7 °C Budapest

Ajaj: soha nem látott sorok jöhetnek karácsonykor a boltokban?

2018. november 25. 11:30

Friss statisztikák szerint tovább csökkent a boltos foglalkoztatottak száma. 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest tízezerrel, az év elejéhez mérve pedig ötezerrel zuhant a boltokban foglalkoztatottak száma. Tízezres hiánycikk tehát az eladó, és a karácsonyi hajrá még előttünk áll.

A foglalkoztatottak száma, amely mutató magában foglal mindenkit, aki bármilyen címen munkát végez a boltban, a legfrissebb statisztika szerint 365 ezer volt a bolti kiskereskedelemben 2018 második félévében. Ez a mutató ötezer fővel kisebb mint az év elején. Ezen belül az alkalmazottak száma még nagyobb mértékben csökkent az év elejéhez képest, hétezer fővel - írja a blokkk.com

 Az irányzat egyértelmű, csúszik lefelé a boltosok létszáma, lépnek le az alkalmazottak. Természetesen év közben a korábbi időszakokban is hullámzott a boltos foglalkoztatottak létszáma, de ha az irányzatot nézzük, akkor 2018-ban egyértelműen csökkenés olvasható ki az adatsorokból.

Az alkalmazotti körben az eladókeresési láz semmit sem enyhült az elmúlt időszakban, a legutóbbi hónapokban sem, de a szakterület egészét nézve eredményt nem hozott - írja a portál.

Pedig dől a fizu

Ezzel szemben - a korábbiakhoz képest - a fizetésre elméletileg nem lehet panasz. A boltos fizikai dolgozók, mert hogy ők a legfontosabbak, havi bruttó átlagkeresete 2015-ben 148 ezer forint, 2016-ban 161 ezer forint, 2017-ben 191 ezer forint volt, 2018-ban pedig már 217 ezer forintra ugrott, ami 2015-höz képest közel másfélszeres (46,6%) növekedés. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De ezek a számok csak a négy főnél nagyobb boltos vállalkozásokra igazak, a statisztika ezt méri (a legkisebbeknél feltételezhetően az átlagnál kisebbek a bérek). És ebben a statisztikai körben, a négy főnél nagyobb boltos vállalkozásoknál a létszám gyakorlatilag csak keveset változott, a 2015 évi  193 ezer fő 2017-re 202 ezerre emelkedett ugyan, 2018-ban pedig 203 ezer fő ez a mutató, évente mintegy 3 ezer fő mozgását jelenti. És ezek főleg a nagyobb boltos vállalkozásoknál csapódhatott le. 

A boltos eladók bérei között nagy különbségek vannak vállalkozásnagyság szerint. A legkisebb kisvállalkozásoknál 188 ezer forint, a boltos nagyvállalkozásoknál 248 ezer forint a havi bruttó átlagkereset. Ez azért nagy különbség, 60 ezer forint, van is mozgás az eladók körében a boltok között - emeli ki a blokkk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm