12 °C Budapest

Dinnyeválság a magyar földeken: ott rohadhat az egész termés?

2018. július 12. 12:05

Javában tart a dinnyeszezon, már megjelent a magyar gyümölcs a piacokon és az üzletekben is. Utánajártunk, nagyjából milyen árakra számíthatnak a vásárlók, milyen árakra a termelők. Kiderült, a felvásárlói ár mellett a munkaerőhiány is megkeseríti a hazai termelők mindennapjait, hiába kínálnak jó órabért, nincs aki dolgozzon a földeken.

A piacokon vagy az üzletekben már bárki talál magyar görögdinnyét. Az akciós újságokat átlapozva látható, hogy a 28. héten a dinnye kilójának ára 89 és 105 foront között alakul, de a magszegény görögdinnye valamivel drágább (a Tescóban kilója 139 forint), és a mini görögdinnye is többe kerül (a Tescóban kilójáért 149 forintot kérnek).

Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivőjétől megtudtuk, a magyarok többsége még mindig a nagyobb dinnyéket keresik, de egyre népszerűbbek a minidinnyék is.

A másik trend a magszegény dinnyék terjedése: ebből évről évre nagyobb mennyiséget termelünk, jelenleg nagyjából a termelés 10 százalékát teszi ki

 - tudtuk meg a szóvivőtől.

Görögdinnyét egyébként mintegy 4500 hektáron termesztenek hazánkban, hektáronként pedig átlagosan 40-45 tonna terméssel. Idén mintegy 192 ezer tonna görögdinnyetermés várható - tudtuk meg Horváth Vivientől, aki azt is elmondta, ez a mennyiség nagyjából 5 százalékkal kevesebb lesz a tavalyinál. Exportra körülbelül 80 ezer tonna, vagyis a magyar termelés 40-45 százaléka megy, jelentős piacnak számít Csehország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Litvánia.

Az árakkal kapcsolatban Horváth Vivien elmondta, májusban Spanyolországban jártak, ahol május végén - június elején a helyi gazdák átlagosan 0,6 eurót, vagyis nagyjából 195 forintot kaptak a dinnye kilójáért.

Ez ott a szeon végi 'rossz ár'

- jegyezte meg a szóvivő. A boltokban pedig 1,5 euróba (487 forintnak megfelelő összegért) került a dinnye kilója. Ehhez képest most 10-15 eurocent körül mozog a magyar dinnye külpiaci ára, vagyis 32-48 forint, de ez sok esetben már a csomagolással együtt értendő, így a termelőnél is csupán ennek az összegnek nagyjából a fele marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez nemhogy a fejlesztésre nem elég, de az önköltségi árat sem éri el

 - mondta.

Ma Magyarországon nagyjából 1500 család foglalkozik dinnyetermesztéssel. Az egyik legnagyobb kihívás talán a munkaerőhiány.

Sok helyen azt látjuk, hogy volna ember a környéken, de a közmunkával és segélyekből kap annyi bért, amivel eléldegélnek egy hónapig szűkösen, és nincs is igény sok esetben egy kis pluszt keresni. Van azért jó példa is: több helyen már nem csak falubeliek, de 20-50 km-es körzetből is járnak dolgozni a földekre. Ugyanis a fizetés nem rossz: 800-1000 forintos órabéreket kapnak a munkások, így akár, ha valaki csak hétvégén is dolgozik, keresetkiegészítésként egy havi minimálbér is összejön. Aki pedig teljes munkaidőben dolgozik egy-egy termelőnél, ott bizony havi 140, de akár 200 ezer forintot is lehet keresni

- mondta Horváth Vivien, hozzátette, a munka viszont csak szezonális, épp ezért a munkás nem tud hosszú távra tervezni vele. Arról is beszélt, hogy a határmenti településeken, különösen Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sok helyen külföldiek szegődnek a dinnyeföldekre, ám arról, hogy nekik mennyi órabért fizetnek a gazdák, és biztosítanak-e szállást, nincs információja.

Azt is elárulta, jelenleg Békés megyében a legalacsonyabbak a felvásárlói árak, idén eddig 25 és 40 forint/ kilogramm körül alakultak de a többi régióban ennél magasabb áron értékesítettek a termelők.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem