5 °C Budapest
Original christmas sweetness from hungary name is szaloncukor aka parlour candy. Showing christmas sweetness fondant in colorful metal wrapping on white tablecloth

Lerántották a leplet a hazai szaloncukrokról: ezt jobb tudni, mielőtt méregdrágán bevásárolsz

2022. december 12. 08:15

Nagyon komolyan rányomta a koronavírus a mega terhét az édességiparra, de talán most már kezd helyreállni a piac. A HelloVidék a Szamos Marcipánt gyártó cég képviselójét kérdezte, sok dologra fény derült.

A koronavírus-járvány, az infláció és a kialakult gazdasági helyzet minden szektorra rányomta bélyegét, nem volt ez másként az édességgyártó cégek esetében sem. Most az ünnepek előtt a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-t kérdeztük meg arról, hogy készülnek az ünnepekre. Milyen szaloncukrok alkotják az idei palettát? Ezeket a kérdéseket tette fel interjújában a HelloVidék.

A szaloncukor iránti kereslet évről évre emelkedő tendenciát mutat. Ezt a trendet a COVID járvány sem tudta befolyásolni. Idei évben 30%-os növekedés várható az eladásokban. A Szamos több, mint 200 tonna szaloncukrot gyártott erre az évre. Ez a népszerű karácsonyi édesség nem hiányozhat egyetlen magyar család karácsonyfájáról. Ugyanakkor megfigyelhető trend, hogy egyre több külföldi is vásárol ezekből a termékekből. Átlagosan egy kilogramm szaloncukrot vásárol egy magyar háztartás évente

- mondta a lapnak Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft. munkatársa. Hozzátette azt is, hogy természetesen a szaloncukrok sem tudtak kimaradni a mindent sújtó inflációból és áremelkedési hullámból sem.

A szaloncukrok piacát sem kerülte el az utóbbi időszak költségnövekedése. A gyártáshoz felhasznált alapanyagok ára, mint a marcipán, a cukor, a csokoládé jelentősen megemelkedett. Ennek ellenére a megpróbáltuk a legalacsonyabb áremelést eszközölni ezeknél a termékeknél. A szaloncukor kilós ára 8500 – 9000,-Ft között alakul nálunk, ez a tavalyi árakhoz képest 10%-os növekedés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá a cég képviselője.

Ha kíváncsi vagy, milyen szaloncukrok a slágertermékek idén karácsonykor, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?