozók adatait a helyben szokásos módon. Ezt meg lehet tenni például az önkormányzat hirdetőtáblájára kifüggesztett közlemény formájában, vagy akár az internetes honlapon is.

A módosító indítvány indoklása szerint társadalmi szempontból elvárt, hogy minden adózó hozzájáruljon a közös teherviseléshez. Úgy véli, hogy a nyilvánosság ereje a jogkövető magatartást erősíti a helyi közösségek életében. A módosítás a nyilvánosság erejének alkalmazására ad lehetőséget a helyi adóhatóság számára.

A hatályos szabályok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogosult az adótartozással rendelkezők adatainak nyilvánosságra hozatalára. Az önkormányzati adóhatóság az adóhátralék behajtása során ugyanolyan végrehajtási szabályok szerint jár el, mint az állami adóhatóság, a törvény ugyanis nem tesz különbséget az önkormányzati és állami adóhatóság végrehajtására vonatkozó szabályok között. A törvénymódosítás szerint ezért is indokolt, hogy az adóhatóságokat azonos eljárási jogok illessék meg. Ez a szabályozás is azt támasztja alá, hogy az adóhatóságokat adóztatási tevékenységük során azonos eljárási jogok illetik meg.

Óriási a különbség viszont az állami, illetve az önkormányzati adóhatóságokat megillető közzétételi lehetőség összegszerűségében, gyakoriságában és módjában is. Az állami adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvény szerint negyedévente teszi közzé az adótartozást felhalmozók adatait. A jogszabály szerint ezt a hivatal honlapján kell megtenni. Csak azok kerülnek a szégyenfalra, akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennáll a tartozásuk. Ráadásul csak annak az adózónak nevét (elnevezését), lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adószámát teszi közzé a NAV, aki magánszemélyként 10 millió, egyéb adózóként 100 millió forintot meghaladó hátralékot halmoz fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elfogadott javaslat szerint azért nem indokolt átvenni az önkormányzati tartozások esetében az állami adóhatósági közzétételre vonatkozó összeghatárokat, mert a helyhatóságok által beszedhető adónemek száma és mértéke arányában lényegesen alacsonyabb. Az indítvány indoklása hangsúlyozza: az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott tartozással rendelkezők adatainak közzététele a helyi szinten működő vállalkozások, befektetők érdeke is. 

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem