23 °C Budapest
female buy dairy product in supermarket

Ebből még baj lesz: magyar boltok árulják az importtejet

2023. október 5. 16:44

Hosszú idő után először jelent meg a magyar piacon az import dobozos tej – írja az Agrárszektor. A nagykereskedelmi szektor által behozott külföldi áru mennyisége egyelőre nem sok, az import növekedésének mértéke azonban kirívó.

Hosszú évek után újra megjelent Magyarországon az import dobozos tej, amely jó ideje nem volt már jellemző a hazai piacon. A január és június között eltelt időszakban az összes dobozos tejet tekintve 13 millió dobozról 20 millióra emelkedett a Magyarországra irányuló import. A hazai termelés 550 millió doboz volt, tehát egyelőre a teljes mennyiség töredékéről van szó, de az emelkedés mértéke mindenképpen kirívó. Egy év alatt ugyanis a külföldről származó dobozos tej mennyisége 48 százalékkal nőtt – írja az Agrárszektor. A lap szerint érdemes megnézni, hogy a kérdéses tételeket mely szereplők hozták be.

Ennek kapcsán kiderült, hogy nem a sokat támadott kiskereskedelmi láncok importáltak dobozos tejet, hanem az élelmiszer-nagykereskedők. Ez a szegmens 8 millió doboz helyett 14 milliót importált egyetlen hónap alatt

– tudatta az Agrárszektorral a Tej Terméktanács. Emellett több iparági szereplő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy részben a kialakult piaci konszenzus, részben a politikai nyomás miatt sem valószínű, hogy a nemzetközi kereskedelmi láncok felvennék termékeik közé az import dobozos tejet. A behozott szállítmány inkább a regionális alapon szerveződő, valamint a teljesen önálló élelmiszerboltokban található meg.

Vagyis a piaci folyamatok miatt jó ideje szorongatott kisebb, franchise-alapon működő magyar boltláncok vagy egyedi, független élelmiszerüzletek éltek az importtej adta lehetőségekkel. Ezek a szereplők eleve lemaradni látszanak a kereskedelmi versenyben, általános vélemény, hogy felelősségérzetük is kisebb a magyar gyártók felé, és politikai nyomás sincs rajtuk, mint az ismert láncokon.

Amennyiben kiskereskedelmi láncok is nagytételben hoznának be import dobozos tejet, az jelentős piaci zavarokat okozna, erről azonban egyelőre nincs szó.

A lapnak nyilatkozott Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke is, aki elmondta, a jelenség hátterében egyértelműen az európai tejfelesleg áll. Kifejtette, Európában ideiglenesen tejtöbblet alakult ki a piacon és néhány gyártó a felgyűlt UHT és félkemény sajt készletek kényszerértékesítése mellett döntött, az elmúlt időszakban ez jelent meg a magyar piacon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A termékek az UHT tej esetében elsősorban Csehországból és Szlovákiából, míg a sajtok esetében Németországból származnak.

Az olcsó UHT tej és sajt behozatalának lehetősége vélhetően mindaddig fennáll, míg az európai tejtöbblet el nem tűnik a piacról" – közölte Éder Tamás, majd hozzátette: az olcsó tejtermékek megjelenése ugyanakkor a magyar piacon további nyomást helyez a nyerstej árára, és ez újabb szarvasmarha telepek felszámolását, azaz a tejelő szarvasmarha állomány további csökkenését eredményezheti.

Az európai tejfelesleg ráadásul valóban nagy nyomást jelent, a fogyasztást meghaladó mennyiség csaknem akkora, mint a teljes magyar tejtermelés kibocsátása. Mindazt a tejmennyiséget, amelyet nem porítottak a magas gázárak miatt, illetve amit nem vittek el Kínába az ottani fogyasztás-visszaesés miatt, abból vaj, savópor sajt, vagy dobozos tej lett. Ezeket a tételeket sokáig raktárban őrizgették az európai szereplők, egy idő után azonban kényszerértékesíteni kell minden ilyen árut. Így juthatott Magyarországra is a szóban forgó termékekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem