2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Rakétaként lőtt ki a Sziget-jegyek ára: mégis, ki tudja ezt megfizetni?


Hivatalosan szerdán kezdődik a 26. Sziget fesztivál,  Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye. Megnéztük, hogyan alakultak a napijegy és hetijegy árak kezdetektől napjainkig. Megdöbbentő az eredmény: míg 1993-ban 300 forint volt, addig idén 23 900 forintba kerül, vagyis nagyjából 80-szorosára nőtt az ára.

 

Az idei Sziget fesztivál hivatalosan augusztus 5-én, este 6 órakor nyitotta meg kapuit a bulizni vágyó látogatók előtt. A szervezők szerint az utóbbi évek legerősebb Sziget-lineupja lesz a Nagyszínpadon, olyan világsztárokkal, mint példáulnapjaink egyik legismertebb hiphopelőadója Kendrick Lamar, a Gorillaz, az Oasis egykori frontembere, Liam Gallagher, vagy az amerikai sztárénekesnő, Lana Del Rey.

Augusztus első napjaiban már arról lehetett hallani, hogy a vasárnap és a hétfő nagyon közel áll a teltházhoz, egyelőre viszont még a Sziget Fesztivál honlapján lehet vásárolni napijegyet az említett napokra, sőt, van még 3 napos jegy is augusztus 8-9-10-re, valamint augusztus 9-10-11-re is. Igaz, az augusztus 10-11-12-re szóló 3 napos jegyek már elfogytak, ahogy, aki kedvezményes áron szeretett volna menni augusztus 11-12-13-án, annak sincs jó hírünk.

Idén a napijegy ára 23 900 forint, a 3 napos jegyek 59 900 forintba kerülnek, míg a hetijegy most már 99 000 forint. Hetijegyet elővételben egyébként 89 900 forintért lehetett venni, ez tavalyhoz képest nem változott.

A belépő ára 80 szorosára nőtt

Ha megnézzük, hogyan alakult a napijegyek ára az első fesztiváltól napjainkig, azt látjuk, hogy 80-szorosára nőtt. 1993-ban ugyanis 300 forintot kellett fizetni, ha valaki egyetlen napot szeretett volna a fesztiválon tölteni. Ma már ennek 80-szorosát, vagyis közel 24 ezer forintot kell fizetni. Persze az 1993-as és az idei lineup nem igazán hasonlítható össze. De ha mondjuk az 1996-os árakat nézzük, (amikor már olyan nevek léptek színpadra, mint Iggy Pop, a The Prodigy, Slash vagy a The Stone Roses) akkor azt láthatjuk, hogy 22 év alatt 34-szeresére nőtt a belépő ára, hiszen akkor 700 forintot kellett fizetni, idén pedig 23 900 forintot.


Megdöbbentő, de idén már eljutott arra a szintre a Sziget fesztivál, hogy a nem elővételes hetijegy ára (99 000 ezer forint) kezdi megközelíteni a magyar bruttó minimálbért, ami jelenleg 138 000 ezer forint. Persze a bérletek ára egy külföldinek nem nagy pénz, és a fenti grafikonon az is látszik, hogy az elsősorban a magyar közönség által keresett napijegy nem drágul olyan meredeken.

Tavaly kevesebben voltak a Szigeten, mint 2016-ban

Tavaly 46 ezerrel kevesebb fesztiválozó volt a Szigeten, mint 2016-ban. Kádár Tamás, a Sziget vezérigazgatója,  aki 2017-ben vette át az irányítást Gerendai Károlytól tavaly arról beszélt az Indexnek, a Szigetnél újítások várhatóak, mert, ahogy ő fogalmazott: "az elmúlt négy-öt évet egy koncepcióra húztuk fel, és ez kifulladni látszik."

1993-ban egyébként a hivatalos adatok szerint 43 ezren bulizak az akkori Diákszigeten, egy évvel később pedig 100 ezerrel több fesztiválozó tombolt az Óbudai-szigeten. Onnantól kezdve pedig meredeken emelkedik a látogatószám, évről évre egyre több külföldi jött, és ezzel együtt a belépőjegyek ára is meredeken emelkedni kezdett. Idén egyébként a szervezők mintegy félmillió látogatót várnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.