1 °C Budapest
Mans hands wearing rubber gloves holding product in a supermarket during an epidemic of an infectious disease

Megrohanták a magyarok ezeket az üzleteket: máris megkezdték a spájzolást az ünnepekre?

2021. december 3. 16:02

2021. októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben – a tavaly októberi alacsony bázis eredményeként – 11,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,1%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakánál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2021. októberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,7%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,4%-kal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,0%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7%-kal nőtt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 6,3%-kal bővült - közölte a KSH.

Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 17, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 9,9, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 7,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0%-kal emelkedett. A forgalom volumene 8,3%-kal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő

csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 12%-kal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 11,5%-kal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2%-kal csökkentek.

2021. októberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1278 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 44%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–októberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,1%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,2%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07