25 °C Budapest

Erre figyelj, ha a neten rendelsz karácsonyi ajándékot

Pénzcentrum
2011. november 20. 11:03

Ünnepek előtt a szokásosnál gyakrabban rendelünk interneten ajándékot a családnak, vagy éppen önmagunknak, és vásárolunk terméket vállalkozásoktól, vagy éppen más felhasználótól. Nem árt azonban tudni, mire kell odafigyelnünk egy ilyen vásárlás során, mire van jogunk, és milyen lehetőségeink vannak probléma esetén. Mindenekelőtt különbséget kell tennünk a között, hogy elektronikus kereskedelmet folytató vállalkozástól rendelünk-e adott terméket, vagy éppen licit, aukció keretében próbálunk hozzájutni a kiszemelt áruhoz - figyelmeztet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Amennyiben interneten egy vállalkozástól rendelünk meg árut, vagy szolgáltatást (ide nem értve az ételrendelést, vagy a különböző jegyrendeléseket), akkor úgynevezett távollévők között kötött szerződés jön létre, melynek speciális, a fogyasztót védő szabályai vannak. Így amellett, hogy az ilyen vállalkozást folytató cégeknek széleskörű tájékoztatási kötelezettségük van, a fogyasztó indokolás nélkül nyolc napon belül el is állhat a szerződéstől. Ez alól csak kevés kivétel van - például ha felbontja a CD-t, szoftvert, vagy szerencsejáték-szerződésről van szó -, de főszabály szerint lehetőség van a szerződéstől történő elállásra.

Ebben az esetben harminc napon belül a már kifizetett összeget vissza kell térítenie a vállalkozásnak számunkra, és semmifajta kötbért, foglalót, bánatpénzt nem követelhet, ha a terméket épségben vissza tudjuk juttatni számára.

A vállalkozás egyébiránt részletes tájékoztatási kötelezettséggel bír, mely jó kiindulópont lehet annak megítélésében, mennyire végzi a jogszabályoknak megfelelően, fogyasztóbarát módon tevékenységét. Így ha az adott honlapon nem találjuk elérhetőségeit - közte elektronikus levélcímét -, a panaszkezelés módját, menetét és címét, illetve a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos tudnivalókat, adott esetben általános szerződési feltételeit, akkor feltételezhetjük, hogy a jogszabályellenes működés mögött további problémák is meghúzódhatnak - így például panaszunkat nem, vagy nem a kellő módon fogja rendezni.

Ugyanakkor pozitív jel lehet, ha a vállalkozás rendelkezik panaszkezelési szabályzattal, vagy hasznos tanácsokkal mind a szerződés tartalmára, mind az esetleges kifogás rendezésének módjával kapcsolatban, akár úgy, hogy az eljárásra hatáskörrel rendelkező hatóságokat, illetve békéltető testületeket is megjeleníti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árverésen történő vásárlással ellentétben vállalkozástól történő internetes rendelés esetén, ha fogyasztói jogvitánk merül fel, további jogérvényesítési lehetőség áll rendelkezésünkre: a minden megyében, és a fővárosban működő békéltető testületek ingyenes, gyors és egyszerű eljárást folytatnak le, elkerülve ezáltal a hosszú, drága és bonyolult bírósági utat.

Mind az internetes árverésre, mind az elektronikus kereskedelemre igaz ugyanakkor, hogy nagyon alaposan gondoljuk át, hogy honnan, milyen feltételekkel rendelünk meg egy adott terméket, mennyire megbízható az az oldal, vagy éppen kereskedő. Ezzel, és a tudatossággal ugyanis komoly problémáktól óvhatjuk meg magunkat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?