Little beautiful cute girl sitting on a pink toy car. A gift from parents for Christmas and New Year.

Csúnyán ráfizethet az a szülő, aki karácsonyig kivárt: ennek is a gyerek ihatja meg a levét

2022. december 15. 13:03

Sok szülő hagyja különféle okokból december közepére az ajándékvásárlást a gyermekének. Nem véletlen, hiszen ilyenkor indultak minden évben a nagy karácsonyi leárazások. Idén azonban nem lesz szerencséjük a szülőknek, akik kivártak: a statisztikák szerint az őszi hónapokban jelentősen emelkedett egyes játékok ára, így nem is lehet jelentős áresőre számítani. A legjobban azok jártak, akik jó előre megvették az ajándékot, ezért érdemes lehet már most gondolni a jövő évi ajándékozásra is. Hiszen úgy tűnik, a drágulás nem fog egyhamar megállni.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi árakat - a rekordszintű inflációt senkinek sem kell mostanra bemutatni. A leginkább a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett az elmúlt év során, mely nem könnyíti meg a karácsonyi készülődést, bevásárlást, az ajándékok beszerzését sem idén. Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal nőt, köztük a tojás 102,9, a kenyér 81,8, a sajt 78,8,
a vaj és vajkrém 77,3, a margarin 60,3, a baromfihús 54,4 százalékkal drágult. A lapunk által viszgált játékok átlagára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 4,1-7,4 százalékkal kerül többe.

Múlt hónapban átlagosan 12 660 forintba került egy Monopoly társasjáték, 9 610 forintba egy Lego-készlet és 6 340 forintba egy Barbie baba, 6 540 forintba egy lábbal hajható pedál nélküli műanyag "motor", 16 200 forintba egy futóbicikli. Egy év alatt rengeteget emelkedett ezeknek a termékeknek az ára: 2021 novemberében a Monopoly 7,6, a Lego-készlet 10,1, a Barbie baba 14, a futóbicikli 18, a játékmotor pedig 35,4 százalékkal került kevesebbe átlagosan. Nehéz elhinni, hogy a múlt év decemberében a játékmotor és a futóbicikli átlagárai nem érték el az 5 ezer, illetve a 14 ezer forintot.

A futóbicikli, játékmotor és a Barbie baba ráadásul az őszi hónapokban is jelentős dráguláson mentek át (6-6,2%). Ha karácsony előtt tervezi megvenni valaki akciósan, akkor megtörténhet, hogy a nyáron érvényes áron veheti meg mindössze a kinézett terméket. Vannak olyanok is, akik csak most kapnak észbe, mennyivel felment a játékok ára idén, így lehet, hogy mégsem az a Lego-készlet, vagy társasjáték kerül a fa alá, amelyet eredetileg kinéztek a gyermeknek.

Ebből is kitűnik, hogy nagy meglepetés érheti azokat a szülőket a játékboltokban, akik kivártak a vásárlással, reménykedve a nagyobb karácsonyi előtti leárazásban. A magas infláció következtében már valójában a Black Friday sem mozgatta meg annyira a magyar vásárlókat, mint a korábbi években, hiszen idén novemberben is szerényebb volt az akciózás. Rengeteg bolt egyszerűen képtelen árengedményeket adni már, idén május óta pedig azt is erősen leszabályozták, hogyan hirdethetik meg a vevőcsalógató nagy akciókat.

A legnépszerűbb játékokért mélyen a zsebbe kell nyúlni

A fenti játékok átlagárairól azért vannak ilyen pontos adatok, mert ezekről gyűjt információkat a KSH. Az egyes játékok egyben képviselni is képesek az egész játékkategóriát is, a például Monopoly a társasokét. A futóbicikli, játékmotor nagy kedvenc, még külföldről is előszeretettel rendelik a magyarok az ilyen ajándékokat. A Barbie babák és Lego-készletek pedig szintén nagyon népszerűek évtizedek óta, nem is feltétlen csak gyerekek, hanem gyűjtők körében is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban például a Lego hihetetlenül nagy slágernek számít, az egyik legnagyobb az egy személyre jutó készletek aránya Magyarországon európai, de globális viszonlatban is. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele, hogy a novemberben a pandémia óta először lezajlott az Ország Játéka versenyen fiús játék kategóriában a szakmai díjat a LEGO Creator 3 az 1-ben Fenséges tigris (14 990 forint- 16 890 forint), a közönségdíjat pedig a LEGO City: Farm Pajta és háziállatok (16 500 forint) nyerte el. A 2022-es TOP 10 legnépszerűbb játék alkategóriát a Jófogáson szintén a LEGO, építőjáték vezeti.

Nem is csoda, hogy karácsony táján élénkül az érdeklődés a használt játékok iránt, a fent részletezett drágulás mellett. Hiszen rengeteg játék van, amelyet hamarabb kinőnek a gyermekek, minthogy elhasználódnának, a társasjátékokra is rá lehet unni, a legózásból is ki lehet öregedni - bár vannak kivételek. Egy megóvott Lego-készlet, megkímélt futóbicikli, polckopott társasjáték teljesen jó ajándék lehet a kicsiknek karácsonyra, ugyanúgy örülnek majd neki, mint az újnak.

Ezt az érdeklődést pedig azoknak a szülőknek is érdemes kihasználni, akik nem vásárolni, hanem eladni szeretnének. Karácsony előtt lehet ugyanis legkönnyebben megszabadulni a kinőtt, megunt játékoktól, bicikliktől, rollerektől, stb. Az eladás után pedig lehet, hogy lesz pénz miből új ajándékot venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem