7 °C Budapest

Lidl, Aldi: ebben is tarolnak nálunk a diszkontok

Pénzcentrum
2012. szeptember 19. 05:28

Töretlenül hisznek az üzletláncok a saját márkás termékekben, a számok pedig őket igazolják. Élelmiszerből, háztartási vegyiáruból is többet költünk a szakzsargonban kereskedelmi márkásnak nevezett termékekre, a vevők nem meglepő módon leginkább olcsóságukat kedvelik. Az üzletláncok épp ezért egyre több ilyen terméket dobnak piacra.


Az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a láncok saját márkás termékeiből nőtt idén az első félévben, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Kereskedelmi márkás élelmiszerekkel a boltok mintegy 165 milliárd forint forgalmat értek el január-júniusban, míg háztartási vegyiáruval és kozmtikummal több mint 26 milliárd forintot -többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató friss elemzése.

Kereskedelmi-vagy saját márka
A kereskedelmi márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák. Általában a cég nevével jelzik őket, mint például CBA, Coop, Spar vagy Tesco. Sokszor azonban fantázianevet kapnak a csak egy cégnél kapható saját márkás termékek, például a Sparnál S-budget, vagy a dm-nél Denkmit.


Élelmiszerre a kiskereskedelem vásárlói által idén az első hat hónapban kiadott minden 100 forintból 25 jutott kereskedelmi márkákra, ami 1-gyel több, mint tavalyelőtt. Az eladott áru mennyiségét tekintve a láncok saját márkáinak piacrésze stabilan 34 százalék, mind az idei, mind a tavalyi első hat hónap során.

Háztartási vegyiárunál és kozmetikumnál csaknem minden ötödik forint (18 százalék) került a boltok pénztáraiba kereskedelmi márkás termékekért az első félévben; eggyel több, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Az átlagok mögött jelentősen különböznek az arányok. Például a mélyhűtött termékek teljes hazai, értékben mért bolti eladásából a saját márkák 46 százalékot vittek el, az idei első félév során. Viszont csak 21-et a forró ital kategóriából, amely kávét, teát és kakaót foglal magában - mondta el a felmérés kapcsán Kocsis Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati menedzsere. Az élelmiszerek között legalacsonyabb a saját márkák aránya, alkoholos italoknál 15, valamint édességeknél, ennek megfelelően ezekben a termékcsoportokban legmagasabb a gyártói márkák mutatója; 85, illetve 81 százalék.

A szakember figyelemre méltónak tartja, hogy néhány kategóriában csökkent a kereskedelmi márkák részaránya mind értékben, mind mennyiségben. Ez a gyártói márkák erősödését jelzi, például ásványvíznél, tejfölnél, ostyaszeletnél és cukorkánál.

Vegyiáruk között a saját márkák csökkenő részarányát regisztrálták a piackutatók például toalett papírnál, babatörlőkendőnél, hajformázónál és ablaktisztítónál. Igen alacsony a kereskedelmi márkák piacrésze például száj-, illetve hajápolási cikkeknél, 7 és 6 százalékkal, érték szempontjából.

Az továbbra is egyértelmű, hogy a kereskedelmi márkák terjedésének motorja a diszkont. Élelmiszer eladásából a bolttípus bevételének 61 százaléka jutott a láncok saját márkás termékeire, tavaly az első félévben, idén pedig 62 százaléka. Élelmiszereknél hipermarket csatornában a saját márkák piacrésze 13 százalékról 14-re emelkedett, értéket tekintve, féléves összehasonlításban. Csökkent viszont a kereskedemi márkás termékek részaránya 1-1 százalékponttal szupermarketben és a hazai tulajdonban lévő láncokban 23, illetve 16 százalékra.


A vásárlási szokásokat feltáró Nielsen-kutatás szerint a megkérdezett magyar fogyasztók 45 százaléka ugyanannyi kereskedelmi márkás terméket vásárol, mint egy évvel korábban. 38 százalékuk viszont több kereskedelmi márkás terméket vett a legutóbbi időszakban, nagy részük azért, mert olcsóbb, mint a gyártói márka. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagy üzlet a láncoknak

A felfelé ívelő trendet az üzletláncok sem hagyják, hagyhatják figyelmen kívül. Az Auchan például 2009 végén vezette be az első saját márkás termékeit, melyek piaci részesedése a teljes eladott termékszám 0,07 százaléka volt abban az évben. A hipermarket-lánc saját márkás termékpolitikájának alapja a legnépszerűbb termékekkel versenyképes minőséget alacsonyabb áron - a mindenkori piacvezető terméknél 20 százalékkal olcsóbban - kínáló termékkínálat. Eleinte import termékekkel, később egyre nagyobb arányban Magyarországon fejlesztett sajátmárkás termékekkel bővült a választék, csak 2012-re 90 ilyen termékfejlesztést ütemeztek be. "Terveink szerint az idei év végére a teljes eladott termékszám 1,5-2 százaléka ezen termékek eladásából származik majd" - ismertette a terveket egy júniusi sajtótájékoztatón Dominique Ducoux, a vállalat vezérigazgatója.

A SPAR is hasonló aránnyal számol, már ami az olcsóbbságot illeti. Az üzletlánc honlapján szereplő tájékoztatás szerint a saját márkák a gyártói márkáknál általában 20-30 százalékkal olcsóbb termékek kiváló minőséget képviselnek, kedvező ár/érték arányuk miatt a fogyasztók körében gyorsan népszerűvé váltak. Minden saját márkás terméket neves gyártó állít elő a SPAR számára, aki a saját termékeivel már bizonyított. Jelenleg több mint 700-féle élelmiszer és vegyiáru, valamint több mint 900-féle non-food sajátmárka (SPAR vagy más, saját márkanév alatt forgalmazott exkluzív márkák) szerepel választékukban, szinte mindegyik árucsoportban.


A Tesco választékának is jelentős részét adják a saját márkás termékek, melyek több termékkategóriában - Tesco Színes, Tesco Value, Tesco Finest, Családi Márkák- vannak jelen a polcokon.

A kereskedelmi márkák szempontjából húzónévnek számító diszkontláncok, a Lidl és az Aldi termékválasztékának túlnyomó része saját termék, igaz, az esetek túlnyomó többségében nem az áruházláncok neve, hanem egy - máshol nem forgalmazott- márka szerepel a csomagoláson. Az elmúlt hónapok érdekes piaci trendje ugyanakkor, hogy a diszkontláncok pont azzal reklámozzák magukat, hogy üzleteikben egyre több tradicionális (leginkább magyar) márka kapható.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem