Women work the fields on the outskirts of Pushkar.

Ezért kerül már most horror összegbe 1 kiló banán a piacokon: végleg eltűnhet a boltok polcairól?

2024. május 24. 18:15

India szembesült azzal, hogy az élelmiszer-piac bajainak jelentős része a hűtési infrastruktúra hiányosságai miatt következnek be, amit a klímaváltozás okozta szélsőséges hőhullámok csak tovább súlyosbítanak, különösen a gyorsan romló termények, mint például a banán esetében. .

India komoly élelmiszer-pazarlással küzd, amelyet a hűtési infrastruktúra hiánya és a klímaváltozás csak súlyosbít. Bhubaneswarban Gadadhara Mohanty nagykereskedő a hűtés hiánya miatt naponta küzd az eladható banánok minőségének megőrzéséért. Az országban a gyümölcsök és zöldségek mintegy 15%-a veszik el a betakarítás után, ami súlyos problémát jelent az alultápláltság és éhezés tükrében.

India gazdálkodói, akik többségükben kistermelők, nem képesek jelentős összegeket befektetni a hűtési technológia fejlesztésébe. Az ország közel 80 millió tonna élelmiszert pazarol el évente, ami globálisan is kiemelkedő. A klímaváltozás által okozott szélsőséges hőség csak tovább rontja a helyzetet.

Narendra Modi miniszterelnök ugyan modernizálta India infrastruktúráját, de a mezőgazdaság területén ez ma még vsak csekély mértékben érezhető. A gabonatermeléstől eltérően, ahol a tárolás hosszabb ideig megoldott, a gyorsan romlandó termények esetén komoly kihívást jelent az ellátási lánc mentén való megfelelő hűtés biztosítása - írja a Bloomberg.

India világelső banántermelőként is szembesül ezen problémák súlyos hatásaival. A teherautókkal történő szállítás során alkalmazott primitív módszerek, mint például levelekkel való letakarás, nem nyújtanak megoldást. Az emelkedő hőmérsékletek miatt egyre több termést veszítenek el.

A helyi gazdák úgy vélik, hogy egy hűtőház segíthetne csökkenteni a veszteségeket, de ez anyagilag nem megvalósítható számukra. Ezzel párhuzamosan India rendelkezik jelentős hűtőházi kapacitással, de ezeket elsősorban burgonya tárolására használják, hiányoznak az olyan létesítmények, amelyek közvetlenül betakarítás után gyümölcsök és zöldségek hűtését tennék lehetővé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gazdák gyakran arra kényszerülnek, hogy terményeiket alacsony áron adják el brókereknek és kereskedőknek. Annak ellenére, hogy az állam támogatást nyújt raktárak és csomagolóházak létrehozásához, sokan úgy vélik, hogy még ezekkel az ösztönzőkkel is magasak maradnak a költségek.

Az ellátási láncban felmerülő veszteségeket végül a fogyasztóknak kell viselniük magasabb árak formájában. A kiskereskedelemben dolgozók is szenvednek; például Mahadev Barik naponta több mint ezer banánt ad el Bhubaneswarban és veszteségei néha elérhetik a 30%-ot is extrém hőség esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm