7 °C Budapest
chili chilli garlic hungary hungaricum

Dől az import: így hozzák be a rengeteg kínai fokhagymát Magyarországra az EU-n keresztül

2022. június 22. 10:45

Kisebb területen, mindössze 778 hektáron termesztenek idén fokhagymát a magyar gazdák, mint tavaly, a csökkenő tendencia pedig évek óta jellemző a hazai termőterületre - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárszektort. Hozzátették, a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fokhagymafogyasztást, tavaly közel 2300 tonna árut importáltunk döntően Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából

A beadott területalapú támogatások szerint tavaszi és az őszi fokhagymát összesen 778 hektáron termesztenek 2022-ben Magyarországon, ami minimális csökkenést jelent a tavalyi 796 hektárhoz képest - tudta meg lap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. Kiemelték, az elmúlt években évről évre egyre kisebb a hazai termőterület, az idei évben azonban általánosságban elmondható minden mezőgazdasági termékre, hogy a termelési költségek növekedése és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság hatással van a termelésre, ezáltal sokan kisebb felületen termesztenek.

Magyarországon továbbra is Csongrád-Csanád megyében folyik a legnagyobb területen, mintegy 637 hektáron a fokhagymatermesztés. Évente körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be hazánkba, ugyanakkor ez az adott évi területtel és évjárat függvényében mindig változhat kissé. A KSH adatai szerint a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben. A hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást,

2021-ben például 2269 tonna fokhagymát importált hazánk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, de emellett találkozni lehet román, osztrák, francia és török áruval is.

2020-ban például 1,45 ezer tonna volt a behozatal, Spanyolországból 68 százalékkal (406 tonna), Hollandiából pedig 106 százalékkal több (415,9 tonna) fokhagyma érkezett, míg az olaszországi beszállítás 7 százalékkal 347,7 tonnára csökkent. 

Habár kínai fokhagymával találkozhatunk az üzletekben, a külkereskedelmi adatoknál nem látható, mekkora az Kínából importált mennyiség. Ennek oka, hogy az adatsorok az exportőr országot tüntetik fel, aki behozza a terméket a nem EU-s országból. A külkereskedelmi adatok alapján nem olcsóbb a hazánkba behozott fokhagyma. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- ismertette az Agrárkamara. 

Hogyha azt számoljuk, hogy 2020-ban Magyarországon 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, és ugyanebben az évben 1,45 ezer tonna volt az import: Spanyolországból 406 tonna, Hollandiából 415,9 tonna, Olaszországból 347,7 tonna, azt is érdemes megnézni, hol mekkora a termelés. Az Eurostat adatai szerint ugyanis amíg hazánkban nagyjából 770 hektáron termesztettek fokhagymát 2021-ben, Spanyolországban 29 830 hektáron (38,7-szerese a magyar termőterületnek), Olaszországban 3410 hektáron (4,4-szeres), addig Hollandiában nagyjából 160 hektáron folyik a termelés. Tehát a holland termőterület feltűnően kisebb ahhoz a mennyiséghez képest, amit hozzán importálnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm