Nem kell még temetni a magyar diót: itt az új csodafegyver a kínai import ellen
A magyar termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.
A magyar termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.
Itt a lecsószezon, ezért is érdeklődünk a FruitVeB-nél, hogy az extrém kánikula és aszály mellett hogyan alakul a nyár favorit zöldségeinek betakarítása. Lássuk akkor, milyen árakra készülhetünk ősszel...
Magyarország legnagyobb termesztőkörzetének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében néhány feldolgozóüzem már megkezdte a léalma felvásárlását.
Az országosan jelentkező fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű gyümölcshullás volt megfigyelhető idén a hazai szilvaültetvényeken.
Bár mennyiségre megfelelő lehet a terméshozam, kisebbek a gyümölcsök, rosszabb a minőség.
Az utóbbi évtizedekben a bogyós gyümölcsök termesztése visszaesett Magyarországon, noha a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről továbbra is jelentős az igény.
A szélsőséges tavaszi időjárás miatt biztosan kisebb lesz az idei meggytermés, mint tavaly volt.
Nincs is annál kiábrándítóbb, mintha egy tetszetős, ámde éretlen vagy épp kásás görögdinnyét sikerül kiválasztanunk a piacon. De hogyan ismerhetjük fel, melyik a jó dinnye, pláne, hogy mostanság már lékelni sem lehet? Erre hozunk most tippeket!
Május közepén máris találkozhatunk görögdinnyével a hazai boltokban, de mivel még nincs itthon szezonja, egyelőre a jóval magasabb árú import terméket vihetjük haza.
A hazai termesztésű szamóca nagybani ára április 10-e környékén jellemzően 4000 Ft/kg körül van, majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődik.
A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás miatt hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon. Milyen szezon elé néznek a termesztők?
A hazai piac mellett bőven jut exportra is a kiváló minőségű magyar tormából, hiszen a növényből az elmúlt években 10-12 ezer tonnát takarítottak be.
Egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer.
Bár a nyári viharok több helyen komoly károkat okoztak, összességében idén kedvezően alakult az időjárás a sütőtök termesztéséhez.
Javában tart a körteszezon, egészen október végéig szedik a hazai ültetvényeken. Magyarországon közel 2000 hektáron termelnek körtét.
Közepesnél gyengébb lesz az idei szilvatermés, a gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a közkedvelt gyümölcsből. Az itthon termett szilva 60 százalékából lesz lekvár, befőtt és pálinka.
A legfrissebb adatok szerint jelentős növekedés várható az Európai Unióban az őszibarack és a nektarin termésében 2023-ban 2022-höz képest. Kérdés, hogy ez az árakban realizálódik-e augusztusban.
Sokáig úgy tűnt, hogy nem is nagyon lesz a szilvafáknak virága, de a kiadós őszi esők segítettek valamennyire, így végül tavasszal a vártnál jobb lett a virágzás.
Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot.
Hazánkban mintegy 5000 hektáron folyik kajszitermesztés, az évi termésmennyiség ugyanakkor nagy szórást mutat: 5-35 ezer tonna között mozgott az elmúlt években.