15 °C Budapest

Erre figyelj, ha a neten rendelsz karácsonyi ajándékot

Pénzcentrum
2011. november 20. 11:03

Ünnepek előtt a szokásosnál gyakrabban rendelünk interneten ajándékot a családnak, vagy éppen önmagunknak, és vásárolunk terméket vállalkozásoktól, vagy éppen más felhasználótól. Nem árt azonban tudni, mire kell odafigyelnünk egy ilyen vásárlás során, mire van jogunk, és milyen lehetőségeink vannak probléma esetén. Mindenekelőtt különbséget kell tennünk a között, hogy elektronikus kereskedelmet folytató vállalkozástól rendelünk-e adott terméket, vagy éppen licit, aukció keretében próbálunk hozzájutni a kiszemelt áruhoz - figyelmeztet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Amennyiben interneten egy vállalkozástól rendelünk meg árut, vagy szolgáltatást (ide nem értve az ételrendelést, vagy a különböző jegyrendeléseket), akkor úgynevezett távollévők között kötött szerződés jön létre, melynek speciális, a fogyasztót védő szabályai vannak. Így amellett, hogy az ilyen vállalkozást folytató cégeknek széleskörű tájékoztatási kötelezettségük van, a fogyasztó indokolás nélkül nyolc napon belül el is állhat a szerződéstől. Ez alól csak kevés kivétel van - például ha felbontja a CD-t, szoftvert, vagy szerencsejáték-szerződésről van szó -, de főszabály szerint lehetőség van a szerződéstől történő elállásra.

Ebben az esetben harminc napon belül a már kifizetett összeget vissza kell térítenie a vállalkozásnak számunkra, és semmifajta kötbért, foglalót, bánatpénzt nem követelhet, ha a terméket épségben vissza tudjuk juttatni számára.

A vállalkozás egyébiránt részletes tájékoztatási kötelezettséggel bír, mely jó kiindulópont lehet annak megítélésében, mennyire végzi a jogszabályoknak megfelelően, fogyasztóbarát módon tevékenységét. Így ha az adott honlapon nem találjuk elérhetőségeit - közte elektronikus levélcímét -, a panaszkezelés módját, menetét és címét, illetve a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos tudnivalókat, adott esetben általános szerződési feltételeit, akkor feltételezhetjük, hogy a jogszabályellenes működés mögött további problémák is meghúzódhatnak - így például panaszunkat nem, vagy nem a kellő módon fogja rendezni.

Ugyanakkor pozitív jel lehet, ha a vállalkozás rendelkezik panaszkezelési szabályzattal, vagy hasznos tanácsokkal mind a szerződés tartalmára, mind az esetleges kifogás rendezésének módjával kapcsolatban, akár úgy, hogy az eljárásra hatáskörrel rendelkező hatóságokat, illetve békéltető testületeket is megjeleníti.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az árverésen történő vásárlással ellentétben vállalkozástól történő internetes rendelés esetén, ha fogyasztói jogvitánk merül fel, további jogérvényesítési lehetőség áll rendelkezésünkre: a minden megyében, és a fővárosban működő békéltető testületek ingyenes, gyors és egyszerű eljárást folytatnak le, elkerülve ezáltal a hosszú, drága és bonyolult bírósági utat.

Mind az internetes árverésre, mind az elektronikus kereskedelemre igaz ugyanakkor, hogy nagyon alaposan gondoljuk át, hogy honnan, milyen feltételekkel rendelünk meg egy adott terméket, mennyire megbízható az az oldal, vagy éppen kereskedő. Ezzel, és a tudatossággal ugyanis komoly problémáktól óvhatjuk meg magunkat.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?