13 °C Budapest
Woman on her back pushing shopping cart in supermarket aisle

A 25%-os infláció valódi arca: itt az összes élelmiszer, aminek legalább 50%-kal többel nőtt az ára 1 év alatt

2023. február 6. 16:02

Hiába, hogy tavaly decemberben éves átlagban 24,5 százalékos volt az infláció, és 44,8 százalékos az élelmiszerinfláció, bőven találni olyan élelmiszereket, amiknek az ára legalább 50 százalékkal emelkedett. Egészen pontosan a hivatalos adatokat böngészve a Pénzcentrum 31 ilyen terméket is talált. Ebben persze bőven akadtak olyanok is, ahol az emelkedés mértéke több mint 100 (!) százalékos volt, de jó pár olyan is volt, mi 80-90 százalékkal lett drágább egy év alatt. Mutatjuk a legdurvább élelmiszerár-emelkedéseket.

2022 decemberében az élelmiszerek ára átlagosan 44,8 százalékkal emelkedett Magyarországon az egy évvel korábban tapasztaltakhoz képest. Nem a vásárlók készülékében van azonban a hiba akkor, amikor egy-egy bevásárlás során ennél sokkal nagyobb drágulást tapasztalnak bizonyos, teljesen alapvető ételek esetében. Éppen ezért a Pénzcentrumon most kigyűjtöttük, hogy az elérhető, hivatalos adatok szerint mik azok az élelmiszerek, amiknek az átlagos fogyasztói ára több mint 50 (!) százalékkal emelkedett 2021 és 2022 decembere között.

Az összesített listánkon így összesen 31 tétel fog szerepelni, minden olyan, ami legalább félszer biztosan annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. A rossz hír viszont az, hogy a legtöbb termék esetében a 60-80 százalékos árdrágulás inkább a jellemző, de természetesen a csúcson bőven találunk olyan élelmiszereket is, amiknek az átlagára megduplázódott (!), azaz a drágulás esetükben 100 százalékos volt. Mutatjuk a számokat, illetve a cikk végén egy szavazás keretében most azt is elmondhatod nekünk, téged melyik élelmiszer drágulása fáj leginkább.

Ez várja a magyarokat a boltokban

Ha megnézzük, hogy a 31 tétel közül mi drágult a legjobban, akkor a csúcsdráguló élelmiszer egyértelműen a 400-500 grammos kiszerelésű disznózsír volt, ennek az átlagára ugyanis 115,3 (!) százalékkal emelkedett, szóval bőven több mint a duplájába kerül, pedig csak egy év telt el. A második helyen a 100 grammos kiszerelésű vaj végzett, míg harmadik helyre a trappista sajt futott be, aminek kilója 2021 decemberében 2 210 forint volt, idén viszont már 4 590 forint átlagosan.

100 százalék fölött produkált ezen felül még a félbarna kenyér, és pontosan a duplájába kerül átlagosan 1 kiló fehér kenyér is. Ez azonban még mindig csak a csúcsdrágulás csúcsa, hiszen van további 7 termék, ami 80-90, és még további 12, ami 60-80 százalékkal drágult egyetlen év leforgása alatt. És a lista ezen részén sem kell nagy különlegességekre gondolni, olyan élelmiszerekről van szó, mint például a rizs, a margarin, a só, a csirkecomb vagy a banán.

És ezen felül is találni még 6 terméket, amiknek az átlagára 50-60 százalékkal növekedett. Ilyen például az őrölt kávé, a pulykamellsonka, a kakaós csiga, de a ponyszelet és a fejes káposzta is. Ennél azonban még húsbavágóbbak a számok akkor, hogyha megnézzük, mennyibe kerülne 2021 decemberében, illetve 2022 decemberébe az, hogyha minden termékből 1 egységnyit vásárolnánk.

Ekkor ugyanis azt kapjuk, míg a 31 termékből álló (31 egység) bevásárlókosarunk 2021 decemberében átlagosan 23 589 forintba került volna, addig 2022 decemberében már a komplett pakkért nem kevesebb, mint 40 324 (!) forintot kellene fizetnünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez pedig azt jelenti, hogy a 31 legjobban dráguló élelmiszer összességében 71 százalékkal került többe 2022 decemberében, mint 2021 utolsó hónapjában.

Emlékezzünk, az éves átlagos infláció erre az időszakra vonatkozóan 24,5 százalék volt, miközben az élelmiszerek ára átlagosan 44,8 százalékkal emelkedett. Az adatokból egyébként az is kiolvasható, hogyha a 31 terméket nézzük, akkor ott egy egységnyi termék átlagára 761 forintra jött volna ki 2021 decemberében, miközben 2022 decemberében már 1 301 forintra.

A hivatalos adatokból jól látszik tehát, hogy több tucat olyan átlagos élelmiszer van, amit az emberek nap mint nap vásárolnak, ám az átlagos árnövekedésük bőven meghaladja még az EU-ban is csúcselső átlagos élelmiszerár-növekedés mértékét. Nem csoda tehát, ha valaki elmegy a boltba vásárolni, annak most már egy ideje folyamatosan tátva marad a szája az árcédulák láttán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem