2018. július 21. szombat Dániel, Daniella

Tényleg lehetséges: így lehet ingyenpénzből új TV-d, mosógéped, laptopod


Már megszokhattuk, hogy a nagyobb ünnepek közeledtével megszaporodnak az akciós, akár 0 százalékos áruhitelek igénybevételével is elérhető ajánlatok. A vásárlók számára azonban egyre fontosabb szemponttá válik a kényelem: a kedvező ajánlatok mellett egyre többen várják el, hogy online, otthonról végezhessék el a vásárlást. Azonban nem kell választanunk a kettő közül: a legnagyobb elektronikai áruházláncoknál ugyanis online vásárlás esetén is könnyedén igénybe vehetjük az olcsó, esetenként 0 százalékos áruhiteleket.

Az áruhitelek alapvetően a legdrágább hiteltípusok közé tartoznak, ugyanakkor meglehetősen gyakran találkozhatunk olyan akciós ajánlatokkal, melyek keretein belül akár 0 százalékos THM mellett is vásárolhatunk áruhitel igénybevételével. Ez fokozottabban igaz a nagyobb ünnepek közeledtével, de az is elterjedt gyakorlat, hogy egy-egy áruház egy ilyen akcióval igyekszik megtámogatni az eltervezett árukisöprést.

Bátorítóan hat a vásárlásra

A 0 százalékos ingyenhiteleknél megfigyelhető, hogy bátorítóan hatnak a vásárlókra, legalábbis ez derül ki az Extreme Digital adataiból. Az elektronikai cikkeket értékesítő áruház megfigyelései szerint egy-egy 0 százalék THM-es kampány során emelkedik az átlagos kosárérték, mivel a vásárlók hajlamosak ilyenkor a drágább, minőségibb termékeket választani.

Hogyan érheti meg az áruházaknak ingyenhitelt adni?
A hitelt tulajdonképpen nem az áruházak, hanem egy velük partneri viszonyban lévő pénzügyi szolgáltató nyújtja. Nekik természetesen akkor éri meg a kölcsön kihelyezése, ha utána az adott összeget kamatostul kapják vissza. Az ingyenhitelek esetében jellemzően az történik, hogy ennek a kamatnak a megfizetését az áruház átvállalja a vásárlóktól.

Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a Media Marktot, illetve partnerüket, a Cetelemet is. Az ő tapasztalataik ilyen téren megegyeznek a fentiekkel, legalábbis abban az esetben, ha az ingyenhitel futamideje meghaladja a 15 hónapot. (Érdekesség, hogy a Cetelem adatai alapján a standard áruhitelek átlagos futamideje ennél rövidebb, mindössze 12-13 hónap, ugyanakkor az Extreme Digitalnál a 36 hónapos futamidő a legnépszerűbb.)

Emellett az az egyébként teljesen logikus jelenség is megállapítható, hogy jellemzően a drágább termékeket vásárolják hitelre az emberek. A határ nagyjából 100 ezer forintnál húzható meg: az ennél drágább árucikkeket már nagyobb gyakorisággal vásárolják részletre a vásárlók.

Csak pár kattintás

Egyre nagyobb azok aránya, akik vásárlásaikat kényelmesen, otthonról szeretik lebonyolítani. Ez természetesen igaz az elektronikai cikkek megvásárlására is, így teljesen logikus, hogy az eladók lehetővé tették, hogy a sokak által igénybe vett áruhitelek igénylése is megoldható legyen az interneten keresztül. Az Extreme Digital adatai szerint mostanra elfogadottá vált az áruhitelek online igénylése, mára az összes vásárlás 30-40 százaléka interneten keresztül történik. Ugyanakkor a rendelések 90-95 százaléka az internetről indul olyan értelemben, hogy a vásárlók a weboldalon böngészve hozzák meg döntésüket, választják ki a termékeket, az üzletekbe pedig már konkrét igényekkel, elképzelésekkel érkeznek.

Az igénylés és a bírálat folyamata mostanra teljesen digitalizált - tudtuk meg a Cetelemtől. A szükséges okmányok másolatait postán kell eljuttatni a pénzügyi szolgáltatóhoz, míg az ügyfél kötelező beazonosítása a megvásárolt termék átvételi helyétől függően a boltban vagy az ügyfél otthonában történik meg. Tehát még az ilyen "bonyolultabb" vásárlások is könnyedén megoldhatóak a fotelből, megspórolva ezzel a személyes ügyintézésre szánt időt.

Csak óvatosan

Ahogyan fentebb is írtuk, az áruhitelek gyakran kvázi ingyen vannak, és az is igaz, hogy ezek a kölcsönök gyakorta viszonylag kis összegűek. Ettől függetlenül tartsuk észben, hogy ez egy hitel, tehát legyünk körültekintőek a felvételekor. És persze itt is, mint minden pénzügyi terméknél igaz, hogy feltétlenül és alaposan olvassuk el a szerződés részleteit, ugyanis a részletekben lehetnek kellemetlen meglepetések. Decemberben például találtunk olyan 0 százalékos ingyenhitelt, amelynek a késedelmi kamata 10 százalék feletti volt.

Érdemes továbbá a megvásárolni kívánt termék árát több áruházban is megnézni, hiszen elképzelhető, hogy az ingyenhitellel megvásárolható termékhez máshol olcsóbban is hozzájuthatunk.

JÓL JÖNNE 4 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 4 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 840 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Gigabírság szedi áldozatait az Adrián: sokan nem is sejtik, hogy ez tilos!
Ezt nem árt tudnod, ha a tengernél nyaralsz idén, 132 ezer forint is lehet a büntetés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS