8 °C Budapest

Lassan annyiba kerül egy doboz cigi Magyarországon, mint Ausztriában

2018. szeptember 4. 17:30

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon átlagosan 1 195 forintba kerül egy doboz cigaretta. Ennél a régióban csupán Ausztriában és Szlovéniában drágább a bagó. Mutatjuk a 91 országot érintő adatsort.

A legfrissebb, 2018 augusztusi statisztikák szerint Ausztráliában és Új-Zélandon a legdrágább, míg Ukrajnában és Kazahsztánban a legolcsóbb a cigaretta - derült ki a Numbeo 91 országot vizsgáló adatsorából. Magyarország a teljes lista 38. helyén áll, nálunk átszámolva 1 195 forintba kerül egy doboz cigi. 

A környező EU-s országokkal összemérve hazánknál csak tőlünk nyugatabbra drágább a cigaretta, Ausztriában 1 624, Szlovéniában pedig 1 299 forintra jön ki egy doboz. Ezzel szemben Romániában, Szlovákiában és Horvátországban is kevesebbet kell fizetni, igaz a különbség egyáltalán nem számottevő. Közvetlen szomszédjaink közül, a legolcsóbb Horvátországban is csak 61 forinttal olcsóbb egy doboz cigaretta ára.

Megéri behozni?

Ha közvetlen EU-s szomszédjainknál nem is számottevően olcsóbb a bagó, Szerbiában és legfőképp Ukrajnában már tényleg nagy a különbség. Déli szomszédunknál majdnem 400 forinttal járhatunk jobban egy doboz vásárlása esetén, 

Ukrajnában viszont már 4 doboz cigarettát lehet vásárolni, egy Magyarországon beszerzett doboz árából.

Rossz hírünk van azonban azoknak a dohányosoknak, akik az árakat látva rögvest neki is vágnának a magyar-ukrán határnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos vámmentes kerete - nem légi utas esetén - szerint ugyanis csupán

40 darab cigarettát lehet behozni nem EU-s országból Magyarországra, ami mindösszesen 2 doboz cigit jelent.

Ennél valamivel jobban járnak azok, akik repülővel utaznának vissza Ukrajnából Magyarországra, ők ugyanis a hatályban lévő szabályozás szerint 200 darab cigarettát hozhatnának magukkal, ami 10 doboz cigit jelenteni. Ezért ráadásul mindösszesen 2 960 forintot kellene fizetniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindig vannak, akik megpróbálják

A bődületes árkülönbségeket látva nem csoda, hogy mindig vannak olyanok, akik a törvények áthágásával akarnak pénzt csiholni a cigarettacsempészetből. A határon működő fokozott ellenőrzések mellet azonban, ez elég rizikós. Az MTI friss tájékoztatása szerint például éppen ma, szeptember 3-án pénzügyőrök több mint négymillió forint értékű csempészett cigarettát találtak egy Ukrajnából érkező nemzetközi vonaton a záhonyi határállomáson. 

A két vagonból álló szerelvény rutinellenőrzésekor a vonatkísérők egyre feszültebben viselkedtek, a pénzügyőrök a szerelvény átvizsgálásakor a hálókocsi plafonjában mintegy 4 500 doboz cigarettára bukkantak. A csempészek a szigetelőanyagot eltávolítva bélelték ki a hálófülke tetejét a dohányáruval. A két vonatkísérő azt állította, hogy nem volt tudomásuk a csempészáruról, a szabályok szerint azonban az engedélyük nélkül az indulási és a végállomáson sem végezhető el semmilyen módosítás a szerelvényen.

A pénzügyőrök a cigarettát lefoglalták, a vonatkísérőkkel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt tettek feljelentést a NAV pénzügyi nyomozóinál.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem