25 °C Budapest
Woman choosing frozen food from a supermarket freezer. grocery store

Gyorsfagyasztott terméket hívott vissza az Aldi: meg ne edd, mérgező lehet!

2021. december 30. 08:31

Visszahívja a Gartengold márkajelzésű, 1000 grammos kiszerelésű vágott gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csattanó maszlag ún. tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény.

Az érintett termék a "Sárga hüvelyű zöldbab, Gartengold gyorsfagyasztott, vágott" 1000 grammos kiszerelésben, melynek beszállítója a Hungarofreeze s.r.o. A szennyezés csak a 2023.09.30 és L1289S3 M, illetve a 2023.08.31 és L1272S1 M minőség megőrzési idejű és tételszámű termékekre vonatkozik.

A visszahívás oka csattanó maszlag szennyezettség, amely egy ún. tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is.

Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. 

Az érintett termék a "Sárga hüvelyű zöldbab, Gartengold gyorsfagyasztott, vágott" 1000 grammos kiszerelésben, melynek beszállítója a Hungarofreeze s.r.o. A szennyezés csak a 2023.09.30 és L1289S3 M, illetve a 2023.08.31 és L1272S1 M minőség megőrzési idejű és tételszámű termékekre vonatkozik. A termék az alábbi képen látható:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?