Over the shoulder view of young Asian woman shopping online for flight tickets on airline website with laptop, entering credit card details to make mobile payment at home. Camera and passport on the table. Travel planning. Booking a holiday online

Kezdődik a csalók kánaánja: így gombolnak le bárkit súlyos összegekkel, magyarok is veszélyben

2023. november 23. 18:02

A Visa, a világ egyik vezető digitális fizetési szolgáltatójának az ünnepi időszak veszélyeiről szóló friss jelentése szerint mind az online, mind a fizikai vásárlások során fokozott csalási kísérletekre kell számítanunk. A jelentés bemutatja az ünnepi időszak vásárlási rohamában - 2023. november és 2024. január között - várható leggyakoribb csalási módszereket. A Visa tanácsainak betartásával biztonságosabban vásárolhatunk.

Magyarországon a Visa adatai szerint 2022-ben a Black Friday hetében az online Visa tranzakciók száma jelentősen magasabb volt az átlagos napi tranzakciószámokhoz viszonyítva egyes kiemelt árucsoportokban: így a ruházat esetében például több mint 60%-kal, a műszaki cikkeknél pedig 40%-kal1.

A csalók kiemelt figyelemmel vadásznak áldozataikra az ünnepek alatt a korábbi adatok és tranzakciók szerint. A Visa által végzett kutatás eredményei rámutatnak, globálisan 2022-ben a csalók körében legnépszerűbb kereskedelmi kategóriák2 esetében a csalások száma 8%-kal volt több az előző évhez képest, és 11%-kal volt magasabb az ünnepi szezonban, mint egyéb időszakban. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a csalók a fogyasztók egyedi ajándékok iránti fogékonyságát és az idő rövidsége miatti sietséget használják ki és tulajdonítanak el érzékeny információkat

A kutatás az alábbi csalási módokat emeli ki:

  • Bankkártya-adatlopás online: Az online vásárlások számának növekedésével a csalók számára nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy megszerezzék a vásárlók fizetési adatait.
  • Adathalászat és pszichológiai manipuláció: A mesterséges intelligencia (AI) fejlődése lehetőséget ad a csalók számára, hogy testreszabott adathalász kampányokat készítsenek, ezzel megtévesztve a fogyasztókat. Az adathalász weboldalak gyakran használnak félrevezető reklámokat, illetve egyéb jogellenes technikákat, amivel például a keresési találatok első helyére kerülnek.
  • Egyszer használatos jelszó és bankkártyaregisztrációs csalás: A Visa több, az egyszeri jelszavak csalárd megszerzésére irányuló módszert is azonosított, amelyek segítségével a bűnözők az ügyfelek bankkártyáihoz férnek hozzá.
  • ATM vagy fizetési terminálon keresztüli bankkártya-adatlopás: A hagyományos boltok és ATM-ek forgalmának növekedésével a csalók minden bizonnyal az ATM- és POS-terminálokat is felhasználják majd adatlopáshoz.

Fizikai lopás: Az illetők megkísérelhetik ellopni a gyanútlan fogyasztók bankkártyáit és/vagy telefonjait a zsúfolt üzletekben, bevásárló központokban vagy parkolókban.

A csalók egész évben készülnek az ünnepi vásárlási rohamra, kihasználva a megnövekedett érdeklődést és a gyanútlan fogyasztókat, akik a tökéletes ajándékot keresve kevésbé figyelnek oda. A Visa számára elsődleges az ügyfelek biztonsága és ígérjük, hogy az év legforgalmasabb időszakában is a hét minden napján 24 órában figyeljük a fenyegetéseket. A vásárlók nyugodtak lehetnek az ünnepi szezonban, hiszen a Visa szakértői csapata éjjel-nappal azon dolgozik, hogy megakadályozza a csalásokat”. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi igazgatója.

Tanácsok a biztonságos vásárláshoz ’A Visa 10 tanácsa az ünnepi szezonra a biztonságos vásárlások érdekében’ kiadvány útbaigazítást nyújt a fogyasztóknak a legfontosabb biztonsági lépésekről. Ezek közül néhány kiemelt:

  • A kereskedők ellenőrzése: Válasszuk az általunk már ismert és megbízható kereskedőket. Ha olyan helyen tervezünk vásárolni, amit nem ismerünk, ellenőrizzük a vásárlói véleményeket és az oldal hitelességét.
  • Tartsuk biztonságban személyes adatainkat: Mindig győződjünk meg a weboldal által használt technológia biztonságáról. A fizetéshez érve, a weblap címének ’https://’-el kell kezdődnie. Az ’s’ a biztonságot jelzi, azaz, hogy adatainkat titkosítják, és biztonságos kapcsolaton keresztül kezelik.
  • Kerüljük a nyilvános WiFi-t, amikor online vásárolunk: A nyilvános WiFi hálózatok gyakran nem biztonságosak, ami megkönnyíti a csalók számára adataink eltulajdonítását. Mindig használjunk biztonságos, privát internet kapcsolatot, amikor vásárlunk.
  • Vigyázzunk a túl jónak hangzó ajánlatokkal: Az online, illetve kéretlen emailekben található ajánlatok gyakran túl jól hangzanak, ahhoz, hogy igazak legyenek, különösen, amikor extrém alacsony árakon árulnak különleges termékeket. Mindig legyünk megfelelően körültekintőek az ilyen ajánlatokkal, ugyanis azok gyakran valótlanok.

A Visánál a biztonság és a megbízhatóság egész évben a legfontosabb prioritás. Az elmúlt öt évben a vállalat több mint 10 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésbe, többek között a csalások visszaszorítására és a hálózat biztonságának növelésére. A Visa hálózatát több mint ezer elkötelezett szakember védi a rosszindulatú programoktól, a nulladik napi támadásoktól és a „malware”, azaz rosszhiszemű szoftver fenyegetésektől az év minden napjának minden egyes órájában. 2023 első félévében a Visa proaktívan 30 milliárd dollárnyi csalást akadályozott meg. A vállalat arra bíztatja a fogyasztókat, hogy az ünnepi szezonban maradjanak körültekintőek, és gondolják át, hol vásárolnak, illetve kivel osztják meg információikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem