15 °C Budapest
Gardener woman picking raspberries in the garden, female in apron with wicker bowl picks berries from bush

Lassan elfogy a magyarok kedvence: újabb gyümölcs tűnhet el a boltok polcairól

2022. augusztus 11. 17:31

Egy éve arról beszélt Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője, hogy két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai termesztésű málna, a jóslata pedig kezd bejönni, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2022. január-májusi jelentése szerint jelentősen csökkent a hazai málnatermelés.

A számok alapján teljesen megszűnt a friss málna exportja, fagyasztott málnából a tavalyi év azonos időszakához képest 6 százalékkal kevesebb, 258 tonna ment ki, miközben friss málnából 155,7, fagyasztottból pedig 621 tonnát importáltunk. Előbbi 13, utóbbi 23%-os csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. A fenti tendenciák hátterében a hazai kereslet csökkenése és az itthoni málnatermesztés majdnem teljes megszűnése fedezhető fel.

Pedig az 1990-es években még nemzetközi málnahatalomnak számított Magyarország. A Világgazdaság cikke szerint 1990-ben még majdnem 30 ezer, 2000-ben pedig közel 20 ezer tonnát termeltünk. Ezután jelentős zsugorodás történt, 2020-ban az itthon termesztett málna már 500 tonnát sem adott ki. A tavalyhoz képest 15%-kal dráguló, kilónként már 2000-3000 forintért kapható magyar málna helyére főleg spanyol és lengyel termelés került a magyar piacra. A hazai málnatermelés folyamatos zsugorodását több folyamat eredményezi.

A rendszerváltást követően a kertészeti ágazatok forráshiánnyal küzdöttek, elvesztették stabil piacuk jelentős részét. Az ültetvények fejlesztésére azoknak a termelőknek sem maradt pénzük, akik túlélték a piacnyitással járó veszteségeket, fejlesztési támogatások pedig egyáltalán nem voltak elérhetők az ágazatban

– ismerteti az egyik okot a VG. A másik ok természetesen a klímaváltozás, a harmadik pedig a munkaerőhiány, a szezonmunkások eltűnésével ugyanis nem lett, aki heteken át szedje a frissen érő gyümölcsöt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?