26 °C Budapest
woman shopping at meat section

Érik a katasztrófa a magyar boltokban: megszólaltak a szakértők, ez várhat a vásárlókra

2022. július 4. 09:31

Akár 15-20 százalékkal tovább drágulhat a hús az egekbe szökött takarmányárak miatt, de a kenyérfélékért és a tejtermékért jövőre is a jelenlegi, rekordmagas árat kell majd fizetni. Az agrárminiszter szerint komoly veszélyben a kukorica- és napraforgótermés, ha két héten belül nem esik elegendő eső az Alföldön.

Nem ér véget a drágulás, az egekbe szökött takarmányárak miatt akár 15-20 százalékkal is tovább drágulhat a hús, de a kenyérfélékért, tejtermékekért is jövőre a jelenlegi, rekordmagas árakat kell majd fizetni. Az agrárminiszter szerint komoly veszélyben a kukorica- és napraforgótermés, ha két héten belül nem esik elegendő eső az Alföldön.

Az RTL meteorológusa szerint érdemi csapadék azonban nem várható ennyi idő alatt. Jelenleg alig van olyan terület az Alföldön, ahol ne lenne aszály, aminek következményeként az ország délkeleti megyéiben minden gabonából átlag alatti terméssel számolnak. 3 havi csapadékmennyiség hiányzik a földekről.

Csapadék is jön majd a jövő héten több hullámban, azonban záporok-zivatarok formájában. És ez sajnos azt jelenti, hogy egyrészt nem jut mindenhova, másrészt pedig ha esik is, ahhoz valószínűleg kevés lesz, hogy behozza azt a hatalmas lemaradást, ami tulajdonképpen már tél óta halmozódik

– emelte ki Allaga Tamás. Az aszály mellett azonban a háború is gondot okoz.

Az állattartók jelenleg kétszer annyit fizetnek a takarmányért, mint tavaly. A háború miatt 22 millió tonna gabona áll silókban Ukrajnában, a világ egyik legnagyobb termelőjénél. Most pedig a vártnál kisebb utánpótlással számolnak az Európai Unióban a szélsőséges időjárás miatt. Szertefoszlott a remény, hogy a tej és a kenyér olcsóbb lehet a boltokban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta a Híradónak Raskó György agrárközgazdász, aki hozzátette, hogy biztos abban, hogy sem ősszel, sem jövőre nem lesznek alacsonyabb fogyasztói árak egyetlen alapvető élelmiszer esetében sem, ráadásul a hús bolti árába még az eddigi, a háború miatti takarmánydrágulás sem épült be teljesen.

Egészen biztos, hogy a sertés- és baromfihús kiskereskedelmi ára a következő hónapokban nagyságrendekkel növekedhet, akár 15-20 százalékkal is

– vázolta fel a jövőt. Magyarországon jobban drágulnak az élelmiszerek, mint a legtöbb uniós tagállamban. A GKI szerint ennek fő oka 19, 5 százalékos minimálbér-emelés, illetve a rekordgyenge forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?