Itt a legújabb átverés: tízezreket buktak a gyanútlan vásárlók

Pénzcentrum
2012. szeptember 13. 14:32

Újabb internetes csaló bukott le Magyarországon: a telefonokat hirdető pécsi trükköző példája is arra hívja fel a figyelmet, hogy legyünk óvatosak, ha online vásárolunk. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire érdemes figyelnünk.

A gyanú szerint többeket átvert az a fiatalember, akivel szemben csalás miatt javasol vádemelést a Szeghalmi Rendőrkapitányság. A 19 éves pécsi fiatal ellen egy körösladányi férfi bejelentését követően indult eljárás.

A bejelentő az egyik internetes oldalon megrendelt egy telefont, melyet 80 ezer forintért kínáltak eladásra. A vételárat átutalta a megadott számlaszámra, a telefont azonban nem kapta meg. A kapitányság bűnügyi osztálya nyomozást indított, melynek során eljutottak a pécsi fiatalemberhez, aki elismerte, hogy ő hirdette meg a telefont, de az soha sem volt az övé, így nem is tudta elküldeni annak, aki kifizette. (A 80 ezer forintot italra és üzemanyagra költötte.)

Trükkös csalás! Ilyen könnyen lenyúlhatják a pénzed a számládról - KATTINTS!

A nyomozás során több információ is arra utalt, hogy nem csak egy embert csaphatott be a pécsi gyanúsított. Többször kínált különböző típusú telefonokat internetes oldalakra feltett hirdetésekben, melyekre többek között Ceglédről, Kecskemétről és Budapestről is jelentkeztek érdeklődők. Volt, akinek nem küldött semmit a pénzéért, de volt olyan is, aki a várt telefon helyett dezodoros dobozokat és fonal gombolyagot tartalmazó csomagot kapott.

Óvatosan az online vásárlással

Több szempontból is változtak a magyar internet felhasználók szokásai az elmúlt években. Egyre jobban bízunk az online fizetési módokban, ráadásul - egyes felmérések szerint - az online vásárlási kedv növekedése az 50 év feletti korosztálynál volt a legerőteljesebb. Biztonság szempontjából az internetre nagyobb figyelmet kell szentelni, mert némileg kockázatosabb terület.

Önmagában komoly különbséget jelenthet, amikor az ügyfél hazai, illetve külföldi kereskedőnél vásárol. A magyar internetes kártyaelfogadásban azt látjuk, hogy a hazai oldalak nagy része egészen más felépítésű, mint ami megszokott a világban, technológiai szempontból. Nagyon sok külföldi oldal úgy működik, hogy a kereskedő oldalán adom meg a kártyaszámot, a szállítási címet - ez pedig jelenthet egy olyan kockázatot, hogy ha ott nem megfelelően kezelik az adatokat, adatvesztés következhet be (természetesen világszerte komoly szabályozási rendszer működik ennek elkerülésére). A magyar oldalak annyiban mások, hogy általában a fizetés nem a kereskedő oldalán történik meg, hanem az ügyfelet átirányítják a banki fizető oldalra. A banki oldalak pedig adatbiztonsági szempontból magasabb szinten állnak, azaz ha banknál van az adat, jobban megbízhatunk abban, hogy az nem kompromittálódik a tranzakció folyamán. Nálunk tehát a személyes adatok szétválnak a kártyaadatoktól, és ezekhez nem fér hozzá a kereskedő.


Egy honlapról ugyanakkor nem egyszerű megállapítani, hogy átverős-e, vagy sem, lenyúlja-e a pénzünket, vagy meg akarja szerezni kártyánk adatait. Nagyon fontos, hogy olyan honlapokat használjunk, amelyeket már korábbról ismerünk. Ha hirtelen találunk egy oldalt, valami megtetszik, és elkezdünk rajta vásárolni, érdemes előbb leellenőrizni, várni a vásárlással, megfigyelni azt, hogy egy hónappal később is ugyanazokat a körülményeket tudja-e felmutatni, mint amit korábban láttunk. Érdemes összehasonlítani, hogy megvannak-e azok a biztonsági jelek és előírások, amelyeket egy ilyen vásárláskor az embernek érdemes figyelembe venni. Ilyen például, hogy van-e ügyfélszolgálat, telefonszám, cím, tulajdonos, üzemeltető, stb. - ezek, illetve ezek hiánya árulkodó jelek lehetnek. A weben egyre több helyen jelenik meg a kártyatársaságok biztonságos fizetőoldalt jelölő szimbóluma.

Az aukciós csalás ellen is lehet védekezni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az aukciós csalás egy internetes csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Internetes vásárlás esetén legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem