33 °C Budapest
Vintage blurred image check-out counter in local store at Humble, Texas, US. Row of cashier registers, computer payment terminal, checkout store clerks. Customer pay with credit card. Bokeh light

Már az önkiszolgáló kasszák bukásáról beszélnek: várható, hogy itthon is leszerelik őket?

2024. május 12. 17:45

Az önkiszolgáló kasszák elvileg a boltnak és a vevőnek is jók, ugyanakkor Nyuugat-Európában kezdenek besokallni a boltok, hiszen sokkal több termék tűnik el, mint a hagyományos fizetésekkor. 

Magyarországon az elmúlt néhány évben jelentek meg az önkiszolgáló kasszák, elsősorban azért ekkora késéssel Nyugat-európához és az USA-hoz képest, mert korábban annyira keveset kerestek a kasszások, hogy egyszerűen nem érte meg lecserélni őket gépekre. Itthon tehát valahol ott tartunk a folyamatban, ahol néhány nyugati ország több mint tíz évvel ezelőtt  - írja a Telex cikke. 

Az önkiszolgáló kasszák elvileg a boltnak és a vevőnek is jók, hiszen az üzlet spórol a munkaerővel, a vásárlónak kevesebbet kell sorbaállnia. A gyakorlatban azonban a legtöbbször az automata kasszákat is bolti alkalmazottaknak kell felügyelniük, a vevőknek pedig sok felesleges vesződése van a vonalkódok lehúzásával és a gépek hibáival.

Amerikában azonban van egy másik ok is, ami miatt egyre több cég visszavenne az önkiszolgáló kasszákból. Ez pedig az, hogy az önkiszolgáló kasszákkal felszerelt boltokból egyszerűen sokkal több termék tűnik el, mint a hagyományos kasszás boltokból. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány szerint az automata kasszás bevásárlásoknál a bolt szempontjából a termékek majdnem 4 százaléka „vész el”, ami több mint kétszer annyi, mint a hagyományos kasszáknál.

Paul Foley, a brit Aldi korábbi főnöke erről nemrég azt nyilatkozta: „Nehéz eldönteni, hogy az önkiszolgáló kasszáknál mennyi a szándékos lopás és mennyi a téves vonalkódozás. De az biztosan igaz, hogy a boltok sokkal nagyobb összeget veszítenek ezeknél, mint a hagyományos kasszáknál.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem