5 °C Budapest
Heap of watermelons at Market

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye: kezdődhet az árháború

2021. július 7. 15:33

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hozzátették, hogy az inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen nőtt a bekerülési költség, így várhatóan a görögdinnye - ahogy más zöldségek és gyümölcsök is - a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra. Az idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm/fő évente, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet a kamara adatai szerint. 

A közlemény szerint a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felhívja a kiskereskedők figyelmét, hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával - lévén jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben - levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné.

A hazai szabadföldi görögdinnye szedését július 10. körül kezdik, és egész szeptemberig folyamatosan várható majd friss magyar dinnye. Elsőként Baranyában és Békésben érik, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát exportpiacokon. A külpiacokon az elmúlt években komoly konkurensek jelentek meg, de az idei várhatóan jó és nagy mennyiségű termés előrelépést hozhat - közölte az agrárkamara. Ugyanakkor megjegyezték: a külföldi piacok visszahódításához a jövőben jelentős fejlesztésekre van szükség.

Kitértek arra is, hogy a hazai sárgadinnye már néhány hete kapható. Sárgadinnyét - a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján - mintegy 480 hektáron termesztenek, a termőterület valamelyest nőtt tavalyhoz képest. A sárgadinnye-termőterületek nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található, és jelentős területek vannak Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Sárgadinnyéből - az áruházláncok logisztikája és a fogyasztói igények változása miatt - a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5-2 kilogrammos gyümölcsöket részesítik előnyben, ehhez igazodott a termelés is - közölte a NAK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem