7 °C Budapest

Egy hónap van hátra karácsonyig: így vásárolunk idén

2011. november 23. 14:35

Egy hónap van hátra karácsonyig: a kereskedők már hetek, hónapok óta készülnek a vásárlási csúcsszezonra, az üzletek megteltek a potenciális ajándékokkal és az ünnepi készülődés kellékeivel. A vásárlók azonban nem tűnnek túl optimistának: minden negyedik ember lemond az ajándékozásról, sokan már az ünnep utáni leértékelésre készülnek. Tervek, álmok és remények: ilyen lesz a karácsony 2011-ben.

A decemberi költekezés nem kis mértékben függ attól, mit várnak a családi kasszák varázslói a jövő évtől, hiszen a gazdaság szereplői közül éppen a háziasszony tekint előre a legjózanabbul. Váratlan fordulat ugyanakkor a jelenlegi feszült és napról-napra változó nemzetközi fejlemények alapján mindig várható - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) Családi karácsonyi költekezés: legyőzzük-e a hétfejű sárkányt? című elemzésében.

 

Az OKSZ szerint a családi költségvetés szempontjából a legnagyobb teher a fogyasztói piacon a devizahitelek törlesztő részleteinek megugrása, a külső devizaválság következtében. A szövetség arra számít, hogy a vásárlók jobban fogják keresni az olcsóbb termékeket és árusítóhelyeket (ezért az ellenőrző hatóságoknak sokkal szigorúbban kell fellépniük a durván feketézők ellen).

Az ünnepi menün nem spórolunk, de ajándékot leértékeléskor veszünk

Idén a lakosság csupán 69 százaléka vásárol biztosan ajándékot, és 27 százalék, vagyis a felnőttek több mint egynegyede biztosan nem költ meglepetésre. A férfiak különösen rossz ajándékvásárlónak tűnnek: 32 százalékuk nem tervezi ajándék vásárlását. Az elmúlt három évet megfigyelve, egyre kevesebben vásárolnak ajándékot, s ez a csökkenő tendencia valószínűsíthetően a gazdasági válság hatásaira vezethető vissza - derül ki az Ipsos és az Olcsóbbat.hu karácsonyi felmérésből.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy híján vagyunk az ötleteknek, inkább praktikus ajándékot választunk
Azok, akik mégis terveznek meglepetést, döntően ruházati cikkeket, kozmetikumokat és könyveket keresnek. A CD-DVD ajándékozása az elmúlt négy évben drasztikusan és folyamatosan csökken. Kozmetikumot jóval kevesebben terveznek venni, mint előző években. Ezzel szemben ebben az évben a fehérnemű és konyhai eszközök, vagyis a praktikus ajándékok kerültek előtérbe. Minden ötödik felnőtt több mint 7 embernek keresgél fa alá való meglepetést; idén átlagosan egy megkérdezett 5 embert tervez megajándékozni.

A megkérdezettek kétharmadának 30 ezer forint alatt van az idei ünnepi költségvetése, ez két százalékponttal több mint akik tavaly költöttek maximum ekkora összeget. Ez azt mutatja, hogy valamivel kevesebb pénzük van az embereknek idén karácsonyi ajándékot venni. A felnőtt lakosság 86 százaléka néz spórolós ünnepek elé: 42 százalék kisebb értékű ajándékokat keres, harmaduk utánajár, hogy a kinézett ajándékot hol kapja meg a legolcsóbban, míg az emberek egynegyede leértékeléskor, akcióban szerzi be a meglepetéseket. 100-ból 7 megkérdezett tervez idén takarékos karácsonyi menüt, vagyis elmondható, az ünnepi fogásokon nem spórolunk, és inkább kevesebb embert, őket is olcsóbb és elsősorban praktikus ajándékkal lepjük meg.

A spórolás oka egyértelműen az, hogy a válaszadók egyöntetűen családjuk anyagi helyzetének romlásáról számoltak be az elmúlt egy évben: a lakosság kétharmadának romlott az anyagi helyzete. Minden második megkérdezett jövőre a helyzetének további romlására számít.

Érdekes kérdés, hogy mindezek tükrében hogyan készülnek, mire számítanak az üzletláncok a csúcsszezonban.

A Media Marktnál már hetek óta nagy a forgalom

A Media Markt a tavalyinál lényegesen jobb forgalmat vár a karácsonyi szezonban -nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Szánthó Balázs koncepciómenedzser.

Miért fogyasztottunk többet ősszel?
A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértők szerint az őszi növekedés mögött leginkább az állhat, hogy a volt magán-nyugdíjpénztári tagok augusztus-szeptemberben kapták meg a reálhozamot, ami szabad elkölthető forrást jelenthetett a háztartások számára.

Mint megtudtuk, a műszaki áruházláncnál október hónapban jelentős keresletnövekedés volt érzékelhető számos termékcsoport esetén (pl. lapos televíziók, notebookok, mobiltelefonok ), ezen termékcsoportok iránt novemberben is nagyobb volt a kereslet, mint tavaly. November eleje-közepe óta már egyértelműen a karácsonyhoz köthető keresletnövekedést érzékelik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áruházlánc várakozásai szerint a vásárlók idén karácsonykor többet költenek műszaki cikkekre, részben a januártól magasabb áfakulcs miatti előrehozott vásárlások miatt. Várható, hogy sokan még idén olcsóbban próbálják lebonyolítani a tervezett vásárlásokat, akár a karácsonyi szezontól függetlenül is.

Szánthó Balázs szerint a teljes szektorban általános az a jelenség, hogy az olcsóbb (adott esetben a legolcsóbb) termékeket keresik a vevők, de sokan keresik az újdonságokat, a legmodernebb eszközöket - ez pedig tompítja ezt az általános trendet.

Idén a lapostévéken belül a 3D és internet funkciókkal rendelkező készülékek iránt várható nagy kereslet, a notebookok, mobiltelefonok, játékkonzolok pedig - a korábbi évekhez hasonlóan - idén is nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Hagyományosan jelentős forgalom várható fényképezőgépekből, kis háztartási gépekből (pl. kapszulás kávéfőzőkből, szépségápolási elektronikai cikkekből) is. Még nem igazán jelentős, de nagyon gyorsan növekszik a táblagépek piaca is és természetesen a mobiltelefonokon belül egyre inkább az okostelefonoké lesz a főszerep.

A Tesco behúzta az árféket

A Tesco november elején indította Megfékezzük az árakat elnevezésű kampányát: ezer terméket (az alapvető élelmiszerektől a háztartási és szórakoztató cikkekig) tart "kiszámíthatóan alacsony áron". Az áruházlánc közlése szerint a cél, hogy a nehéz gazdasági helyzetben még nagyobb segítséget nyújtsanak a vásárlóknak.

Mint írják, a gazdasági helyzetnek köszönhetően a magyar háztartások költéseire is egyre inkább jellemző a racionalizálás. Vásárlói felméréseikből az derül ki, hogy a magyar családok pesszimistán látják saját pénzügyi helyzetüket és egyre többen keresik a költséghatékony megoldásokat, azaz a vásárlók rendkívül árérzékenyek. Ha döntési helyzetbe kerülnek, az ár az elsődleges szempont, minden csak ennek tükrében kerül értékelésre, akár az, hogy milyen a termék minősége, hogy fenntartható gazdálkodásból származik-e, vagy épp az, hogy hol gyártották.

Karácsony után jönnek a leértékelések
Az évek óta bevált kereskedelmi gyakorlat szerint a karácsonyi főszezont leértékelésekkel nyújtják meg az üzletláncok. A korábbi évek tapasztalata, hogy egyes ruházati üzletek már a két ünnep közötti időszakban begyújtják az akciórakétákat, de a komolyabb árengedmények csak január elejétől, fokozatosan jönnek majd. Más profilú (pl. műszaki cikkeket forgalmazó) boltoknál is lehet árleszállítás, februárban, márciusban.


A Bookline bővíti a kínálatot

Magyarország legkedveltebb internetes áruháza nyereményjátékkal és jelentősen (akár 80 százalékkal) leértékelt termékekkel várja az interneten vásárlókat. Mint arról a Bookline a Pénzcentrum.hu-t tájékoztatta, az Ajándékkereső idén is segít abban, hogy a vásárlók megtalálják a legtökéletesebb ajándékot, melyhez csak pár információt kell megadnunk az ajándékozottról és máris rengeteg ötletet kapunk a választáshoz.

A webáruház a jelentős kedvezményeken túl az elmúlt hetekben tovább bővítette kínálatát, így a könyvek, filmek, zenék, játékok, valamint a műszaki és drogériai cikkek mellett most már gourmet-különlegességeket és lakberendezési kellékeket is vásárolhatunk, melyeket vidéken akár egy napon belül,  Budapesten pedig akár 3 órán belül kézhez kaphatunk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem