12 °C Budapest
Komoly dilemmában a magyar boltok: nem biztos, hogy megéri a SZÉP-kártya elfogadás

Komoly dilemmában a magyar boltok: nem biztos, hogy megéri a SZÉP-kártya elfogadás

2021. december 30. 09:34

Nem feltétlenül éri meg az élelmiszerboltoknak 4 hónapra SZÉP-kártya elfogadóhellyé válni. Sok üzlet most számolgat, hogy a lépés reklámértéke megtérül-e, hiszen a másik oldalon ott az adminisztráció és a vásárlások után fizetendő jutalék.

Karácsony előtt jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022 februárjától május 31-ig élelmiszert is lehet majd vásárolni SZÉP-kártyával. Azonban nem biztos, hogy minden üzlet bevállalja az átállást: a 444 forrásai szerint ugyanis ez túlzottan nagy átalakításokkal járna.

Sok üzlet épp azt számolgatja, megéri-e erre a 4 hónapra elfogadóhellyé alakulni. Mint a portál felidézi, az OTP az elmúlt években országszerte több tízezer szolgáltatóval kötött szerződést, de ezek nem 4 hónapra szóltak.

Ahhoz, hogy valaki elfogadóhellyé váljon, online szerződést kell kötni a bankkal, meg kell adni céges vagy vállalkozói adatokat, valamint a már meglévő POS terminált alkalmassá kell tenni a SZÉP-kártya technikai kezelésére. Emellett tranzakciónként a beváltási forgalom 3,6 százalékát, de legalább 12 forint jutalékot kell fizetnie a SZÉP-kártyás vásárlások után, az elfogadóhely az ezzel a díjjal csökkentett összeget fogja megkapni. A másik oldalról viszont jó reklám lehet az üzletnek, ha nagy betűkkel kiírja, hogy SZÉP-kártyát is elfogadnak.

Frissítés!

Eredeti cikkünkben az szerepelt, hogy évente maximum 150 ezer forintot lehet élelmiszerre költeni a SZÉP-kártyáról. Ennek kapcsán a Kormányzati Tájékoztatási Központ a következő tájékoztatást küldte a kormany.hu oldalon megjelentek alapján:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A kormány megteremette annak lehetőségét, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig lehet hideg élelmiszerre költeni. Ugyanakkor mivel az alszámlák (szálláshely, vendéglátás, és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, ezért valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni. Természetesen a korábban célként kijelölt szolgáltatások (szálláshely-, vendéglátás és szabadidő szolgáltatások) vásárlása továbbra is zavartalanul minden alszámláról megvalósítható.

Mind a három alszámlán lévő teljes pénzösszeg felhasználható hideg élelmiszer vásárlásra függetlenül attól, hogy mikor került az beutalásra. A vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ennyit lehet maximum hideg élelmiszerre költeni. Az újonnan és a már korábban beutalt összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlásra. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény, a Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 781/2021. (XII. 24.) Korm. rendeletet és a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet együttesen kell értelmezni a SZÉP-kártyáról történő hideg élelmiszer vásárlásakor."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem