Mid adult man backcountry skiing at retired Slocan Chief hut in Kokanee Glacier Provincial Park outside Nelson, BC Canada.

Végleg búcsúzhatnak kedvenc síterepeiktől a magyarok: ezt már nem lehet visszafordítani

2024. április 7. 16:34

A folyamatos melegedés miatt már 50 év sincs hátra, míg a többek közt hegyeiről híres Ausztriában egy gleccser sem lesz, ahol síelni lehetne.

A jelenlegi olvadási tempóval 50 éven belül eltűnnek a gleccserek Ausztria hegyvidékéről. Az Osztrák Alpesi Klub mérései 93 gleccser gyors zsugorodását mutatták csak 2021 óta - írja az Euronews.

A mérések szerint a leginkább a a Pasterze-gleccser húzódott vissza (203 méterrel lett kisebb), a második helyen pedig a Rettenbachferner-gleccser található, ami 127 métert fogyott ez idő alatt. Andreas Kellerer-Pirklbauer, a salzburgi gleccserfelmérő szolgálat vezetője elmondta, hogy gyakorlatilag fél évszázadnál is kevesebb idő már, mire nyugati szomszédunk szinte teljesen jégmentessé válik.

Néhány évtizeden belül eltűnnek az osztrák gleccserek. Árnyékos helyeken - talán a Glockner-gleccsernél az északkeleti oldalon, az Oetztal-völgyben maradhatnak foltok. De 'de facto” 40-45 év múlva egész Ausztria nagyjából jégmentes lesz

- mondta a szakember. A Pénzcentrum is írt korábban a síparadicsomok nehéz helyzetéről, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm