20 °C Budapest
Alsóörs, 2020. augusztus 13.Vendégek az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án.MTI/Balogh Zoltán

Brutál áremeléssel robban a szezon a Balatonnál: ennyivel lehet drágább a nyaralás 2024-ben

2024. április 23. 05:27

Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedett az átlagár a Balatonnál. A legnépszerűbb településeket vizsgálva azonban kiderült, hogy sokutt még ennél is nagyobb százalékos változást mutat az átlagár: Balatonalmádiban például majdnem 29 százalékkal fizetnek többet egy főre éjszakánként az előfoglalók, mint 2023 hasonló időszakában. A szállástípusok közül leginkább a panziók drágultak a magyar tengernél. Mint az egyik legnagyobb hazai szállásportáltól megtudtuk, az előfoglalásokat jellemzően júliusra és augusztusra adják le a nyaralást tervezők, de idén erős trendnek látszik a last minute foglalás.

2024-ben az április 17-ig megtett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 Ft, amely tavalyhoz képest - ugyanezt az időszakot vizsgálva - közel 10%-os növekedést jelent - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Szallas.hu.

Mint a részletes balatoni adatokból kiderült: az átlagár legnagyobb változása jelenleg Balatonalmádinál ment végbe, ahol tavaly átlagosan 11 198 Ft/fő/éjszaka áron foglaltak az év elejétől április közepéig, ez 2024-re 14 421 forintra emelkedett. Ennek azonban az az oka, hogy a Szallas.hu Balatonalmádiban lévő négycsillagos szobakínálata nőtt, és ennek kereslete is, ami magával húzta felfelé az átlagárat és így ennek változását is.

Az egyik legnagyobb hazai szállásportál szerint a 10 legnépszerűbb település közül mindenhol emelkedtek az átlagárak, Almádi után sorrendben a második helyen Balatonfüred áll (+17,31%), a harmadik pedig Keszthely, ahol 15,48 százalékkal kerültek többe egy éjszak átlagára egy fő részére, mint tavaly a vizsgált időszakban. Összességében a 10 legkedveltebb balatoni üdülőtelepülésen 9,68 százalékkal nőtt az átlagár.

Egy-egy település átlagárait is befolyásolja, hogy a szálláskínálatban milyen arányban vannak a különböző szállástípusok (hotel, apartman stb.) és kategóriák (pl. 4-5 csillagos hotelek), és mit választanak a vendégek. Fontos kiegészítés, hogy ez egy pillanatnyi állás, a bentlévő foglalásokból számolunk, ezek esetében jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt látunk, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek, hiszen elfogytak az olcsóbb helyek

- magyarázta kérdésünkre a szállásfoglaló portál. Így pedig érdemes megvizsgálni a balatoni szállások árának alakulását szállástípusonként is:

Mint látható, legnagyobb mértékben az apartmanok átlagára emelkedett (11,31 %-kal, 9 503 Ft/fő/éjről 10 578 Ft/fő/éjre) viszont a hotelek és a panziók esetében 7 százalék alatti az átlagár emelkedésének mértéke.

A portál szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme júliusra (47%) és augusztusra (34%) szól, a június (17%) iránt egyelőre kisebb a kereslet. Általánosnak mondható, hogy a júliusi és augusztusi dátumokat foglalják előre a nyári hónapok közül nagyobb mértékben.

Ugyanakkor idén erős trendnek látszik a last minute foglalás, az év eddigi részében a foglalások jelentős részét a leutazás dátumához közel, kb. 1 hónappal vagy annál kisebb időablakkal tették meg, ezzel magyarázható, hogy egyébként az előző évekhez hasonlóan a júniusi dátumok iránt még nem indult meg a kiugró kereslet (+ a júniusi számokra hatással lehet a pünkösdi hosszú hétvége közelsége + a bizonytalanabb időjárás és vízhőmérséklet is a Balaton esetén). Jellemzően a családosok és a nagy társaságok azok, akik ennél korábban foglalnak. Ők önálló medencével vagy jacuzzival rendelkező házakat keresnek, és a legnépszerűbb szállásokat hamar elkapkodják

- tették hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Flesch Tamás: A Balaton nehéz helyzetben lévő termék

A Balaton egy nagyon nehéz helyzetben lévő termék, hiszen a fő időszaka nagyjából még mindig csupán öt hétre korlátozódik - fogalmazott korábbi interjúnkban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

Hogy abban az öt hétben mi történik, ki milyen árakkal operál a normális vállalkozótól a szerencselovagig, megjósolhatatlan. Aztán utána a sajtóban megjelennek olyan hírek, árak, amelyeket az ott lévők 5 százaléka ha tapasztalt – ez nem feltétlenül hiteles összkép

- mondta a szakember, aki szerint a hazai turisztikai szektorban az áremelkedés nem követte a költségek növekedését, ami valahol természetes, hiszen a turizmus nem egy kötelező termék: ellenben enni-inni, aludni kell, a fűtésszámlát ki kell fizetni, ugyanakkor utazni nem kötelező. Mint kifejtette, azt nehéz megmondani, hogy mekkora áremelkedés várható 2024-ben.

Én a magyar vidék tekintetében nem látok komoly áremelésre teret, szerintem ez éves szinten egy számjegyű lesz, Budapesten viszont lehet nagyobb is, majd kiderül, hogy mit lehet érvényesíteni. A budapesti szállodapiac erősen exportpiac, meglátjuk, hogy euróban mit tudnak elfogadni a külföldiek, és kérdéses persze az árfolyam is

- tette hozzá Flesch Tamás.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem