Így rabolnak ki a karácsonyi vásárban

2016. november 27. 09:01

Fokozott lesz a rendőri jelenlét a bevásárlóközpontok és vásárok környékén az adventi időszakban. Bűn- és balesetmegelőzési tanácsokat állított össze az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség.

Az év végi ünnepek közeledtével a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén megnő a személy- és gépjárműforgalom. A karácsonyi bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak. Ezért a rendőrség november 25. és január 13. között kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel válhatunk vagyon elleni jogsértés áldozatává.

Az ünnepeket megelőző, illetve az azt követő időszakban is a rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösen a stratégiai partnernek számító polgárőr szervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet, illetve a társrendvédelmi szervek dolgozóival. A polgárőrök bronz-, ezüst-, és aranyvasárnap a bevásárlóközpontok, piacok, vásárok, vásárcsarnokok körzetében emelt létszámban látnak el járőrszolgálatot, szükség esetén jelzőőri tevékenységgel segítik a közlekedést. Kiemelt figyelmet fordítanak az idős, főleg egyedül élő emberek védelmére, melynek keretében a bűnmegelőzési tanácsadáson túl napi életvitelükben is segítséget nyújtanak. A polgárőrök szolgálatukat mindig formaruhában látják el, és polgárőr igazolvánnyal rendelkeznek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu-n megjelente tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, illetve könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról elindulnak. Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is. A PIN-kódjukat soha ne tartsák a bankkártyájuk mellett, igyekezzenek azt megjegyezni.

Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején tartsák és tárolásra a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek nyújtanak. Irataikat a lakáskulcsaiktól és slusszkulcsaitól elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe. Ha mégis megtörtént a lopás és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le - tanácsolják.

Tömegközlekedési eszközök

Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Semmiképpen ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tömeget! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy a nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják a pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha tömegközlekedési eszközön, vagy bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik - például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik vagy valaki elájul - az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó figyelmetlenségét, a zűrzavart. Ha felmerül a gyanú, hogy a bevásárlóhelyen, vagy tömegközlekedési eszközön zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak, illetőleg a jármű vezetőjének, és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges hívják a rendőrséget!

Távolabbi utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon előfordulhatnak csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Tömegközlekedési eszközökre való le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén azonnal értesítsék a jegykezelőt vagy a buszvezetőt és a rendőrséget - közölte a rendőrség.

Bevásárlóközpontok

A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne tegyék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra és tabletjükre. Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül! 

Gépjárműfeltörések megelőzése

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc. A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le, amikor kiszálltak a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni. Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas. A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti autójukat. Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket és eszközöket gépkocsijukon, amelyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja - tanácsolja a rendőrség.

Internetes vásárlás

Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). Bankkártyával történő fizetés estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak. Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen, a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében (ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg).

Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljék az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. 

Körültekintően az utakon

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások és sajnos nem minden közlekedő igazodik az ilyenkor szokásos helyzetekhez és veszi tudomásul a lassúbb haladás tényét. A rendőrök szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segítik az állampolgárok biztonságos közlekedését. 

Az ünnepek idejére jellemző forgalmi torlódások miatt a rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyarországon átutazó külföldi vendégmunkások utasforgalmának növekedését, a főútvonalak, autóutak, autópályák, valamint a határátkelőhelyek forgalmának alakulását. Az esetlegesen bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalom zavartalan áramlását. Az útlezárások, forgalmi korlátozások bevezetése, a szükség esetén kijelölt alternatív útvonalak igénybevétele miatt javasolt figyelemmel kísérni a rendőrségi és a közútkezelői tájékoztatásokat mind az internetes weboldalakon, mind a gyorsforgalmi utakon lévő információs táblákon. 

A közúti közlekedés keretén belül mindenkinek nagyobb türelmet kell tanúsítania, ügyelni kell a megváltozott téli közlekedési viszonyokra, oda kell figyelni a KRESZ-szabályok maradéktalan megtartására! A járművek láthatósága érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni az autó világító és fényjelző berendezéseinek megfelelőségére. A gyalogosok részéről is fontos - főleg a zsúfoltabb utak környékén -, hogy kellő figyelmet kapjon a láthatóságuk biztosítása, amelyet leginkább megfelelő színű ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetnek el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm