20 °C Budapest
Beautiful woman holding apple in an apple orchard

Ráfizethetünk a tavaszra: brutálisan megdrágulhatnak a magyar gyümölcsök

2023. március 1. 13:03

Nagyon megdrágulhatnak a gyümölcsök tavasszal, mert a tavaszi fagykárok még csak most söpörnek majd végig a már korán nyiladozó gyümölcsfákon - ezt mondta a Pénzcentrumnak az egyik megkérdezett szakértő. De mely gyümölcsöt érintheti ez, és mit bírnak a gyümölcsfák?

A zöldség és a gyümölcs is eszetlen dráguláson ment keresztül az elmúlt hónapokban, persze a brutális infláció ismeretében talán ez nem is csoda. Van azonban egy másik, jelentős tényező, amivel az átlagember talán nem is számol: azzal, hogy bár lassan felébred a természet téli álmából, a klímaváltozás miatt eltolódott évszakok még okozhatnak csúnya meglepetéseket az agráriumban, különösen a gyümölcstermesztésben. Két szakértőt kérdeztünk meg, hogy a már nyiladozni látszó gyümölcsvirágoknak, fáknak milyen kihívásokkal kell még szembenézniük: elfagyhat-e a korai termés, és megdrágulnak-e emiatt még jobban a gyümölcsök?

Optimisták lehetünk?

Takács Ferenc, a FruitVeb alelnöke a Pénzcentrumnak azt mondta: több gyümölcsfa is virágzásnak indult, de talán a súlyosabba fagyokat már elkerüljük, és akkor nem kell majd félni az egyébként tényleg veszélyes tavaszi fagykároktól.

Az őszibarack virágozhat már, esetleg a körte és meggy, amelyek ilyenkor már nyiladoznak. Enyhe volt a tél, sok napsütéssel, vagyis ez mindenképpen jót tett ezeknek a gyümölcsfáknak, és eddig nem beszélhetünk fagykárról. A következő hetekben persze még változhat az időjárás, de én optimista vagyok: talán komolyabb károk nélkül megússzuk ezt a tavaszt, mert azt azért érdemes tudni, hogy a tavaszi fagy még a télinél is sokkal veszélyesebb. Mínusz két-három foknál már baj lehet, de remélem, hogy erre már nem nagyon fog sor kerülni

- fogalmazott a FruitVeb alelnöke. Elmondta azt is, hogy bár a statisztika valóban azt mutatja, hogy a gyümölcsdrágulás az EU-ban Magyarországon a legmagasabb, van olyan gyümölcs, ami még nem elég drága itthon, és csak a többiek húzzák komolyan a statisztikát.

Érdemes lenne külön kezelni az itthon megtermesztett, illetve az importált gyümölcsök árát, mert így csak torz statisztika alapján mondjuk azt, hogy valóban nálunk volt a legdurvább a drágulás. Az alma ára pedig még bőven nincs azon a szinten, hogy abból a termelők komoly profitot realizáljanak: az elmúlt aszályos és energiaválságos év után az áremelés mértéke még mindig nem tart ott, hogy az a termelőknek is jó lehessen

- tette hozzá Takács Ferenc.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jön a horrordrágulás, barackot ne is keressünk

Jelentősen más véleményen van Turán Tamás agrárszakértő. Lapunk kérdésére ő azt mondta: az évszakok régóta tapasztalható „eltolódásával” még nem vonultak el a fenyegető felhők, még számítani kell tavaszi fagykárokra.

Biztos vagyok abban, hogy még számítanunk kell tavaszi fagyra. Amit fontos tudni, hogy az évszakok már sok éve „eltolódva” jönnek, az első komolyabb fagyokra január-februárban, aztán áprilisban is kell számítani. Emlékezhetünk rá: tavaly még májusban is voltak olyan hideg idők, hogy otthon is fűteni kellett, és ez az időjárás nagyon rosszat tesz a gyümölcsfáknak is. Azoknál a terméseknél, ahol hamarabb, például már márciusban elindul a virágzás, sokkal komolyabb is a veszély: 2-3 fokos mínuszt még kibírnak, de ahogy egyre „nagyobbra” nyílnak a virágok, úgy csökken a tűrőképességük is.

Turán Tamás biztosra veszi azt is, hogy a fagykárok nyomán jelentős mértékű drágulásra kell számítani a boltokban is – és erre személyes példát is tudott mondani.

Várható drágulás is, igen. Kereslet ugyanis lesz a gyümölcsökre, viszont ha a kínálat ezt nem tudja kielégíteni, akkor az természetesen emelkedő árakhoz vezet. Hogy pontosan melyik gyümölcs és mennyivel, az még a jövő ködébe vész, de szabadjon egy személyes példát hoznom: a saját barackfáimról három éve nem tudok normálisan termést leszedni, vagyis nem tudom ellátni a kínálatot a régebben megszokott mennyiséggel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem