17 °C Budapest

Lehull a lepel bolti nagybevásárlásról: 8-9 ezer forint pluszt jelent ez az egyszerű trükk

2019. május 9. 05:47

Mind magyar mind európai statisztikákból látszik az, hogy a hazai háztartások összes kiadásából kirívóan nagy részt ragadnak el az élelmezéssel kapcsolatos költségek. Éppen ezért a legtöbb családnak a bolti akciókkal ott kell megfognia a pénzt, ahol csak tudja. Az egyszerű akcióknál pedig már csak az a jobb, hogyha a tartós, nem könnyen romló, gyakran és folyamatosan használt termékeket meglehetősen nagy tételben szerezzük be akkor, amikor amúgy is kedvezményes áron kaphatóak. A Pénzcentrum számításai szerint, egy nagyon egyszerű, 6 termékből (élelmiszer) álló listán is képesek vagyunk akár 3 680 forintot is megspórolni, és ha ehhez hozzáveszünk például olyan termékeket, mint toalettpapír, fogkrém vagy tusfürdő, akkor ez az összeg pikk-pakk felmehet 8-9 ezer forintra is.

A KSH statisztikái szerint a háztartások egy főre jutó havi kiadásainak megoszlása szerint egy átlagos magyar az élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költ legtöbbet egy hónapban. 2018 első félévében például, az egy főre jutó összes havi kiadásból 24 600 forint jutott élelmiszerekre, amiken belül hús és húskészítményekre valamint cereáliákra költöttek legtöbbet honfitársaink. De ugyancsak sok pénz ment el zöldségekre, gyümölcsökre, tejtermékekre, zsiradékra és tojásra is. 

A KSH statisztikáiból jól látszik, hogy egy átlagos magyar bizony élelmiszerekre költ leginkább, ami azt jelenti, hogy megfelelő odafigyeléssel és tervezéssel itt is lehet a legtöbb pénzt megfogni. Ami már csak azért is kiemelten fontos, mert ha kicsit túltekintünk Magyarország határain, az látszik, hogy európai összevetésben a magyaroknak kifejezetten sokat kell költeniük azért, hogy egyáltalán enni, inni tudjanak.

Az Eurostat 2017-es, EU-s országokat összehasonlító adataiból pedig jól kiolvasható, hogy az Unióban a magyar háztartások kénytelenek az 5. legtöbb pénzt fordítani - összes kiadásukból - étkezésre. A teljes listán ráadásul óriási szakadék figyelhető meg a nyugati, illetve keleti országok között, és nem nagy meglepetésre, a keleti országokban élők kénytelen bevételeik legnagyobb részét ételre és alkoholmentes italra költeni. 

És ahogy írtuk, a különbségek hajmeresztőek, nekünk magyaroknak például - arányaiban - az összes kiadásunkból kétszer annyi megy ételre és nem alkoholos italokra mint az osztrákoknak. De például a lista alján szereplő brit háztartások teljes havi kiadásából csupán 8,2 százaléknyi megy ételre és nem alkohol tartalmú italokra, ami 2,2-ed része a magyar adatnak.

Mindebből az látszik, hogy európai szinten is kiemelkedően sokat költünk élelmezésre, ami leginkább abból ered, hogy messze nem keresünk annyit mint a nyugati országokban élők, az ételek, italok viszont nem olcsóbbak annyival, hogy szignifikánsabban kevesebbet is költsünk rájuk, sőt! Éppen ezért kiemelten fontos, és a magyarok többsége tudja is ezt, hogy egy-egy bevásárláskor az ember ott fogja meg a pénzt ahol csak tudja. 

Ennek egyik módja az elérhető akciók állandó böngészése, amiben a Pénzcentrum "Akciók" rovata is igen nagy segítséget nyújt. Emellett azonban nem árt előre tervezni, és a tartós, nem könnyen romló, gyakran és folyamatosan használt termékekre érdemes nagytételben akkor lecsapni, amikor olcsóbbak, így sok pénzt takaríthatunk meg. De hogy pontosan mennyit, ennek jártunk utána.

Csak legyen, aki elhozza

Azt már tudjuk, hogy a magyaroknak EU-s szinten is rendkívül magasak az élelmiszer költségeik. Éppen ezért érdemes úgy tervezni a vásárlást, hogy a lehető legjobban kijöjjön a matek. Ezt a szervezést rengetegféleképp el lehet kezdeni, de mi most annak jártunk utána, hogy olyan tartós, ám mindennapi fogyasztási cikkek, mint a száraztészta, rizs, liszt, napraforgóolaj, konzervek, illetve fagyasztott zöldségek és gyümölcsök akciós, nagytételbeli vásárlásakor mennyi pénzt spórolhatunk. 

Kutatásaink során a Tescóban webshopjában például találtunk 2 tojásos száraztésztát, aminek fél kilója 225 forintba kerül, ám most 20 százalékos akcióban lehet kapni 179 forintért. Bár a százalékot elnézve ennél szoktak nagyobb kedvezmények is lenni, nem árt kicsit utánaszámolni a dolgoknak. Egy megvásárolt tésztán jelen esetben 46 forint hasznunk van, ez tíz csomaggal számolva máris 460 forintot jelent, plusz azt a biztonságot, hogyha előre megveszünk ennyi árut, akkor nem kell attól tartanunk, hogy kifogyunk. 5 kiló tésztát pedig még simán el tudunk tárolni otthon, komolyabb helymegtakarítás nélkül. 

Sokan az egyre rosszabb - magas szénhidráttartalma miatt - tésztamarketing miatt sorra pártolnak át az egészségesebbnek vélt rizsre. A rizsnek is nagy előnye, hogy könnyen elkészíthető, tápláló, sőt rendkívül sok ideig eláll. Éppen ezért gazdaságosan elspájzolható. Ugyancsak a hiper repertoárjában találtunk "A" minőségű Közepes szemű rizst, kilós kiszerelésben, aminek az eredeti ára 639 forint, ám most 28 százalékkal olcsóbban 459 forintba kerül. Ha a tészta példájából indulunk ki, 5 kiló simán belátható mennyiség otthonra, amit ha most akciósan vásárolna meg valaki, 900 forintot takarítana meg. De ha nagyobb a család, és mindenki rizses, akkor 10 csomag is simán elférhet a spájzban, amivel máris egy 1 800 forintos megtakarításnál vagyunk.

Ugyancsak minden háztartásban megtalálható a liszt, rengeteg süteménynek és a magyarok nagy kedvencének, a panírnak is az alapanyag. Egy kiló liszt persze nem számít drága árunak, de itt is érdemes lehet vadászni az akciókat. Ha egy kiló búzafinomliszt például 149 forintba kerül, de egy akciós időszakban megvehetjük 119-ért, az máris 30 forint haszon egyetlen darab liszten. 10 kilón, ami egyáltalán nem sok, máris fogtunk 300 forintot. Hiszen idővel, ha most nem, egyszer úgyis kellene lisztet vennünk, akkor azonban nem biztos, hogy kifognánk egy akciót. 

Hasonlóan a liszthez, az étolaj is egy olyan háztartási alapanyag, amire mindig szükség lehet, szóval nem árt, ha van otthon. És bőven lehet is, hiszen fénytől védett helyen kellően sokáig eláll. Kutatásaink során sajátmárkás terméket találtunk például 369 forintért. Ha egy ilyen termék 25 százalékkal le lenne árazva, akkor máris 277 forintért vehetnénk meg az olajat. Ami azt jelenti, hogy 10 üvegen 920 forintot spórolnánk meg.

A hosszú minőségi időről nem meglepő módon mindenkinek a konzervek jutnak eszébe. Ez nem is véletlen, hiszen az így tárolt élelmiszerek hosszú évekig megőrzik a szavatosságukat. A Spar újonnan indult webshopjában például találtunk morzsolt csemegekukoricát konzervben (340 gramm) 279 forintért, miközben az eredeti ára 339 forint lenne. Így most egyetlen dobozon 60 forintot lehet fogni, ami 10 darab konzerv esetében már 600 forintot jelent. Így ha valaki gyakran használ kukoricát mondjuk salátákhoz vagy rizshez, annak megéri lecsapni egy ilyen akcióra. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyancsak jó vásárt lehet csinálni azzal is, ha fagyasztott termékeket spájzolunk be a mélyhűtőbe, persze ennek azért feltétele, hogy legyen kellő nagyságú fagyasztónk. Ugyancsak a szupermarket webshopjában találtunk például gyorsfagyasztott fejtett babot, ami most 299 forint helyett 199 forintba kerül, egy csomagon tehát 100 forintot fogunk, ezért azonban 450 grammnyi rengeteg ideig elálló bab üti a markunk. Mivel a leárazás elég nagy, nem is feltétlen kell 10 csomaggal számolnunk, már 5 csomaggal is 500 forinttal több marad a zsebünkben. 

Bár eddig csak néhány élelmiszer kategóriában keresgéltünk, már egy ilyen kis merítésből is kiviláglik az, hogy megéri előre gondolkodni, és úgy számolni, hogy ha lehetőségünk van rá, nagytételben kihasználni az akciókat. Számításaink szerint ugyanis már ennyivel is 3 680 forintot takarítottunk meg. 

Az látszik, hogy csak néhány élelmiszer nagytételben való megvásárlásával szinte már egy könnyedebb nagybevásárlást is megspórolhatunk. Nem beszélve arról, hogy minél kevesebbszer csinálunk nagybevásárlásokat, annál kevesebbet kell például üzletekbe utaznunk, amivel a benzinköltségen is sokat megtakaríthatunk. 

Sőt, ha nincs például autónk, érdemes lehet elgondolkodnunk azon is, hogy bevállaljuk a webshopok házhozszállításának egyszeri költségét. Ez azért nagyon jó, mert így rengeteg terméket rendelhetünk, nem is kell elmennünk érte sehová, nincs meg a vásárlással járó stressz, igaz az akciós nyereségéből ki kell fizetnünk a szállítás költségét. Ami egyébként nem is biztos, hogy több lenne a benzinköltségünknél, szóval ezen is érdemes elgondolkozni, főleg ha valaki Budapesten vagy az agglomerációjában él.

Nem csak a kaja éri meg

És mindezt csupán egy viszonylag gyors, webshoppos kereséssel értük el, emellett azonban érdemes átfutni a boltok akciós kiadványait, hiszen abból is megannyi muníciót gyűjthetünk a nagybevásárláshoz. Sőt, az élelmiszerek mellet tágabb terméklistán is gondolkodhatunk, hiszen bőven akadnak olyanok, amiket az ember folyamatosan használ, sosincs olyan, hogy nem. Klasszikusan ilyen lehet például a vécépapír, a zsebkendő, de a tusfürdő, a mosószer és a fogkrém is.

Az Aldi akciós újsága szerint a Sensodyne fogkrém 999 forintról 799-re van leárazva, ha veszünk belőle ötöt, ami amúgy néhány hónap alatt úgyis elfogyna, máris megtakarítottunk 500 forintot. A tusfürdő ugyanilyen kategóriába tartozik, a Spar webshopjában néhány Fa tusfürdő például 649 forint helyett 499-be kerül, ha ötöt veszünk belőlük, akkor máris 750 forintot nyertünk. 

Ugyanilyen a toalettpapír is, az Auchan online shopjában példáult a Forest 24 tekercses kiszerelés 1 499 forint helyett 1 199-be kerül, a különbség 300 forint, három csomag esetében tehát máris 900 forintot nyerünk, és rengeteg időre le is tudjuk az - esetleges - toalettpapír hiány kellemetlen pillanatait. Ugyanez az elv érvényesíthető a papírzsebkendőre is, itt ha egy 100-as csomag eredeti ára körül-belül 269 forint, egy negyven forintos leárazással öt csomagon simán foghatunk 200 forintot, miközben semmit nem veszítünk, mert zsebkendő is mindig kelleni fog.

Jól látszik, hogy ha az élelmiszerek mellett más termékeket is beteszünk a kosárba egynél nagyobb tételben, máris 5-6 ezer forintot spórolunk, és semmi mást nem tettünk csak volt némi stratégiánk. Arra persze figyelnünk kell, hogy milyen termékeket vásárolunk nagytételben. A Pénzcentrumnak ugyanis éppen nemrégiben mondta el a vásárlásfüggőség kapcsán Dr. Hoyer Mária, klinikai addiktológiai szakpszichológus, hogy egyik fajtája a túlvásárlás. Ami azt jelenti, hogy a fogyasztó a kelleténél jóval többet vásárol bizonyos dolgokból, pusztán a vásárlás élménye miatt, aztán rengeteg mindent végül kidob, ha például élelmiszerről van szó.

Fontos tehát, hogy megkülönböztessük az értelmetlen felhalmozást a racionálisan eltervezett nagyobb mennyiségű bevásárlástól. Ugyanis még előbbi károsan hat a fogyasztóra, addig utóbbi pénzt takarít meg neki, nem is keveset. Ha pedig megfelelően hosszú időn keresztül tudjuk alkalmazni ezt a bevásárlási technikát, akkor egy idő után csak arra leszünk figyelmesek, hogy az otthoni éléskamránk mindig fel lesz töltve, és nem ám értelmetlen cuccokkal, hanem mindig fontos, tápláló, nehezen romló alapanyagokkal. Ezzel a vásárlási stratégiával pedig rengeteg pénzt spórolhatunk, persze azzal számolni kell, hogy az első időszak nehéz lehet, hiszen egyszerre nagyobb összeget kell kiadnunk, mintha mindenből csak egyet vennénk, sőt saját fogyasztási szokásainkat is fel kell térképeznünk, hogy pontosan tudjuk, miből mekkora mennyiségre lehet szükségünk egységnyi időn belül.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm