1 °C Budapest
A childs little spotty canvas schoolbag on a sunny wooden table, with a pencil case filled with pens and colouring pencils, a ruler, pencil sharpener, a rubber and a glue stick surround. Focus is on a miniature plastic water bottle. Child stands off to the side looking at the spread.

Így talán megúszható a horror iskolakezdés: már ezen is spórol a legtöbb magyar szülő

2022. augusztus 16. 16:31

Leginkább az írószer, az iskolatáska és a füzet árán érzékelik a Vatera.hu-t felkereső szülők az áremelkedést, spórolni akciós termékek beszerzése révén terveznek, használt tanszerek vásárlására negyedük nyitott, viszont a felesleges cikkeket csak harmaduk ad túl - derült ki a Vatera.hu online piactér látogatóinak körében készült felmérésből

Online felmérés keretében vizsgálta a Vatera online piacterének látogatói körében azoknak a szülőknek a tapasztalatait és szándékait, akik a tanévkezdésre vásárolnak felszerelést egy vagy több gyermek számára. Az iskolaszereket vásárló kitöltők közül a legtöbben (55,4%) az írószerek drágulását tapasztalták idén nyáron, de sokan (54,7%) említették az iskolatáskák, a füzeteket (49,6%), illetve a tornaruhákat, tornacipőket (42,8%) emelték ki a drágábbá vált termékek közül. Az íróasztalok, székek és a számítógépek árának drágulásáról jóval kevesebben (egyaránt 35% körül) számoltak be, de az uzsonnásdobozok, kulacsok, illetve egyéb kiegészítők (pl. babzsák, számolópálcikák) drágulását is kevesebben tapasztalták (17,2% és 13,6%) idén nyáron.

Egy tipikus szülő gyermekenként egy kicsivel több mint 38 ezer forintot körüli összeget tervez költeni az iskolakezdéssel kapcsolatos termékek beszerzésére: Budapesten az összeg kissé magasabb, csaknem 41 ezer forint, a vidéki településeken pedig alacsonyabb, 37 ezer forint feletti. A tanszereket vásárló kitöltők közül csupán 8,7 százaléknak kezdi idén az iskolát a gyermeke, ugyanakkor az ilyen termékek beszerzését tervező válaszadók 56,2 százaléka jelezte, hogy tavalyhoz képest többet költ majd iskolaszerekre, 26,6 százalék nagyjából ugyanannyit tervez költeni, 17,2% pedig kevesebbet szánna a termékekre.

A rezsicsökkentési szabályok változásáról a tanszert vásárolni tervező válaszadók 39,8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az nem befolyásolja a tanszervásárlásra fordítandó pénzt. A rezsiköltségek potenciális emelkedése miatt 47,7 százalékuk akciós termékek vásárlásával spórolna, használt termékek beszerzésével viszont csak 12,5%. A kitöltő szülők közül a legtöbben a gyereknek szánt okostelefonon (56,8%), számítógépen (55,5%), táblagépen (52,3%), iskolatáskán (49,0%), illetve az íróasztalon, széken (45,5%) tervez spórolni a vásárláskor.

Amiket offline és használtan vásárolnak szívesen

A legnagyobb arányban online megvásárolni tervezett termékek az ajánlott irodalomnak szánt könyvek (a kitöltők 59,1%-a tervezi ezeket internetes piactérről rendelni), táblagépek (47,4%), PC-k (46%) és okostelefonok (41,7%). A személyes vásárlást a legtöbben (84,8%) az írószerek, füzetek (85,2%), füzet- és könyvborítók (85,4%), valamint a tornaruhák, tornacipők (86,5%) esetében terveznek a Vatera felmérésének kitöltői.

Bár a tanszereket vásárló kitöltők 58,6 százaléka elsősorban új iskolaszereket vásárol, csaknem a válaszadók negyede nyitott a használt termékekre is, csupán 16,4 százalékuk zárkózik el ettől. Dacára a spórolni szándékozók magas arányának, csupán a tanszervásárlást tervezők harmada (33,1%) nyilatkozott úgy, hogy iskolakezdés előtt túl szokott adni feleslegesé vált holmikon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azok közül, aki él ezzel a lehetőséggel, 71,8 százalék online piactereken ad túl a feleslegessé vált cikkeken, 24,7 százalék online és offline egyaránt értékesít, és csupán 3,5 százalék ragaszkodik az offline eladáshoz. A legnagyobb arányban régi iskolatáskán (22,7%), könyveken (12,2%), illetve tornafelszerelésen (11,4%) adnak túl a Vatera felhasználóinak körében készült kutatás szerint.

Hamarosan indul az idei tanév!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem