7 °C Budapest
White paws of a gray cat on synthesizer keys. piano digital

Gigabírságot kapott az egyik magyar nagyker: 325 milliót fizethetnek ezért a hibáért

2022. július 5. 18:01

A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a FAST Hungary Kereskedelmi Kft. és cseh anyacégének, a FAST ČR a.s.-nek a jogelődje éveken keresztül jogsértően határozta meg az általa forgalmazott Casio karórák és billentyűs hangszerek minimális online fogyasztói árait. Az eljárás feltárta, hogy a cégek „ajánlott fogyasztói árakat” tartalmazó listákat tettek közzé forgalmazóik számára – azonban a felsorolt árak alkalmazását nem csupán ajánlották, hanem folyamatosan ellenőrizték, eltérés esetén pedig azonnal figyelmeztették a webes kereskedőket. Egy esetben például a cégcsoport azzal fenyegette meg az egyik kiskereskedőt, hogy nem kap több árut, ha továbbra is 10% kedvezménnyel árulja az általuk forgalmazott órákat. A cégek a felhívásokat leginkább szóban, telefonon intézték, hogy azoknak ne maradhasson írásos nyoma.

A GVH Versenytanácsa 325 millió forintnyi, egyetemleges bírságot szabott ki a két vállalkozásra az egységes és folyamatos versenyjogi jogsértésért. A hatóság a bírság kiszabásakor tekintettel volt arra, hogy a továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, amellyel maguk a cégek is pontosan tisztában voltak. A Versenyhivatal figyelembe vette ugyanakkor azt is, hogy a két vállalkozás elismerte a jogsértést és lemondott a bíróság előtti jogorvoslat lehetőségéről, illetve a jövőbeni hasonló jogsértések elkerülése érdekében megfelelési program bevezetését vállalta.

A tiltott ármegkötések azt eredményezik, hogy a magyar emberek emelkedő árakkal szembesülnek és többet fizetnek a termékekért, ezért a nyerészkedésnek ezt a formáját a GVH a leghatározottabban elítéli. A továbbeladási árak meghatározása elleni fellépést kiemelten fontos feladatunknak tekintjük, különösen a jelenlegihez hasonló inflációs időszakokban. Sürgetjük a piaci szereplőket, hogy az ilyen jellegű gyakorlataikkal önként hagyjanak fel, mert lelepleződés esetén akár az előző évi nettó árbevételük 10%-áig terjedő bírsággal is szembesülhetnek

– hívta fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem