Inside Mega Alma-Ata Shopping Mall;tables and chairs from a fast food restaurant

Komoly baj jöhet a hazai plázákban: lassan nem lesz pénzük a magyaroknak vásárolni?

2022. szeptember 15. 15:28

Nem csak otthonaink, szociális intézményeink, irodáink energiaszámlái nőhetnek meg markánsan az ősszel és télen, de nagy kérdés az is, mi lesz az üzletek, bevásárlóközpontok fűtésével. Ha a bérbeadók az emelkedő költségek miatt felemelik a bérleti díjakat, azt vajon a vevők fogják megfizetni, vagy létezik más megoldás is? Ilyen infláció mellett lesz egyáltalán pénze az embereknek plázákban vásárolni? Ezeket a kérdéseket járta körül Portfolio Property Investment Forum 2022 Konferencia Retail workshopja

Milyen idők jönnek? A bevásárlóközpontok jelenéről és jövőéről szólt a Portfolio Property Investment Forum 2022 Konferencia Retail workshopja, melyet Kuli János, Marketing Resolution Kft. ügyvezető igazgatója vezetett. Arra az első és legalapvetőbb kérdésre, hogy mi lesz a bevásárlóközpontokban télen, Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója egy szóval válaszolt: hideg. Ezzel a panel résztvevői többé-kevésbé egyetértettek, ugyanakkor ennél nyilván árnyaltabb a kép, és nagy az egyetértés volt abban, hogy rövid és hosszú távú stratégiákat kell gyártani minél hamarabb.

Ugyanakkor, mint Berendi András elmondta, 14 hónapja minden hónapjuk életünk legjobb hónapja volt, de már jól látszik, hogy a növekedés üteme csökkent, a dinamika már nem kedvező. Komoly aggodalomra ad okot, hogy nekik

van olyan bárbeadójuk, aki már most egy 38 százalékos bérletidíj-emelést jelentett be.

Balástyai Márk, az Etele Plaza, Futureal-csoport projektigazgatója szerint képletesen a jelenlegi, még „kellemes” zuhanás után tulajdonképpen a földet érés fog nagyon fájni. Az energiakérdéssel cégcsoport szinten kell foglalkozni cégcsoportszintű megoldás kell. Nem vitás, minden landlordnak foglalkozni kell ezzel a kérdéskörrel

Tény, hogy a jövő energiapiaca diverzifikált, új szereplők jelennek meg, és az ingatlanok energiatermelőként is jelen lesznek benne.

Mint elmondta, a régen biztosnak vélt energiabeszerzés ma nem működik már, fix áron előre szerződni szinte lehetetlen. Ebben a kiszámíthatatlan a helyzetre szofisztikált megoldás lehet csak a válasz. "Mi úgy oldjuk meg, hogy direktben szerződünk szolgáltatókkal, hőenergiaraktározókat telepítettünk, és számos olyan egyéb fejlesztéssel foglalkozunk, ami ugyan nem olcsó, de ez a jövő."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem lehet minden ártöbbletet áthárítani a bérlőkre, arról nem is beszélve hogy ez a mostani helyzet közös felelősségünk. Komoly szakértők bevonásával vizsgáljuk, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást.

Verseny az idővel

Elérkeztünk oda, hogy rövidtávon versenyt futunk az idővel, hosszú távon pedig stratégiai átállás kell. El kell felejteni, mi volt a múltban, az már nem jön vissza, egészen biztos -mondta el dr. Hegedüs Gábor, az Indotek Group portfólió menedzsment igazgatója. Mint elmondta, nekik 20 éves épületeik vannak, jellemzően alacsonyabb energiahatékonysági szinttel. Ám ezekben még mindig van kraft, és fel kell őket újítani, de a felújítás már nem csak esztétikai, energetikailag is foglalkozni kell velük komoly szinten.

Jövőbe mutató megoldásokat kell találnunk, és persze a bérlőket is arra kell ösztönözni, racionalizálják a fogyasztásukat. A jövőt csak közösen tudjuk alakítani.

Verseny a pénzért

Nem lehet elmenni a rohanó infláció kérdése mellett sem, hiszen a nap végén a vásárlóra kell tekintettel lenni. Nagy kérdés, hogy tudnak-e még költeni a jövőben. Egy biztos: nehéz idők jönnek, az elkövetkező időszakban, amikor az embereknek már nem lesz pénzük utazásra, élményekre, egyre nagyobb lesz a verseny lesz értük – összegezte Balástyai Márk

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?