30 °C Budapest
Robert Fico után újabb európai államfőt ért támadás: nyaksérülés, azonnal kórházba szállították

Robert Fico után újabb európai államfőt ért támadás: nyaksérülés, azonnal kórházba szállították

2024. június 8. 17:02

Mette Frederiksen dán miniszterelnököt kórházba szállították nyakrándulásos sérüléssel, miután egy férfi bántalmazta Koppenhága belvárosában; az incidensre reagálva számos európai vezető elítélte a politikusok elleni erőszakot.

Mette Frederiksen dán miniszterelnököt kisebb nyakrándulással kórházba szállították, miután egy férfi bántalmazta Koppenhága belvárosában. Az eset pénteken történt, és a miniszterelnök hivatala szerint Frederiksen biztonságban van, de az esemény megviselte. Emiatt a szombatra tervezett programjait törölték.

A támadás helyszíne Koppenhága Kultorvet tere volt. A támadót, egy 39 éves férfit, aki állítólag megütötte Frederiksent, a rendőrség azonnal elfogta. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalást szombaton tartották meg egy kerületi bíróságon. A férfit a bíróság 12 napra vizsgálati fogságba helyezte.

A koppenhágai rendőrség közölte: a férfi tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Hozzáfűzték, hogy véleményük szerint a gyanúsított nem politikai indítékból követte el tettét. A bíróság a férfi vizsgálati fogságba helyezésének egyik indokaként azt hozta fel, hogy "a vádlottnak nincs kapcsolata Dániával, és fennáll a szökés veszélye".

Európai politikai vezetők elítélték az erőszakos cselekményt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és mások is kiálltak Frederiksen mellett, hangsúlyozva az ilyen típusú erőszak elfogadhatatlanságát.

Az incidens idején az Európai Unió tagállamaiban éppen az európai parlamenti választások zajlottak. Dánia vasárnap tartotta a szavazást. Frederiksen elleni támadás nem kapcsolódott közvetlenül a választási kampányhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utóbbi időben több politikus is áldozatul esett támadásnak Európában. Németországban és Szlovákiában is értek támadások politikusokat a választások előtti hetekben.

Mette Frederiksen 2019 óta tölti be Dánia miniszterelnöki posztját mint a Szociáldemokrata Párt vezetője. Támadások ritkán fordulnak elő dán politikusok ellen; legutóbb 2003-ban Anders Fogh Rasmussen akkori miniszterelnököt érte hasonló incidens.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem