2018. május 20. vasárnap Bernát, Felícia

Tényleg lehetséges: így lehet ingyenpénzből új TV-d, mosógéped, laptopod


Már megszokhattuk, hogy a nagyobb ünnepek közeledtével megszaporodnak az akciós, akár 0 százalékos áruhitelek igénybevételével is elérhető ajánlatok. A vásárlók számára azonban egyre fontosabb szemponttá válik a kényelem: a kedvező ajánlatok mellett egyre többen várják el, hogy online, otthonról végezhessék el a vásárlást. Azonban nem kell választanunk a kettő közül: a legnagyobb elektronikai áruházláncoknál ugyanis online vásárlás esetén is könnyedén igénybe vehetjük az olcsó, esetenként 0 százalékos áruhiteleket.

Az áruhitelek alapvetően a legdrágább hiteltípusok közé tartoznak, ugyanakkor meglehetősen gyakran találkozhatunk olyan akciós ajánlatokkal, melyek keretein belül akár 0 százalékos THM mellett is vásárolhatunk áruhitel igénybevételével. Ez fokozottabban igaz a nagyobb ünnepek közeledtével, de az is elterjedt gyakorlat, hogy egy-egy áruház egy ilyen akcióval igyekszik megtámogatni az eltervezett árukisöprést.

Bátorítóan hat a vásárlásra

A 0 százalékos ingyenhiteleknél megfigyelhető, hogy bátorítóan hatnak a vásárlókra, legalábbis ez derül ki az Extreme Digital adataiból. Az elektronikai cikkeket értékesítő áruház megfigyelései szerint egy-egy 0 százalék THM-es kampány során emelkedik az átlagos kosárérték, mivel a vásárlók hajlamosak ilyenkor a drágább, minőségibb termékeket választani.

Hogyan érheti meg az áruházaknak ingyenhitelt adni?
A hitelt tulajdonképpen nem az áruházak, hanem egy velük partneri viszonyban lévő pénzügyi szolgáltató nyújtja. Nekik természetesen akkor éri meg a kölcsön kihelyezése, ha utána az adott összeget kamatostul kapják vissza. Az ingyenhitelek esetében jellemzően az történik, hogy ennek a kamatnak a megfizetését az áruház átvállalja a vásárlóktól.

Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a Media Marktot, illetve partnerüket, a Cetelemet is. Az ő tapasztalataik ilyen téren megegyeznek a fentiekkel, legalábbis abban az esetben, ha az ingyenhitel futamideje meghaladja a 15 hónapot. (Érdekesség, hogy a Cetelem adatai alapján a standard áruhitelek átlagos futamideje ennél rövidebb, mindössze 12-13 hónap, ugyanakkor az Extreme Digitalnál a 36 hónapos futamidő a legnépszerűbb.)

Emellett az az egyébként teljesen logikus jelenség is megállapítható, hogy jellemzően a drágább termékeket vásárolják hitelre az emberek. A határ nagyjából 100 ezer forintnál húzható meg: az ennél drágább árucikkeket már nagyobb gyakorisággal vásárolják részletre a vásárlók.

Csak pár kattintás

Egyre nagyobb azok aránya, akik vásárlásaikat kényelmesen, otthonról szeretik lebonyolítani. Ez természetesen igaz az elektronikai cikkek megvásárlására is, így teljesen logikus, hogy az eladók lehetővé tették, hogy a sokak által igénybe vett áruhitelek igénylése is megoldható legyen az interneten keresztül. Az Extreme Digital adatai szerint mostanra elfogadottá vált az áruhitelek online igénylése, mára az összes vásárlás 30-40 százaléka interneten keresztül történik. Ugyanakkor a rendelések 90-95 százaléka az internetről indul olyan értelemben, hogy a vásárlók a weboldalon böngészve hozzák meg döntésüket, választják ki a termékeket, az üzletekbe pedig már konkrét igényekkel, elképzelésekkel érkeznek.

Az igénylés és a bírálat folyamata mostanra teljesen digitalizált - tudtuk meg a Cetelemtől. A szükséges okmányok másolatait postán kell eljuttatni a pénzügyi szolgáltatóhoz, míg az ügyfél kötelező beazonosítása a megvásárolt termék átvételi helyétől függően a boltban vagy az ügyfél otthonában történik meg. Tehát még az ilyen "bonyolultabb" vásárlások is könnyedén megoldhatóak a fotelből, megspórolva ezzel a személyes ügyintézésre szánt időt.

Csak óvatosan

Ahogyan fentebb is írtuk, az áruhitelek gyakran kvázi ingyen vannak, és az is igaz, hogy ezek a kölcsönök gyakorta viszonylag kis összegűek. Ettől függetlenül tartsuk észben, hogy ez egy hitel, tehát legyünk körültekintőek a felvételekor. És persze itt is, mint minden pénzügyi terméknél igaz, hogy feltétlenül és alaposan olvassuk el a szerződés részleteit, ugyanis a részletekben lehetnek kellemetlen meglepetések. Decemberben például találtunk olyan 0 százalékos ingyenhitelt, amelynek a késedelmi kamata 10 százalék feletti volt.

Érdemes továbbá a megvásárolni kívánt termék árát több áruházban is megnézni, hiszen elképzelhető, hogy az ingyenhitellel megvásárolható termékhez máshol olcsóbban is hozzájuthatunk.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

05.17-05.23
Országos

Interspar

05.17-05.23
Országos

Spar

05.17-05.23
Országos

Aldi

05.17-05.23
Országos

Auchan

05.17-05.23
Országos

Tesco

05.17-05.23
Országos

Auchan

Bor & Streetfood
05.10-05.23
Országos

Interspar

Nyár
05.09-06.20
Országos