21 °C Budapest
Happy mother and son watching funny videos online on a tablet while lying down on the floor - family concepts

Egyre több a dolga egy fontos területen a Versenyhivalnak: rengeteg a csalás, megtévesztés

MTI
2023. március 14. 20:32

A Gazdasági Versenyhivatalra (GVH) egyre több családvédelmi feladat hárul, mert a családok gyakori célpontjai a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatoknak - mondta a GVH keddi sajtóbeszélgetésén Rigó Csaba Balázs elnök.  

A versenyhatóság vezetője szerint különös felelősséget kell tanúsítaniuk a vállalkozásoknak, ha a kereskedelmi gyakorlatuk befolyásolhatja a családi döntéseket. A GVH kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi törvény immár a kiemelten sérülékeny csoportok között tartja számon a családokat, és ugyancsak jelentős eredmény, hogy a hivatal Családbarát Munkacsoporttal segíti a Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkáját, támogatva a családok és családi kapcsolatok megóvását célzó jogalkotást és jogalkalmazást - tette hozzá.

Rigó Csaba Balázs szerint a fogyasztóvédelem fontos feladatuk, a jogsértés megállapításával zárult ügyeik csaknem 60 százaléka ilyen típusú eset volt tavaly, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti bírságok összege elérte a 713 millió forintot. A GVH ennél jóval több, összesen 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki, ennek csaknem 80 százalékát versenykorlátozó megállapodások elkövetőire. Ezen belül a legtöbbet, csaknem 2,5 milliárd forintot kartellezés miatt kell büntetésként megfizetniük az érintetteknek. A GVH ugyanakkor több mint 4,2 milliárd forint értékben bírságengedményeket is adott, illetve résztetfizetési engedményt is tett, és ahol lehetett, büntetés helyett mindössze figyelmeztetéssel sújtotta a vállalkozásokat. A hivatal a hatáselemzés-felmérése szerint az elmúlt 5 évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölénnyel elkövetett visszaélések, versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása több mint 55,4 milliárd forint hasznot hozott Magyarországnak - közölte.

Kiemelt feladatuk lehet a digitális ügyek vizsgálata is, mert a gyors piacbővülés közepette az erősebb cégek elzárhatják a növekedés lehetőségét a kisebbek elől, de adatkezelési és fogyasztóvédelmi kérdések szintén fölmerülhetnek ezen a téren.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, hogy az új kihívások mellett a GVH a törvényi kötelezettségének eleget téve továbbra is felügyeli a gazdasági verseny tisztaságát, lefolytatja a versenyfelügyeleti eljárásokat, és arra törekszik, hogy javítsa a vállalkozások versenyismeretét, hozzájáruljon a helyes piaci gyakorlatok rögzüléséhez, a versenykultúra fejlődéséhez, és erősítse a fogyasztói tudatosságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?