17 °C Budapest

Tesco, Lidl, Auchan: hol kapni a legjobb májkrémet?

2015. március 20. 06:02

A nagy túró rudi teszt után most a májkrémeket hasonlítottuk össze. Kóstolóink ezúttal nem voltak annyira lelkesek, és a pontokkal sem bántak igazán bőkezűen. A nyertes a maximális 440-ből csak 303 pontot kapott, többen pedig azt gondolták, macskatáp van a tányéron.

Ezúttal a tavaszi kirándulások gyakori útitársát, a konzerves sertésmájkrémet teszteltük a Pénzcentrum kibővített szerkesztőségével. A vaktesztben a kinézetre, állagra és természetesen az ízre fókuszáltunk. Zsemlefalatkára kenve tálaltuk a kóstolóknak a májkrémeket, akik még az összhatást is pontozták, és leírhatták a megjegyzéseiket is.

Alaposan körbejártuk a magyar üzlethálózatokat, a nagy keresésben összesen 8 konzerves vagy éppen dobozos sertésmájkrémet sikerült összegyűjtenünk. A 11 tesztelő a következő termékeket kóstolhatta meg:

  • 1. Globus sertésmájkrém; 79 Ft/65 gr
  • 2. Sertésmájkrém (arany-piros csomagolás); 89 Ft/62 gr
  • 3. Auchan sertésmájkrém (dobozos); 99 Ft/105 gr
  • 4. Sertésmájaskrém (fehér-barna csomagolás); 59 Ft/65 gr
  • 5. Sertésmájaskrém (dobozos); 55 Ft/50 gr
  • 6. Tesco sertésmájkrém; 69 Ft/65 gr
  • 7. Hamé sertésmájkrém (dobozos); 225 Ft/105 gr
  • 8. Lidl (Baroni) sertésmájkrém; 69 FT/62 gr

A következő szempontokra: külső, íz, állag, összhatás 10-10 pontot lehetett adni így akár a 11 tesztelő 440 pontot adhatott volna a nyertes terméknek, ám ettől az jóval alulmaradt.

A Hamé dobozos májkrém kapta a legtöbb pontot (303), de utána szinte holtversenyben a Lidl konzerves Baroni májkréme végezett 300 ponttal.


A kritikákból nem volt hiány, volt aki műanyag vagy fém ízt érzett, de akadtak olyanok is, akik éppen íztelennek vagy csak borzasztónak találtak egy-egy májkrémet. A kóstolók több esetben érezték savanyúnak a krémet vagy csak egyszerűen a macskatáphoz hasonlították. Volt pár pozitív megjegyzés is, a legmagasabb pontszámot elért Hamé májkrémhez többen írták a "nem is rossz" illetve az "egész jó" kifejezéseket. Az ár-érték arány versenyben azonban egészen más lett az eredmény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tényleg jobb a dobozos?

Valószínűleg nem alaptalan a megérzésünk, ha szívesebben nyúlunk a polcon a dobozos májkrémekhez, hiszen mind az összetettben és mind az ár-érték arányban is a dobozos termékek nyertek. Persze akadt azért olyan dobozos májkrém is, ami a  versenyben eléggé alulmaradt.

Mi a sertésmájkrém?
A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint a sertésmájkrém hőkezeléssel tartósított húskrém, amelyet legalább 25% (m/m) sertésmájból, különböző méretűre aprított húsokból (sertéshús, sertésfejhús, marhahús, szeparált hús), gyártási szalonna alapanyagból vagy sertészsírból és egyéb jelleg- és ízkialakító anyagokból finomra aprítással vagy passzírozással készítenek. A sertésmájkrém rózsaszínes árnyalattal egyenletes mogyorószínű. A főtt máj, a vöröshagyma és az egyéb fűszerek harmonikus ízt és illatot eredményeznek.

Amennyiben mindezek után arra jutottuk, hogy szívsebben készítenénk el otthon saját magunk a májkrémet, ezzel kihagyva az összetevőkből például a búza vagy éppen a szójalisztet, akkor így fogjunk neki:

Májkrém házilag

Ízlés szerint választhatunk, sertés, pulyka - vagy akár csirkemájat is, ebből 300 grammra van szükségünk. Ezen kívül kell 2 fej vöröshagyma, 150 gramm vaj, só, bors, és egy evőkanál majoránna. Az elkészítési idő 30 perc, ezekkel a lépésekkel:

  • 1. A hagymát apróra vágjuk, majd a vajon egy kicsit megpároljuk.
  • 2. A májat megtisztítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk, majd a fűszerekkel együtt rádobjuk a hagymára.
  • 3. Körülbelül 20 perc összesütés után az egészet egy merülő mixerrel pépesítjük. Ekkor még egy kicsit híg, de kihűlés után nagyszerű, kenhető állagú lesz.

A receptet az ApróSéftől lestük el. Ebben a verzióban nem használunk hájat, de több receptet is találunk amiben szerepel, ezért ha akarjuk, azzal is gazdagíthatjuk a májkrémünket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem