13 °C Budapest
Inside Mega Alma-Ata Shopping Mall;tables and chairs from a fast food restaurant

Komoly baj jöhet a hazai plázákban: lassan nem lesz pénzük a magyaroknak vásárolni?

2022. szeptember 15. 15:28

Nem csak otthonaink, szociális intézményeink, irodáink energiaszámlái nőhetnek meg markánsan az ősszel és télen, de nagy kérdés az is, mi lesz az üzletek, bevásárlóközpontok fűtésével. Ha a bérbeadók az emelkedő költségek miatt felemelik a bérleti díjakat, azt vajon a vevők fogják megfizetni, vagy létezik más megoldás is? Ilyen infláció mellett lesz egyáltalán pénze az embereknek plázákban vásárolni? Ezeket a kérdéseket járta körül Portfolio Property Investment Forum 2022 Konferencia Retail workshopja

Milyen idők jönnek? A bevásárlóközpontok jelenéről és jövőéről szólt a Portfolio Property Investment Forum 2022 Konferencia Retail workshopja, melyet Kuli János, Marketing Resolution Kft. ügyvezető igazgatója vezetett. Arra az első és legalapvetőbb kérdésre, hogy mi lesz a bevásárlóközpontokban télen, Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója egy szóval válaszolt: hideg. Ezzel a panel résztvevői többé-kevésbé egyetértettek, ugyanakkor ennél nyilván árnyaltabb a kép, és nagy az egyetértés volt abban, hogy rövid és hosszú távú stratégiákat kell gyártani minél hamarabb.

Ugyanakkor, mint Berendi András elmondta, 14 hónapja minden hónapjuk életünk legjobb hónapja volt, de már jól látszik, hogy a növekedés üteme csökkent, a dinamika már nem kedvező. Komoly aggodalomra ad okot, hogy nekik

van olyan bárbeadójuk, aki már most egy 38 százalékos bérletidíj-emelést jelentett be.

Balástyai Márk, az Etele Plaza, Futureal-csoport projektigazgatója szerint képletesen a jelenlegi, még „kellemes” zuhanás után tulajdonképpen a földet érés fog nagyon fájni. Az energiakérdéssel cégcsoport szinten kell foglalkozni cégcsoportszintű megoldás kell. Nem vitás, minden landlordnak foglalkozni kell ezzel a kérdéskörrel

Tény, hogy a jövő energiapiaca diverzifikált, új szereplők jelennek meg, és az ingatlanok energiatermelőként is jelen lesznek benne.

Mint elmondta, a régen biztosnak vélt energiabeszerzés ma nem működik már, fix áron előre szerződni szinte lehetetlen. Ebben a kiszámíthatatlan a helyzetre szofisztikált megoldás lehet csak a válasz. "Mi úgy oldjuk meg, hogy direktben szerződünk szolgáltatókkal, hőenergiaraktározókat telepítettünk, és számos olyan egyéb fejlesztéssel foglalkozunk, ami ugyan nem olcsó, de ez a jövő."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem lehet minden ártöbbletet áthárítani a bérlőkre, arról nem is beszélve hogy ez a mostani helyzet közös felelősségünk. Komoly szakértők bevonásával vizsgáljuk, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást.

Verseny az idővel

Elérkeztünk oda, hogy rövidtávon versenyt futunk az idővel, hosszú távon pedig stratégiai átállás kell. El kell felejteni, mi volt a múltban, az már nem jön vissza, egészen biztos -mondta el dr. Hegedüs Gábor, az Indotek Group portfólió menedzsment igazgatója. Mint elmondta, nekik 20 éves épületeik vannak, jellemzően alacsonyabb energiahatékonysági szinttel. Ám ezekben még mindig van kraft, és fel kell őket újítani, de a felújítás már nem csak esztétikai, energetikailag is foglalkozni kell velük komoly szinten.

Jövőbe mutató megoldásokat kell találnunk, és persze a bérlőket is arra kell ösztönözni, racionalizálják a fogyasztásukat. A jövőt csak közösen tudjuk alakítani.

Verseny a pénzért

Nem lehet elmenni a rohanó infláció kérdése mellett sem, hiszen a nap végén a vásárlóra kell tekintettel lenni. Nagy kérdés, hogy tudnak-e még költeni a jövőben. Egy biztos: nehéz idők jönnek, az elkövetkező időszakban, amikor az embereknek már nem lesz pénzük utazásra, élményekre, egyre nagyobb lesz a verseny lesz értük – összegezte Balástyai Márk

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm