25 °C Budapest
Videó: csúcstechnológiával jut el a magyar tej a boltok polcaira

Videó: csúcstechnológiával jut el a magyar tej a boltok polcaira

2022. február 1. 11:00

Az alapvető élelmiszerek közül a tej kifejezetten az, amiből a vásárlók keresik a friss, magyar termékeket, ezzel támogatják a magyar gazdaságot, a magyar termelőket is. Ahhoz, hogy a tej valóban frissen kerüljön a polcokra, összehangolt folyamatra van szükség, ami az egészséges és jól tartott teheneknél kezdődik, a professzionális feldolgozással és csomagolással folytatódik, és a minél gyorsabb szállítással végződik. Most ezt a folyamatot jártuk körbe.   

Az ALDI 153 magyarországi üzletet lát el naponta friss tejjel és mindezt úgy, hogy a fejéstől számítva 18-24 óra alatt a tej az üzletek polcaira, majd onnan a vásárlók kosarába kerül. 

Az áruházlánc egyik beszállítója, a GeoMilk Kft. a jogszabályi előírásokon túl is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy állatai egészsége megfelelő legyen, hiszen csak egészséges állattól várható el mennyiségben és minőségben megfelelő termelés.

Az állatok komfortérzete is fontos, ez pedig a higiéniával kezdődik: rendszeres a trágyaeltávolítás, a hőstressz elleni védelem (például klimatizált és párásított istálló kialakításával), a száraz alom, a folyamatos, napi szintű fertőtlenítés, a nyugodt, kényelmes pihenés (amelyet egyebek mellett a vízágyas matrac és a tehénvakaró biztosít), a friss, tiszta ivóvíz és a szakszerű, az évszakhoz illő, megfelelő mennyiségű és magas tápértékű takarmányozás. Egy ilyen telepen 1000 fejőstehén naponta 15 és 65 liter közötti tejet termel, egy egyed átlagosan napi 38 litert ad. 

A gyárban a tejet pasztőrözik, zsírtartalmát beállítják, 90°C-os hőkezeléssel minimum 20 másodperces hőn tartással, 180 bar nyomáson homogénezik, majd 2-3 °C-on köztes tároló tartályba helyezik, ahonnan hidegen történik a csomagolás, rugalmas kancsóba töltik. A legfőbb különbség a friss, az ESL, valamint az UHT tejek között a hőkezelés mértéke: míg a friss tejeket 90°C-on minimum 20 másodperces hőn tartással hőkezelik, addig az ESL tejet 125°C-on 6 másodpercig, az UHT tejeket pedig 139-140°C-on 1-2 másodpercig. A friss, kancsós tej esik át a legrövidebb és legalacsonyabb hőfokú hőkezelésen, ezért a fogyasztók visszajelzése alapján ennek az íze áll a legközelebb a frissen fejt tejéhez. 

A nyerstej beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészül a késztermék és megkezdődik annak kiszállítása.

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?