Photo taken in Belgrade, Serbia

Vidéken valóban kevesebb lenne a sznob? Hódít a natúr, a bio, az öko!

2021. június 27. 17:50

Az utóbbi években egyre jobban megnövekedett az igény a természetes alapanyagú kozmetikumokra. Az emberek egyre egészségtudatosabbak, ezért fontossá válik számukra, hogy olyan bőrápoló szereket használjanak, melyek nem tartalmaznak mesterséges összetevőket.

A természetes kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra oszthatók: így vannak természetes hatóanyagokkal készülő (pl. gyógynövény kivonatokkal, növényi juice-okkal) kozmetikumok, natúrkozmetikumok (ezekben bizonyos konzerváló szereket, ásványi olajokat, GMO eredetű összetevőket, szintetikus fényvédőket, stb. nem ajánlanak alkalmazni és elvárt, hogy valamennyi növényi eredetű összetevőt tartalmazzanak), vannak tanúsított natúrkozmetikumok és biokozmetikumok.

Utóbbiakat mindig tanúsítani kell: évente legalább egyszer ellenőrzi azokat a tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nem csak a bio (ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó) alapanyagokat, hanem a receptúrát, gyártástechnológiát, raktározást, címkézést stb. is ellenőrzik és csak ezek után kaphatja meg a termék a bio, vagy x% ökológiai tanúsítását. A biokozmetikumokban elvárt ökológiai alkotók mennyisége igen különböző lehet a különböző tanúsító szervezeteknél.

Az Ilcsi Szépítőfüvek Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Molnár Ferenc elmondta a HelloVidéknek, hogy a fővárosban is jó a kereslet, de vidéken jobb, mégpedig azért, mert szerinte vidéken kevesebb sznob ember él, közelebb vannak a természethez és jobban átlátják a természetesség logikáját. Összeségében azért egy javuló tendenciát lát, mely érvényes a nagyvárosokra és a vidékre egyaránt, hogy egyre több embernek van igénye a tiszta, megbízható élelmiszerekre és egyre többen nézik, hogy az általuk választott kozmetikum rendelkezik-e valamilyen nemzetközi tanúsítvánnyal.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24