17 °C Budapest

Gyomorforgató: ez mind kínai büfékbe ment volna?

Pénzcentrum
2012. szeptember 17. 11:03

Múlt pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai a Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóság járőreivel közösen összehangolt ellenőrzést végeztek két helyszínen is a fővárosban. A rajtaütésszerű vizsgálat eredményeként mintegy 4,5 mázsa termék megsemmisítését, további, közel 45 tonna élelmiszernek pedig a forgalmi korlátozását kellett elrendelni - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a NÉBIH.

Az első helyszínen egy távol-keleti élelmiszer kiskereskedelmi egységben az eljárás során 4,5 mázsa ismeretlen eredetű, lejárt minőség megőrzési idejű halat, kagylót, tenger gyümölcseit, illetve jelölés nélküli tésztát, savanyúságot foglaltak le és utaltak azonnali megsemmisítésre a hatóság szakemberei. Emellett az üzletben fellelhető további, közel 5 tonna, magyar jelöléssel nem rendelkező élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el az áruk eredetének igazolásáig, illetve a magyar nyelvű jelölés elhelyezéséig.

A második helyszínen - ugyanezen cég nagykereskedelmi telephelyén - megtartott ellenőrzés során a fagyasztó kamrákban 25 tonna állati eredetű és növényi élelmiszer került forgalmi korlátozás alá, a termékek részletes vizsgálata folyamatban van. A további raktárakban megközelítőleg 15 tonna száraztészta, növényi olajok, szárított termékek, édesipari termékek kerültek hatósági zár alá. A helyszínen élelmiszer hamisításra - átcsomagolásra utaló - eszközök (denaturált szesz, etikettek, csomagolóanyagok) kerültek lefoglalásra.

Az előzetes felderítés alapján - amelyet a NAV Bevetési Főigazgatósága végzett - feltételezhető, hogy a fenti telephelyekről az élelmiszerek az országban üzemelő távol-keleti vendéglátóhelyeken kerültek forgalmazásra. Az élelmiszer vállalkozóval szemben induló eljárás élelmiszer biztonsági szempontból a NÉBIH folytatja le. A bírság összege milliós nagyságrendű lesz. Az áruk megsemmisítése a hétfői napon történik.

Tavaly már volt egy "hadjárat"

Egy évvel ezelőtt látványos harcot indítottak a hatóságok a kínai büfék és beszállítói hálózatuk ellen. Az ellenőrök nyomában lefoglalt és megsemmisített élelmiszer-szállítmányok, bezárt büfék, és akár sokmilliós bírságok maradtak.

A hatóságok tavaly novemberben egy kőbányai telephelyen több tonna állati és növényi eredetű élelmiszert találtak, gyári csomagolásban, magyar nyelvű címke nélkül. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) értesítette az élelmiszert szállító kamionok ellenőrzését követően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: NAV Bevetési Főigazgatósága

A raktárban távol-keleti halféléket, kagylót, rákot, szárított füstölt kacsát, csirkelábat, fagyasztott húsgolyót, hússal töltött tésztát, új-zélandi báránylapockát, rizst, szószokat és bambuszrügyet is találtak - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A problémát az jelentette, hogy a két kínai vállalkozás az élelmiszerraktározást a bejelentési kötelezettség teljesítése nélkül végezte. Hiányoztak a szállítási dokumentumok, ezek nélkül a termékek eredete nem követhető nyomon. Nyomonkövetési dokumentumok hiányában nem állapítható meg, hol értékesíthették az árut (ezzel uniós és nemzeti jogszabályokat szegtek meg), az azonban már most gyanítható, hogyaz elmúlt egy év alatt a termékek folyamatosan kerülhettek ki a raktárból.

Fotó: NAV Bevetési Főigazgatósága

Akkor -részben a kőbányai akció miatt- látványosan rászálltak a hatóságok a kínai büfékre. Az ellenőrzések szerves részét képezte a büfékben talált élelmiszerek származásának, eredetének vizsgálata, azaz a nyomon követés. Ilyenkor az a feladatuk, hogy az ismeretlen helyről származó élelmiszereket kivonják a forgalomból és a felelőssel szemben eljárást folytatnak le - a szabálytalanság észlelésekor pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság korábbi tapasztalatai miatt a szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a kínai büfékre. Ennek eredményeként több budapesti büfét is bezártak, voltak olyanok is, amelyeket pénzbírsággal sújtottak.

Fotó: NAV Bevetési Főigazgatósága


Jó példa a szigorú ellenőrzésekre, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai egy soron kívüli monori akcióban 100 kg alapanyagot és terméket foglaltak le egy kínai büfében, amelynek a működését is felfüggesztették.

A vendéglátóhelyen számos hiányosságot tapasztaltak az ellenőrök. A dolgozóknak nem volt egészségkönyvük, a belső tér erősen szennyezett volt, az üzemeltető nem tartotta be az alapvető higiéniás szabályokat. A felhasználásra szánt termékeket szabálytalanul tárolták - nagy mennyiségű szárazáru volt a földön -, illetve a vendéglátóhely belső helyiségeiben alig lehetett mozdulni a különböző eredetű, felhalmozódott hulladékoktól. Az élelmiszerbiztonsági önellenőrző rendszer (HACCP) nyilvántartását nem vezették, és a büfében talált alapanyagok származását sem tudta igazolni az üzemeltető.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem