7 °C Budapest
Little beautiful cute girl sitting on a pink toy car. A gift from parents for Christmas and New Year.

Csúnyán ráfizethet az a szülő, aki karácsonyig kivárt: ennek is a gyerek ihatja meg a levét

2022. december 15. 13:03

Sok szülő hagyja különféle okokból december közepére az ajándékvásárlást a gyermekének. Nem véletlen, hiszen ilyenkor indultak minden évben a nagy karácsonyi leárazások. Idén azonban nem lesz szerencséjük a szülőknek, akik kivártak: a statisztikák szerint az őszi hónapokban jelentősen emelkedett egyes játékok ára, így nem is lehet jelentős áresőre számítani. A legjobban azok jártak, akik jó előre megvették az ajándékot, ezért érdemes lehet már most gondolni a jövő évi ajándékozásra is. Hiszen úgy tűnik, a drágulás nem fog egyhamar megállni.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi árakat - a rekordszintű inflációt senkinek sem kell mostanra bemutatni. A leginkább a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett az elmúlt év során, mely nem könnyíti meg a karácsonyi készülődést, bevásárlást, az ajándékok beszerzését sem idén. Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal nőt, köztük a tojás 102,9, a kenyér 81,8, a sajt 78,8,
a vaj és vajkrém 77,3, a margarin 60,3, a baromfihús 54,4 százalékkal drágult. A lapunk által viszgált játékok átlagára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 4,1-7,4 százalékkal kerül többe.

Múlt hónapban átlagosan 12 660 forintba került egy Monopoly társasjáték, 9 610 forintba egy Lego-készlet és 6 340 forintba egy Barbie baba, 6 540 forintba egy lábbal hajható pedál nélküli műanyag "motor", 16 200 forintba egy futóbicikli. Egy év alatt rengeteget emelkedett ezeknek a termékeknek az ára: 2021 novemberében a Monopoly 7,6, a Lego-készlet 10,1, a Barbie baba 14, a futóbicikli 18, a játékmotor pedig 35,4 százalékkal került kevesebbe átlagosan. Nehéz elhinni, hogy a múlt év decemberében a játékmotor és a futóbicikli átlagárai nem érték el az 5 ezer, illetve a 14 ezer forintot.

A futóbicikli, játékmotor és a Barbie baba ráadásul az őszi hónapokban is jelentős dráguláson mentek át (6-6,2%). Ha karácsony előtt tervezi megvenni valaki akciósan, akkor megtörténhet, hogy a nyáron érvényes áron veheti meg mindössze a kinézett terméket. Vannak olyanok is, akik csak most kapnak észbe, mennyivel felment a játékok ára idén, így lehet, hogy mégsem az a Lego-készlet, vagy társasjáték kerül a fa alá, amelyet eredetileg kinéztek a gyermeknek.

Ebből is kitűnik, hogy nagy meglepetés érheti azokat a szülőket a játékboltokban, akik kivártak a vásárlással, reménykedve a nagyobb karácsonyi előtti leárazásban. A magas infláció következtében már valójában a Black Friday sem mozgatta meg annyira a magyar vásárlókat, mint a korábbi években, hiszen idén novemberben is szerényebb volt az akciózás. Rengeteg bolt egyszerűen képtelen árengedményeket adni már, idén május óta pedig azt is erősen leszabályozták, hogyan hirdethetik meg a vevőcsalógató nagy akciókat.

A legnépszerűbb játékokért mélyen a zsebbe kell nyúlni

A fenti játékok átlagárairól azért vannak ilyen pontos adatok, mert ezekről gyűjt információkat a KSH. Az egyes játékok egyben képviselni is képesek az egész játékkategóriát is, a például Monopoly a társasokét. A futóbicikli, játékmotor nagy kedvenc, még külföldről is előszeretettel rendelik a magyarok az ilyen ajándékokat. A Barbie babák és Lego-készletek pedig szintén nagyon népszerűek évtizedek óta, nem is feltétlen csak gyerekek, hanem gyűjtők körében is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánkban például a Lego hihetetlenül nagy slágernek számít, az egyik legnagyobb az egy személyre jutó készletek aránya Magyarországon európai, de globális viszonlatban is. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele, hogy a novemberben a pandémia óta először lezajlott az Ország Játéka versenyen fiús játék kategóriában a szakmai díjat a LEGO Creator 3 az 1-ben Fenséges tigris (14 990 forint- 16 890 forint), a közönségdíjat pedig a LEGO City: Farm Pajta és háziállatok (16 500 forint) nyerte el. A 2022-es TOP 10 legnépszerűbb játék alkategóriát a Jófogáson szintén a LEGO, építőjáték vezeti.

Nem is csoda, hogy karácsony táján élénkül az érdeklődés a használt játékok iránt, a fent részletezett drágulás mellett. Hiszen rengeteg játék van, amelyet hamarabb kinőnek a gyermekek, minthogy elhasználódnának, a társasjátékokra is rá lehet unni, a legózásból is ki lehet öregedni - bár vannak kivételek. Egy megóvott Lego-készlet, megkímélt futóbicikli, polckopott társasjáték teljesen jó ajándék lehet a kicsiknek karácsonyra, ugyanúgy örülnek majd neki, mint az újnak.

Ezt az érdeklődést pedig azoknak a szülőknek is érdemes kihasználni, akik nem vásárolni, hanem eladni szeretnének. Karácsony előtt lehet ugyanis legkönnyebben megszabadulni a kinőtt, megunt játékoktól, bicikliktől, rollerektől, stb. Az eladás után pedig lehet, hogy lesz pénz miből új ajándékot venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?