Bár a papír újrahasznosítása egyszerűbb lehet, mint a műanyagé, nem szabad figyelmen kívül hagyni a papírgyártás környezeti költségeit sem.
Rengeteg étel végzi a kukában: évről évre egyre több, miközben egyre többen éheznek a világon. A jelenlegi élelmiszerárak mellett különös nagy felelőtlenség bármit is kidobni, ami még fogyasztható állapotban van. Te ne tedd!
A világon az összes megtermelt élelmiszer mennyisége elegendő lehetne minden ember számára, mégis sokan egyre többen éheznek. Ennek ellenére rengeteg, még fogyasztható étel landol a kukában: csak Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra. Egy négy fős háztartásban a megvásárolt ételek-italok mennyisége elegendő lenne plusz egy fő részére.A legnagyobb pazarlók azonban a háztartások. Sokan tagadják, és nem is veszik észre az otthon keletkező élelmiszer hulladékot, állítják, hogy soha nem pazarolnak, és csak a nem tudatosan vásárlók és fogyasztók a hibásak.
Az alábbi trükkök, ötletek, okos konyhai fogások abban segíthetnek, hogy még a legminimálisabb konyhai pazarlást, ételpocsékolást is elkerülhesd, ezzel nem csak pénzt spórolsz, de a Föld megmentéséért is tehetsz valamit:
- Miután kifacsartál a citromból valamennyi levet, de dobd ki, hiszen a héját még felhasználhatod. Rakd bele egy jól záródó dobozba vagy zacskózd be, és tedd be a mélyhűtőbe. Ne feledkezzünk meg róla, a citrom legtöbbször hosszú utat tesz meg, míg a konyhánkba érkezik.
- Ha nem helyesen vagy túl sokáig tároljuk a zöldségeket vagy a bogyós gyümölcsöket, könnyen megpenészedhetnek. Ám ilyenkor nem kell megszabadulnunk az összestől: miután szétválogattuk őket, az ép szemeket fürdessük meg ecetes vízben, alaposan öblítsük, és töröljük át őket - így még fogyaszthatóak, hiszen eltávolítjuk a rajtuk megtelepedett spórákat.
- A másik gyümölcs, amelyik hajlamos túl hamar megromlani, az a a banán. Hogy ezt elkerüljük, csomagoljuk be a szárát műanyagba, így jóval később jelennek meg rajtuk azok a bizonyos nem túl gusztusos barna foltok.
- A füge is gyorsabban romlik, ha sérül, ütődik, éppen ezért bánjunk vele nagyon óvatosan, mint egy tojással. Sőt, legjobb, ha tojástartóban tároljuk.
- Ha fürtös paradicsomot vásárolsz, semmiképpen ne szaggasd le őket a fürtökről, úgy hamarabb megromlanak. Tárold őket hűvös, száraz hegyen!
- Szinte hihetetlen, de az uborka tovább bírja szobahőmérsékleten, mint a hűtőben, ott ugyanis hamarabb beindul az erjedése.
- Szinte mindent le lehet fagyasztani, még a félig felhasznált hagymát is. Az íze, aromája megmarad olvasztás után is, és akár félig fagyosan is lehet vele dolgozni. Lényeg, hogy ne kerüljön a szemétbe.
- Még a bor is tovább eláll, ha légmentesen van lezárva, és hideg, száraz helyen van tárolva.
- Ha egyszerű, légmentes tárolót akarunk készíteni, amely segítségével az ételeink tovább megőrzik frissességüket, akkor egy használt műanyag palack segítségével ez igazán könnyű lesz. Az alábbi videó segít benne:
- Ha csak egy fél zacskónyi száraz alapanyagra (bab, zsemlemorzsa, rizs, stb.) van szükségünk, akkor még felbontás előtt szedjük kétfelé, középen húzzuk össze, hogy úgy nézzen ki mint egy homokóra. A "derekát" kössük el, és csak az egyik felét bontsuk ki a csomagnak, így a másik fel tovább maradhat a légmentes biztonságban.
- Ha reszelt ételt, például sajtot fagyasztunk le, szórjuk meg liszttel vagy kukoricakeményítővel, így nem ragadnak össze a kis darabok. Emellett fontos, hogy minden legyen jól felcímkézve, így olvasztás után biztosan nm ér minket nagy meglepetés.
- A ketchupös üveg alján lévő maradékhoz hígítással hozzájuthatunk: de ne vizet, egy csepp ecetet öntsünk a flakonba. Az ízén nem fogjuk érezi a különbséget!
Komoly lehet a baj a Tesco háza táján: ezt a trükköt vetették be - vajon mit lép erre az Aldi, Lidl?
A szabályozási intézkedések és az egyre éleződő verseny a boltlánc pozíciójának további romlásához vezethet Közép-Európában.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Itt meghallgathatja Orbán Viktor CPAC-en elmondott beszédét
- Nehezen elérhetőek a háziorvosok
- A magyar háztartások közel egyharmadában még mindig fával fűtenek
- Piros lapot kapott Kerkez Milos, csapata fellebbez a döntés ellen
- Szijjártó Péter: ez történelmi esemény
- Moszkva atomháborúval fenyegette meg Varsót