21 °C Budapest

Brutális pénzt hagyott özvegyére a magyar díva: ennyiért keltek el a tárgyai

2018. április 30. 16:00

Utolsó férje ma is nagyon jól keres Gábor Zsazsán. A 2016 decemberében elhunyt díva személyes tárgyait ugyanis közel 250 millió forintért árverezték el. Értékes hagyatéka azonban nem csak világsztároknak lehet, sosem lehet tudni ugyanis, mi lapul a megörökölt tárgyak között. Éppen ezért érdemes mindig szakembert hívni a becsléshez, és csak ezután dönteni a továbbiakról. Az sem mindegy persze, hogy kell-e adóznunk az öröklött tárgyak után - mutatjuk a válaszokat.

Frederic von Anhalt majdnem egymillió dollárt, azaz közel 250 millió forintot keresett elhunyt felesége, Gábor Zsazsa tárgyainak elárverezésével - írja a Story magazin. A világhírű magyar díva 2016 decemberében hunyt el, és a nemrégiben megrendezett aukción festményektől kezdve, ékszereken át fotókig sok tucat tárgy talált gazdára. Egy szerencsés például megkaparintotta a díva baldahinos ágyát is.

Hagyaték felvásárlás

Mindenkivel előfordulhat, hogy meghal egy hozzátartozója, és megörököl egy ingatlant, tele az elhunyt holmijával. Ilyenkor nehéz kiszúrni, mi lehet az adott tárgyakból az, ami még értékes, és mi az, ami hasznavehetetlen. Ha az interneten hagyaték felvásárlással foglalkozó céget keresünk, több mint 22 ezer találatot kapunk. Sokan vállalják, hogy pénzért mindennemű hagyatékot, örökséget, teljes háztartást felvásárolnak és lomtalanítják a lakást. Mielőtt azonban megbíznánk valakit és fizetnénk is neki, hogy kiürítse az ingatlant, érdemes felhívni néhány antikváriumot, antikvitást, hogy felbecsültessük, van-e bármilyen értékes holmi a lakásban.

Ezzel nem veszítünk semmit, csak nyerhetünk: a legtöbb cég és szakember ugyanis ingyen elvégzi az értékbecslést.

Ha a becsüs talál valamit, a helyszínen árajánlatot tesz, sőt, a legtöbb esetben, ha sikerül megegyeznie a régiségkereskedőnek és az örökösnek, segítenek a teljes hagyaték elszállításában is.

Ha tudjuk, hogy az elhunyt szenvedélyesen rajongott a könyvekért, szerette a festményeket, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki ingyen felméri, mi az, ami értékes, és tudja, mit, hol lehet értékesíteni

- mondta a Pénzcentrumnak Németvölgyi Antikvárium alapítója, Németh Balázs. Szerinte egyébként minden esetben érdemes antikvitások és antikváriumok segítségét kérni.

"Ha 5, egymástól független cégtől érkező szakember is azt mondja, nincs semmi, amiért pénzt adnának, akkor érdemes olyan céget felhívni, akik lomtalanítással foglalkoznak" - mondta. Annak ellenére, hogy az örökösöknek az értékbecslés semmibe se kerül, és sokat nyerhetnek vele, kevesen fordulnak szakemberhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kell-e adózni, ha eladjuk az öröklött tárgyakat?

Nem számít gazdasági tevékenységnek, ha valaki csak saját megunt, elhasználódott, feleslegessé vált, megörökölt dolgait eladja akár a neten, akár egy antikváriumban. Ilyen esetben a személyi jövedelemadó ingó értékesítésre vonatkozó szabályai érvényesek - közölte megkeresésünkre a NAV.

Ha az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó összes jövedelem nem több 200 ezer forintnál, nincs adófizetési, sem bevallási kötelezettség. Ha viszont az eladott tárgyakból származó jövedelem meghaladja a 200 ezret, akkor a teljes jövedelmet be kell vallani, de a 200 ezer forint feletti rész után kell a jövedelemadót megfizetni. Az ingó értékesítéséből származó jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

(Borítókép: MTI/EPA/Mike Nelson)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem