26 °C Budapest
chili chilli garlic hungary hungaricum

Dől az import: így hozzák be a rengeteg kínai fokhagymát Magyarországra az EU-n keresztül

2022. június 22. 10:45

Kisebb területen, mindössze 778 hektáron termesztenek idén fokhagymát a magyar gazdák, mint tavaly, a csökkenő tendencia pedig évek óta jellemző a hazai termőterületre - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárszektort. Hozzátették, a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fokhagymafogyasztást, tavaly közel 2300 tonna árut importáltunk döntően Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából

A beadott területalapú támogatások szerint tavaszi és az őszi fokhagymát összesen 778 hektáron termesztenek 2022-ben Magyarországon, ami minimális csökkenést jelent a tavalyi 796 hektárhoz képest - tudta meg lap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. Kiemelték, az elmúlt években évről évre egyre kisebb a hazai termőterület, az idei évben azonban általánosságban elmondható minden mezőgazdasági termékre, hogy a termelési költségek növekedése és az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság hatással van a termelésre, ezáltal sokan kisebb felületen termesztenek.

Magyarországon továbbra is Csongrád-Csanád megyében folyik a legnagyobb területen, mintegy 637 hektáron a fokhagymatermesztés. Évente körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be hazánkba, ugyanakkor ez az adott évi területtel és évjárat függvényében mindig változhat kissé. A KSH adatai szerint a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben. A hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást,

2021-ben például 2269 tonna fokhagymát importált hazánk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, de emellett találkozni lehet román, osztrák, francia és török áruval is.

2020-ban például 1,45 ezer tonna volt a behozatal, Spanyolországból 68 százalékkal (406 tonna), Hollandiából pedig 106 százalékkal több (415,9 tonna) fokhagyma érkezett, míg az olaszországi beszállítás 7 százalékkal 347,7 tonnára csökkent. 

Habár kínai fokhagymával találkozhatunk az üzletekben, a külkereskedelmi adatoknál nem látható, mekkora az Kínából importált mennyiség. Ennek oka, hogy az adatsorok az exportőr országot tüntetik fel, aki behozza a terméket a nem EU-s országból. A külkereskedelmi adatok alapján nem olcsóbb a hazánkba behozott fokhagyma. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- ismertette az Agrárkamara. 

Hogyha azt számoljuk, hogy 2020-ban Magyarországon 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, és ugyanebben az évben 1,45 ezer tonna volt az import: Spanyolországból 406 tonna, Hollandiából 415,9 tonna, Olaszországból 347,7 tonna, azt is érdemes megnézni, hol mekkora a termelés. Az Eurostat adatai szerint ugyanis amíg hazánkban nagyjából 770 hektáron termesztettek fokhagymát 2021-ben, Spanyolországban 29 830 hektáron (38,7-szerese a magyar termőterületnek), Olaszországban 3410 hektáron (4,4-szeres), addig Hollandiában nagyjából 160 hektáron folyik a termelés. Tehát a holland termőterület feltűnően kisebb ahhoz a mennyiséghez képest, amit hozzán importálnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?