22 °C Budapest
Ezek most a legjobb mosogatógépek: drága, márkás készülék bukott el a független teszten

Ezek most a legjobb mosogatógépek: drága, márkás készülék bukott el a független teszten

2024. február 6. 06:48

16 márka 170 mosogatógépét vizsgálták meg egy gyártóktól független teszten. Mint az összesítésekből kiderült, a tisztítási hatékonyság tekintetében pont egy drága, márkás modell bukott el. És általánosságban is elmondható, hogy nem minden esetben a legdrágább, legnevesebb készülékek a legjobbak.

A konyha egyik leghasznosabb felszerelése minden bizonnyal a mosogatógép. Hiszen nem csak pénzt és időt spórolhatunk vele, de megkíméljük a bőrünket és még a konyhánk is rendezettebb lesz, ha van hol tároljuk a koszos edényeket addig, amíg mosogatásra nem kerül a sor. Jelentősen kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, így még a környezetünkért is teszünk, ha beszerzünk egy ilyen gépet.

Azonban az már kevésbé környezet-, és nem utolsósorban pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem végzi jól a dolgát, és még rá kell segítsünk kézi mosogatással is a megfelelő eredményre. Hogy melyik termék végzi a legjobb munkát ár-érték arányban, és így melyikkel lehetünk a legelégedettebbek hosszú távon, kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének új mosogatógép terméktesztjéből.

A szervezet kiemelte, vásárlás előtt érdemes utánajárnunk a mosogatógépek:

  • tisztítási és szárítási hatékonyságának,
  • energia- és vízfogyasztásának,
  • a termékek használhatóságával kapcsolatos fontosabb tudnivalóknak,
  • ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak működés közben, és tudunk-e mellettük zavartalanul aludni.

A nagy összeállításban 16 márka 170 termékéről tudhatunk meg részletes információkat. A teszt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett eredményeket mutat. Teszteltek több típusú mosogatógépet is. Mégpedig:

  • részben vagy teljesen beépíthetőt,
  • szabadon állót,
  • normál és keskeny kivitelűt,
  • illetve kisebb és nagyobb kapacitásút (9-től 16 terítékig) is.

Csillog-e a tányér?

Mégiscsak az a legfontosabb szempont, hogy valóban megfelelően tisztítanak-e a mosogatógépek. Ezt, illetve a szárítás hatékonyságát vizsgálták együtt a tesztelők, s ezek számítottak bele legnagyobb arányban az összesített végeredménybe (58,5%-kal). A teszteredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált modellek többségének tisztítási és szárítási hatékonysága jó, illetve megfelelő.

Akadnak azonban kivételek, ráadásul olyan márkáktól, melyek az általános megítélés szerint nem esnének ebbe a kategóriába.

Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép kifejezetten gyenge eredményt ért el e szempontok szerint. S tulajdonképpen összesítésben is. Egyetlen erőssége a könnyű használhatóság. Mindezt 351 000 Ft-os átlagáron kínálja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanezen márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető mosogatógép jól teljesített, leszámítva a hosszú programidőket, ami egyébként általánosságban sem erőssége a mosogatógépeknek. Ez utóbbi termék 186 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején.

És az eredmények azt mutatják, hogy nem ez az egyetlen példa arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.

Mennyit fogyaszt a mosogatógép?

Sokat emlegetjük a takarékosságot a mosogatógépek kapcsán. Na de valójában mennyit vizet és áramot fogyasztanak? A szórás nagy. A tesztből egészen pontosan kiderül, hogy melyik termék mennyire takarékos vagy éppen pazarló. Ezt külön-külön láthatjuk a fő, illetve az Eco programra vonatkozóan is. Az Eco program értelemszerűen mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk. A tesztelt termékek energiafogyasztása 0,6-1,4 kWh között mozog a fő és 0,4-1 kWh között az Eco program esetén. Vízfogyasztás tekintetében ez az érték 7,3-21,6 l és 7,1-14,1 l között mozog fő, illetve Eco üzemmódban.

Mennyit kell költenünk egy jó mosogatógépre?

A tesztelt termékek átlagára 120 000 és 903 000 Ft között mozog. A legnagyobb kompromisszumot a programok hosszával és a hangos működéssel kapcsolatban kell hoznunk. Gyors és csendes mosogatógépet ugyanis nehezebb találni, mint megfelelően mosogató, szárító, gazdaságos és könnyen használható darabot. Az átlagos vagy a feletti eredményt elért mosogatógépek már 128 000 Ft-tól elérhetőek. De a legjobb 10-ben is találunk 250-300 000 Ft-os termékeket.

Az első három helyen Bosch mosogatógép végzett, de azért Bosch-ban se bízzunk vakon, mert a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló terméke például csak közepesen szerepelt a fő szempont, vagyis a tisztítás és a szárítás kritériumai szerint, s összesítésben sem érte el a tesztelt modellek teszteredmények átlagát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem