2021. február 28. vasárnap Elemér

Kevesen ismerik ezt a praktikát: a horror árak mellett is bődületesen sokat spórolhatsz


Rengeteg étel végzi a kukában: évről évre egyre több, miközben egyre többen éheznek a világon. A jelenlegi élelmiszerárak mellett különös nagy felelőtlenség bármit is kidobni, ami még fogyasztható állapotban van. Te ne tedd!

A világon az összes megtermelt élelmiszer mennyisége elegendő lehetne minden ember számára, mégis sokan egyre többen éheznek. Ennek ellenére rengeteg, még fogyasztható étel landol a kukában: csak Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra. Egy négy fős háztartásban a megvásárolt ételek-italok mennyisége elegendő lenne plusz egy fő részére.A legnagyobb pazarlók azonban a háztartások. Sokan tagadják, és nem is veszik észre az otthon keletkező élelmiszer hulladékot, állítják, hogy soha nem pazarolnak, és csak a nem tudatosan vásárlók és fogyasztók a hibásak. 

Az igazság ezzel szemben az, hogy mindnyájan pazarlók vagyunk és egytől egyig mindenki sokat tehet azért, hogy olyan élelmiszer, amely még más élőlény számára fogyasztható, soha ne vesszen kárba.

Az alábbi trükkök, ötletek, okos konyhai fogások abban segíthetnek, hogy még a legminimálisabb konyhai pazarlást, ételpocsékolást is elkerülhesd, ezzel nem csak pénzt spórolsz, de a Föld megmentéséért is tehetsz valamit: 

 • Miután kifacsartál a citromból valamennyi levet, de dobd ki, hiszen a héját még felhasználhatod. Rakd bele egy jól záródó dobozba vagy zacskózd be, és tedd be a mélyhűtőbe. Ne feledkezzünk meg róla, a citrom legtöbbször hosszú utat tesz meg, míg a konyhánkba érkezik.
 • Ha nem helyesen vagy túl sokáig tároljuk a zöldségeket vagy a bogyós gyümölcsöket, könnyen megpenészedhetnek. Ám ilyenkor nem kell megszabadulnunk az összestől: miután szétválogattuk őket, az ép szemeket fürdessük meg ecetes vízben, alaposan öblítsük, és töröljük át őket - így még fogyaszthatóak, hiszen eltávolítjuk a rajtuk megtelepedett spórákat.
 • A másik gyümölcs, amelyik hajlamos túl hamar megromlani, az a a banán. Hogy ezt elkerüljük, csomagoljuk be a szárát műanyagba, így jóval később jelennek meg rajtuk azok a bizonyos nem túl gusztusos barna foltok.
 • A füge is gyorsabban romlik, ha sérül, ütődik, éppen ezért bánjunk vele nagyon óvatosan, mint egy tojással. Sőt, legjobb, ha tojástartóban tároljuk.
 • Ha fürtös paradicsomot vásárolsz, semmiképpen ne szaggasd le őket a fürtökről, úgy hamarabb megromlanak. Tárold őket hűvös, száraz hegyen!
 • Szinte hihetetlen, de az uborka tovább bírja szobahőmérsékleten, mint a hűtőben, ott ugyanis hamarabb beindul az erjedése.
 • Szinte mindent le lehet fagyasztani, még a félig felhasznált hagymát is. Az íze, aromája megmarad olvasztás után is, és akár félig fagyosan is lehet vele dolgozni. Lényeg, hogy ne kerüljön a szemétbe.
 • Még a bor is tovább eláll, ha légmentesen van lezárva, és hideg, száraz helyen van tárolva.
 • Ha egyszerű, légmentes tárolót akarunk készíteni, amely segítségével az ételeink tovább megőrzik frissességüket, akkor egy használt műanyag palack segítségével ez igazán könnyű lesz. Az alábbi videó segít benne:
 • Ha csak egy fél zacskónyi száraz alapanyagra (bab, zsemlemorzsa, rizs, stb.) van szükségünk, akkor még felbontás előtt szedjük kétfelé, középen húzzuk össze, hogy úgy nézzen ki mint egy homokóra. A "derekát" kössük el, és csak az egyik felét bontsuk ki a csomagnak, így a másik fel tovább maradhat a légmentes biztonságban.
 • Ha reszelt ételt, például sajtot fagyasztunk le, szórjuk meg liszttel vagy kukoricakeményítővel, így nem ragadnak össze a kis darabok. Emellett fontos, hogy minden legyen jól felcímkézve, így olvasztás után biztosan nm ér minket nagy meglepetés.
 • A ketchupös üveg alján lévő maradékhoz hígítással hozzájuthatunk: de ne vizet, egy csepp ecetet öntsünk a flakonba. Az ízén nem fogjuk érezi a különbséget!

Címlapkép: Getty Images

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked