9 °C Budapest
Gardener woman picking raspberries in the garden, female in apron with wicker bowl picks berries from bush

Lassan elfogy a magyarok kedvence: újabb gyümölcs tűnhet el a boltok polcairól

2022. augusztus 11. 17:31

Egy éve arról beszélt Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője, hogy két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai termesztésű málna, a jóslata pedig kezd bejönni, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2022. január-májusi jelentése szerint jelentősen csökkent a hazai málnatermelés.

A számok alapján teljesen megszűnt a friss málna exportja, fagyasztott málnából a tavalyi év azonos időszakához képest 6 százalékkal kevesebb, 258 tonna ment ki, miközben friss málnából 155,7, fagyasztottból pedig 621 tonnát importáltunk. Előbbi 13, utóbbi 23%-os csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. A fenti tendenciák hátterében a hazai kereslet csökkenése és az itthoni málnatermesztés majdnem teljes megszűnése fedezhető fel.

Pedig az 1990-es években még nemzetközi málnahatalomnak számított Magyarország. A Világgazdaság cikke szerint 1990-ben még majdnem 30 ezer, 2000-ben pedig közel 20 ezer tonnát termeltünk. Ezután jelentős zsugorodás történt, 2020-ban az itthon termesztett málna már 500 tonnát sem adott ki. A tavalyhoz képest 15%-kal dráguló, kilónként már 2000-3000 forintért kapható magyar málna helyére főleg spanyol és lengyel termelés került a magyar piacra. A hazai málnatermelés folyamatos zsugorodását több folyamat eredményezi.

A rendszerváltást követően a kertészeti ágazatok forráshiánnyal küzdöttek, elvesztették stabil piacuk jelentős részét. Az ültetvények fejlesztésére azoknak a termelőknek sem maradt pénzük, akik túlélték a piacnyitással járó veszteségeket, fejlesztési támogatások pedig egyáltalán nem voltak elérhetők az ágazatban

– ismerteti az egyik okot a VG. A másik ok természetesen a klímaváltozás, a harmadik pedig a munkaerőhiány, a szezonmunkások eltűnésével ugyanis nem lett, aki heteken át szedje a frissen érő gyümölcsöt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem